AFCA

2 FINALES, 1 WINNAAR

Vanavond precies 20 jaar geleden eindigde voor mij een 24 uurs janksessie. Eén etmaal lang janken van puur geluk. Het feest begon de dag ervoor, tegen het einde van de wedstrijd in Wenen. De goal van Kluivert, de 6 minuten tot aan het ultieme fluitsignaal die net zo lang leken als die heerlijke terugreis naar Mokum. Daarna het massale feest op het Museumplein en als afsluiting die magistrale rondvaart- zoveel mooier dan de rondvaart in 1988, om maar te zwijgen over die wanstaltige kut boottocht vanwege de tweede plaats op het WK. Het etmaal van 24 mei op 25 mei 1995 was het mooiste etmaal uit mijn leven, qua geluksgevoel pas overtroffen door de geboorte van mijn eerste kind, vele jaren later.

Op 25 mei 1995 vond er, terwijl wij dronken en stoned van geluk door Amsterdam dwaalden, nog een bekerfinale plaats. De finale om de knvb-beker, in 010, tussen de plaatselijke trots (whahaha) en FC Volendam. Fc kakkerlak won met moeite, maar ze waren er desondanks heel blij mee. Uitbundig werd de overwinning op de klootsingel gevierd en er biggelden vele tranen van geluk over de rijnmondse wangetjes. De situatie op die dag in 1995 verbeeldde perfect de verhoudingen tussen Ajax en 010. En het mooie is, dat daarin sindsdien eigenlijk he-le-maal niets is veranderd. Natuurlijk, met Ajax is het sportief minder geworden, veel minder zelfs. Maar de hopeloze achterstand van 010 op ons is in de afgelopen 20 blijven bestaan, op alle mogelijke gebieden. Qua geld, uitstraling, prijzen, supporters, in alles is Ajax bete. In 1995 won Ajax zijn laatste Champions League, Fc kakkerlak zijn allerlaatste knvb-bekertje. Dit jaar is Ajax, met tenenkrommend spel, toch nog tweede geworden. De voorsprong op 010 was uiteraard weer gigantisch.

Het hardnekkige fabeltje dat ze bij fc kakkerlak trouwere supporters zouden hebben dan bij Ajax, is inmiddels ook keihard weerlegd. Onderzoek heeft aangetoond dat de bezettingsgraad in de Arena ook dit jaar veel hoger lag dan bij de voetbalklunsjes uit 010: 94% om 89%. Bij de laatste van de vele kakkerlactische debacles, tegen Heerenveen, vielen de zogenaamd hondstrouwe fans uit 010 helemaal door de mand. Ruim voor tijd was hun stadion half leeg. Iets was zij naar eigen zeggen nooit zouden doen, zo hondstrouw als ze zijn. Maar wij begrijpen het wel hoor. Elke normale supporter maakt namelijk dat ie wegkomt, als er zulk kansloos baggervoetbal wordt voorgeschoteld. Wij geven gewoon toe dat we kritisch zijn op de eigen club. Voor kakkerlakken is het onmogelijk om eerlijk te zijn over het eigen falen, binnen en buiten het veld. Wat dan rest is aanstellerij en zwaar over-geacteerde clubliefde.

Of Ajax volgend jaar kampioen wordt, hebben Frank de Boer en consorten volledig in eigen hand. Als tenminste de vele gemaakte fouten van afgelopen seizoen intern kritisch worden bekeken. Dat Rafael van der Vaart heeft aangegeven geen trek te hebben in een terugkeer, is daarbij van minder belang. Uiteraard is het jammer, want het is altijd mooi oude Ajax-helden terug te zien keren. Maar ook voor Rafael geldt: graag, of niet. Al enige tijd bestond enige twijfel of hij nog wel de onvoorwaardelijke clubliefde heeft. Of hij heeft misschien groot zelfinzicht getoond door te concluderen dat hij bij Ajax de hoge verwachtingen niet zou kunnen waarmaken. Dat zou hem sieren. Hoe dan ook: Ajax kan, met wat meer fanatisme en Amsterdamse schijt-aan-alles mentaliteit, gewoon weer kampioen worden. Maar zeker is dat uiteraard niet. Niet zo zeker in ieder geval als het feit dat de kampioenschaal volgend jaar niet in 010 zal belanden. En ook niet in de jaren daarna.

AFCA wenst alle Ajacieden een mooie en gezonde zomer toe. Dat iedereen maar lekker mag feesten, vakantie vieren en de ontwikkelingen binnen ons cluppie kritisch mag blijven volgen. Maar iedereen moet wel blijven glimlachen, terugdenkend aan de triomftocht in mei 1995. Er is sindsdien veel veranderd, maar niet onze suprematie ten opzichte van 010. Die was er toen en is er nog steeds. En zal altijd blijven bestaan.

Tot snel, in goede gezondheid.

RIP Jeffrey. We zullen je missen.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

AFCA-laatste-stukje-2014-2015

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *