AFCA

AKA HILL WK FEUILLETON (V)

Gejuich klinkt door gans Nederland: De Belgen zitten in de halve finale! Vrijwel iedere stakker die de wortelpruiken in Rusland zo mist is in extase.

Nou Hill is Piet den Boer en Aad de Mos in Straatsburg nog niet vergeten. Ook Lorenzo Staelens zorgt nog regelmatig voor wurgneigingen. Om over Eric Gerets en Guy Verhofstadt nog maar te zwijgen. En wat dacht u van George Grünn die ooit een kuip vol aardappeleters in diepe rouw dompelde?

De adoratie voor de Pollekes gaat er bij Jimmy niet in. Immer spelen zij de onderhond. Om bij elke overwinning te acteren alsof David elf Goliaths vanuit het niets heeft neergehaald. De valse bescheidenheid tiert welig in het DNA van dat volk, dat uit vileine berekendheid van het Franse en Hollandse walletje blijft vreten. België. Het was is en blijft het psv van de nationale elftallen. Hopelijk draait Frankrijk er in de halve finale halfom gehakt van. Om aan de honden te voeren dan, want zo’n Vlaams/Waalse bal gehakt zet je je grootste vijand nog niet voor.

Wat valt er verder nog over het ‘wereldkampioenschap scheidsrechterlijke onbenulligheden’ te vertellen? Nou niks. Het is met afstand het saaiste en vervelendste WK sinds Hill zich kan herinneren. En dat gaat terug tot Mexico 1970, kun je nagaan.

Het meest spraakmakend blijft die videoref. Op zich een prima middel. Maar niet zoals het nu wordt gebruikt. De gehanteerde toepassing geeft spelers de ruimte om het spel nog meer te vervuilen met schwalbes, uitgelokte overtredingen en hele drommen hysterisch protesterende idioten die met veel gevoel voor dramatiek een vierkant in de lucht tekenen rondom de scheids. Het zorgt voor veel teveel irritante onderbrekingen.

Hoe moeilijk is het om de vervuiling eruit te halen en dit hulpmiddel nuttig te gebruiken? Nou niet. Ga eindelijk eens gedragsregels opstellen voor spelers. Het arbitrale kwartet bestaat uit mensen die fouten kunnen maken. Het begrip daarvoor en het respect voor die mensen dient erin geramd te worden; Spelers die protesteren bij de scheids geef je meteen rood. Moet je s kijken hoe snel dat gezeik is afgelopen. Rugby is een heel mooi voorbeeld. Die reuzen vreten als het moet de arbiter op als een slagroomsoes bij de koffie. Maar het respect is daar heilig. Niemand komt aan de scheids en zeiken is al helemaal uit den boze. Daarnaast zou die videoref alleen door de wedstrijdleiding gebruikt moeten worden bij twijfelachtig buitenspel, en bij doellijntechnologie. Verder geef je beide teams net als bij het tennis een beperkt aantal mogelijkheden om alleen via de aanvoerder om video raadpleging te vragen. Twee keer per wedstrijd lijkt me daarbij meer dan genoeg. Misschien wordt het pas dan weer eens echt leuk om naar een voetbalwedstrijd te kijken.

Nog een paar potjes doorbijten lui. Gelukkig is ons machtige Ajax weer begonnen met de voorbereiding op het net niet uitgeschakeld worden voor de Europa league en het soeverein behalen van de tweede plek in de eredivisie. Dus is er afleiding genoeg.

Stay tuned folks!

aka Jimmy Hill

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *