AFCA

VAK 410 STOPT

Een paar weken geleden werden wij met de mededeling vanuit Ajax geconfronteerd dat Ajax van plan was om VAK410 te verplaatsen naar Zuid 1. Dit had te maken met het invoeren van staantribunes op Zuid 1 en met meerdere veiligheidssituaties op VAK410 in het verleden. Ondanks dat er al vaker geruchten waren geweest was het toch een klap om de oude vertrouwde plekken in te gaan ruilen voor een andere plek.

Wat in 2001 begon als een initiatief in de bekerwedstrijd tegen Vitesse om meer sfeer te creëren in de Arena groeide in de loop der jaren uit tot bekende supportersgroep binnen Nederland en de rest van Europa. Eerst op noord op het vak 410 en later ook vak 409, na de verhuizing naar de zuidkant op de vakken 424 en 425. In deze jaren hebben wij vele hoogtepunten beleefd, maar ook een aantal dieptepunten. Door de jaren heen ontstond er een groep waarbij vriendschap en passie een prominente rol speelden. Altijd fanatiek Ajax ondersteunen en kritisch zijn waar nodig. Dat is waar VAK410 voor stond. Van protestacties tot prachtige TIFO acties, wij deden wat nodig was op dat moment in onze ogen.

De afgelopen twee jaar werden op vele fronten de regels strakker aangehaald en de lege plekken door opzeggingen of stadionverboden werden niet meer opgevuld door Ajax. Hierdoor werd het vak leger wat uiteraard weerslag had op de sfeer. Toch beleefden wij nog een prachtig hoogtepunt met de 15 jaar actie.

Met de verhuizing naar Zuid 1 kwam er echter voor ons een hele belangrijke vraag om te beantwoorden. Kan VAK410 nog zichzelf zijn op een tribune van 4500 man? Na lang wikken en wegen en het voeren van vele gesprekken met elkaar zijn we tot de conclusie gekomen dat dit voor ons niet mogelijk is. Het unieke karakter wat VAK410 eigen was zal in onze ogen verdwijnen en dus hebben wij besloten om te stoppen met VAK410 als supportersgroep.

Met het verdwijnen van VAK410 zal er ruimte komen op Zuid 1 om initiatieven op te starten. Wij zijn ervan overtuigd dat de sfeer, zoals wij die jaren gecreëerd hebben, zal blijven voortbestaan op Zuid 1. Samen met de F-Side zullen er acties komen en ook het podium en geluidsinstallatie zullen naar beneden gaan komend seizoen. Een club als Ajax hoort gewoon een fanatieke tribune te hebben en daar gaan we samen voor zorgen.

Voor ons als groep rest het terugkijken op 15 prachtige jaren die voor velen het hoogtepunt waren in hun supportersleven. Voor anderen zal het de start voor nieuwe ervaringen op supportersgebied zijn. Wij willen iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan VAK410, van de F-Side generatie tot de huidige groep. Een ding is voor ons echter zeker. Begonnen als een klein groepje eigenzinnige supporters op Noord naar een grote bekende groep met een eigen karakter op Zuid. Wij zullen altijd dat vreemde groepje in de hoek van het stadion blijven.

VAK410, een vak apart!

2001 – 2016

(BRON : VAK 410)

AFCA || CANT BE STOPPED

 

vak410-stopt-ermee

6 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *