AFCA

About species; de ene kakkerlak is de ander niet

Als Johan Cruijff zou zeggen dat Ajax thuis al jaren in blauw-geel speelt, ben ik geneigd dat te geloven. Als hij zou beweren dat Davy Klaassen en Kenneth Vermeer broers zijn, of dat Bojan Krkic heel goed verdedigend kan koppen, sluit ík dat niet meteen uit. Omdat Cruijff het zegt. En het dus bijna altijd waar is. Bijna, want zelfs het Ajax-icoon zit er wel eens naast. Of hij is niet helemaal volledig geïnformeerd. Afgelopen week suggereerde hij in zijn Telegraaf-column dat het mede aan de Ajax-supporters lag dat er ook dit seizoen geen uitsupporters aanwezig zullen zijn bij de wedstrijden tussen  Ajax en 010. Dat klopt aantoonbaar niet. De Ajax-supporters hebben slechts de voorwaarde gesteld dat als de kakkerlakken bij de bekerwedstrijd in de Arena mogen zijn, wij ook bij de competitiewedstrijd in 010 aanwezig moeten kunnen zijn. Niet meer dan redelijk, zo zou je denken. Toch is geen overeenstemming bereikt, omdat 010 het ons niet gunt om daar in maart de overwinning van Ajax te komen vieren. De kakkerlakken laten zich weer eens goed kennen…Dit besluit is erg jammer, want de afwezigheid van onze aartsvijand is een groot gemis. Want ook al haten we ze tot op het bot, ze horen erbij, voor ons ultieme voetbalplezier. Niets is namelijk leuker dan Ajax over 010 heen te zien walsen en tegelijk de frustraties in het uitvak hoog te zien oplopen. Die blikken van jarenlange minderwaardigheid, het totale onvermogen op elk gebied, het zien vervliegen van de hoop als hun noestwerkende antihelden weer op hun reet krijgen. Onbetaalbaar.
“Misschien dat we vandaag van Ajax kunnen winnen…..”.
“Wat denk je zelf, ketelbinkie? Whahaha….”.
Dit schouwspel hebben we jarenlang moeten missen en het wordt de hoogste tijd dat het weer terugkomt. De perfecte voetbalsfeer, tijdens en ná de wedstrijd. Want ook bij het uitzwaaien van de kakkerlakken werden altijd nog wat goedbedoelde adviezen meegegeven. Over de bij hen duidelijk waarneembare ziektes, hun lelijke moer en vooral over hun volstrekt uitzichtloze toekomstbeeld. En, hoe voorspelbaar, volgde dan steevast de enige reactie die de doorsnee kakkerlak nog paraat had: schuimbekkend de hitlergroet brengen. Hét symbool van de onmacht der kakkerlakjes. En zo zal het vanaf volgend seizoen hopelijk weer gebeuren.

Naast de kakkerlakken uit 010, die niet mogen komen, maar door ons zo erg worden gemist, worden wij sinds enige tijd geplaagd door een nieuwe categorie kakkerlakken. Een soort die juist wat ons betreft voor eeuwig weg mag blijven en nooit zal worden gemist. Helaas verschijnen ze echter regelmatig bij ons cluppie. Ik heb het hier over zaakwaarnemers, en dan vooral de zaakwaarnemers die enkel en alleen voor zichzelf bezig zijn en schaamteloos de carrières van grote talenten kapotmaken. Als het maar geld oplevert. Namen? Iedereen kent ze: Mino Raiola, Sigi Lens, en zo nog een aantal. De allerergste zijn de grote investeringsgroepen zoals bijvoorbeeld de Doyen Sports Group. Dit soort organisaties probeert zich als een teek de club in te draaien. Om vervolgens onderhuids via hun talentenparticipaties het clubbeleid te beïnvloeden en uiteindelijk de macht volledig over te nemen. Het is misselijkmakend volk, dat schijt heeft aan alles wat ons als supporters zo lief is: clubcultuur, traditie, speelstijl, uitstraling. Men zou misschien onze passie en verwachtingen een vorm van valse romantiek kunnen noemen. Ik noem dit soort zaakwaarnemers en consortia daarentegen het smerigste ongedierte van de voetballerij. Een nieuwe soort kakkerlakken dus.

>Gezien de houding van Overmars, en de uitlatingen van onder andere Cruijff, lijkt het er gelukkig op dat Ajax zich hard zal opstellen tegen dit schuim der aarde. Zo heeft Cruijff onomwonden gesteld dat wat hem betreft dwarsliggende zaakwaarnemers er niet meer inkomen. Een standpunt dat  wij als supporters volledig ondersteunen. En dat Cruijff hierbij misschien specifiek doelt op pizzabakker Raiola omdat die Cruijff heeft uitgemaakt voor demente eikel, we don’t care. Rancune is soms een héle goede raadgever.

Hopelijk houden Cruijff, Overmars en de rest van de Ajax-leiding hun rug recht en wordt er niet geweken voor welke soort kakkerlakken dan ook. Al raakt Ajax als gevolg hiervan de nieuwe Cruijff kwijt, het moet dan maar. Desnoods wordt de eerstvolgende jeugdspeler die met zo’n misselijke zaakwaarnemer aan komt zetten, het volgende medegedeeld: “Zeg, zogenaamd supertalentje, ken jij de volgende slogan: ‘Ga weg en neem je rotzooi mee’? Nou, bij deze en kom nóóóit meer terug”.

Ajax moet zich snel ontdoen van de nieuwe soort kakkerlakken. Veel liever hebben we dat de gehate  kakkerlakkensoort uit 010 volgend seizoen weer aanwezig is. Die doen ons voetbalplezier namelijk wél enorm toenemen. We hebben behoefte om ze weer eens onbedaarlijk uit te lachen.

Rector Stam  || AFCA || CBS

Aanbieding AFCAshop || KUT KAKKERLAKKEN SJAAL || KUT KAKKERLAKKEN Iphone cover voor de 4 en de 5

AFCA_logo_2013

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *