AFCA

AJAX, ALTIJD WAT

Een column op 25 april kan alleen maar beginnen met het uitspreken van onze felicitaties en steun aan al onze Molukse gappies én door het feliciteren van de grootste Ajacied aller tijden: Johan Cruijff. Dat Jopie nog maar vele jaren ons mag helpen –en soms lastigvallen- met zijn voetbalwijsheid.

Het is nog te vroeg om Frank de Boer te complimenteren, hoewel hij deze week schoorvoetend enige zelfkritiek leverde. Zo was hij naar eigen zeggen niet streng genoeg geweest en werd een filmpje met een woede-uitbarsting vrijgegeven. Erg doorzichtig, en vooral: veel te laat, maar De Boer toont tenminste aan bezig te zijn met de huidige problemen. Het wordt tijd dat de directie hetzelfde gaat doen, want het door hun gevoerde beleid is ronduit verderfelijk. De eigen achterban wordt verraden, bestolen en met dedain behandeld. Het beleid voelt voor ons als nagels over een schoolbord.

In afgelopen 50 jaar is er altijd gesodemieter geweest op bestuurlijk niveau binnen Ajax. Dat begon al onder Jaap van Praag en zette zich voort onder Ton Harmsen. Daarna volgden nog vele bestuurs-opportunisten, gedreven door machtswellust, slechts denkend aan het eigen belang. Het hoort een beetje bij Ajax, club van ego’s, bijgoochems en van baasjes. Maar er zijn grenzen en die hebben we met deze directie wel zo’n beetje bereikt. Zeker nu, zonder fatsoenlijke uitleg, wederom is geweigerd het oude logo in ere te herstellen.

Alle supporters en overige betrokkenen, Cruijff voorop, moeten zich goed realiseren waar het probleem werkelijk zit. Hoewel hij ronduit dramatisch heeft gepresteerd, vormt Frank de Boer níet het werkelijke probleem. Het probleem is de directie. Daarop moeten wij, eensgezind, de (vuur)pijlen richten. Zodat men gaat inzien dat de uiteindelijke macht bij ons, de supporters, ligt. En dat wij niet rusten voor onze eisen zijn ingewilligd: het oude logo terug, de prijsverhoging terugdraaien, alle contacten met debiel raiola verbreken en een paar ervaren verdedigers kopen –in plaats van aanvallers, die hebben we toch genoeg. We zijn blij dat de stoeltjes in de Arena nu eindelijk rood-wit zullen worden, maar het dat beschouwen we vooralsnog als slechts een laf doekje voor het bloeden.

Waar we geeneens kwaad om worden, maar vooral om moeten lachen, is dat 010 weer keurig op 9 puntjes van het slechtste Ajax sinds jaren staat geparkeerd. Maar dat allerlei journalisten blijven beweren dat 010 zoveel beter speelt dit seizoen dan Ajax. Ze moeten het vooral blijven proberen, van halst en consorten… wij lachen er slechts om.

Ook pisvee stemt ons altijd vrolijk, zelfs nu ze kampioen zijn geworden. Boeren met praatjes werken nou eenmaal onweerstaanbaar op de lachspieren. Zo benadrukte de brabantse ‘rekikikies’ dat de bestuurlijke rust binnen pisvee een reden voor hun succes zou zijn geweest. Zonder te melden dat die rust vooral bestaat omdat kwiebus hans van breukelen in de raad van commissarissen zit. Geen bestuurder bij pisvee durft daardoor intern kritiek te leveren, bang dat ‘de breuk’ in janken uitbarst of serieus zal overwegen zichzelf voor de trein te gooien. Als Van der Sar een paar van zijn dwaze besluiten terugdraait en naar ons luistert, zijn we allang blij met hém als club-vertegenwoordigende ex-keeper. Duizend keer liever dat dan een babbelzieke mongool als hans van breukelen als uithangbord.

Wij zijn Ajax en wij zijn nog steeds de beste. Juist ook omdat wij durven te zeiken op ons cluppie, uit pure en onvoorwaardelijke clubliefde. Dat sommigen dat niet snappen, is hun probleem. Bij Ajax is er namelijk altijd wat. Wij, de échte supporters, vinden dat, binnen grenzen, niet erg. Wat wij pas erg vinden zijn verraders naast ons op de tribune in goede tijden, die in tijden van crisis zonder schroom overstappen naar koorknaapjes-clubs als az of heerenveen. Omdat ‘de sfeer daar zo vriendelijk is, zonder dat gekanker en cynisch Amsterdamse gezeik’. Op die neppers kotsen we nog veel meer op dan op het huidige directiebeleid. En dat wil wat zeggen.

Fok 010! Fok nep-supporters! Wij Zijn Ajax Wij Zijn De Beste!

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

suarez-fok-you

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *