AFCA

ANTI SPEK BELEID

Hoe vol kan iemand zich vreten van de percentages die hij/zij opstrijkt van exorbitante transferbedragen voor voetballers? Aan Mino Raiola te zien zo vol als een gestrande walvis die rottend op het zand op exploderen staat te liggen. Nou heeft aka Hill zelf ook een Klepzeiker bierbuik, die daar zit omdat hij zijn topgereedschap graag onder een afdak heeft hangen, maar zo barstensvol als Mino zal ie zich nooit kunnen vreten aangezien hij zich niet bezig wil houden met über lucratieve mensenhandel. Dus voetbalverziekende lui als Raiola, en zijn loopjongens als Fortes Rodrigues die hij de Toekomst af laat schuimen op spelertjes voor zijn zwijnenstal, horen zich op enorme afstand van clubs, en zeker van Ajax, moeten houden. En bloed Ajacieden met een zuur verdiende bierpens blijven bij Ajax, en horen ook te blijven ageren tegen de verloedering waar spelersmakelaars een bijzonder groot aandeel in hebben.

Tot zover de eenzijdige kant van dit verhaal. Want de handel in spelers heeft uiteraard meerdere kanten. Zoals Valentijn Driesen al schrijft in de sinds 1940 meest foute krant van Nederland, is die koehandel in voetballers natuurlijk een kwestie van hoe die markt in elkaar steekt. Uiteindelijk varen clubs spelers sponsoren en makelaars allemaal wel bij de waanzinnige bedragen die rond gaan. De leiding bij Ajax is dus zo hypocriet als het DNA van Rutte wanneer het kritiek uit op Mino Turf wanneer die het bezonken goud onder uit de met edelstenen gevulde kan wil, en wanneer het spelers als Kluivert verwijten gaat maken of voor onzinnige drempels stelt. Ajax doet volop mee aan dezelfde (slaven)handel. Die 200 miljoen op de bank zijn er niet gekomen dankzij de ene na de andere gewonnen voetbalprijs, maar voornamelijk via spelershandel. Het is composterend clubbeleid dat net zo goed oorzaak is voor de stinkende gevolgen.

Dat brengt ons bij de meest interessante kant van het verhaal : Hoe komen we hier vanaf.

Zoals bij meer zaken heeft Jimmy daar wel een mening over en oplossing voor, die ook nu weer even simpel als logisch is, al zegt Hill dat zelf ;

Ajax dient eindelijk eens te gaan investeren in beleid waarmee een sportief en moreel gezond voetbalklimaat geschapen wordt. Jeugdspelers hebben het recht maar ook de nood om ook bij de club op een gezond verstand opvoeding te kunnen rekenen. Talenten die eigen goud ruikende makelaars mee willen nemen verbiedt je dat. Wie een makelaar meeneemt verbreekt die relatie of krijgt geen contract. Dat klinkt achterlijk. Die achterlijkheid verdwijnt als het spek van Riola op een gloeiende barbecue, wanneer je als club die diensten zelf aanbiedt.

Ajax gaat toptalenten nooit lang binden. De financiële verschillen met de Europese grootmachten zijn daarvoor veel te groot. Je hebt dus de taak om de club en spelers te leiden naar een komend afscheid dat vanaf het punt waarop dat zichtbaar wordt, vaak al op een leeftijd van twaalf of veertien jaar, dat voor beiden op het sportief en commercieel meest geschikte moment vastgelegd wordt. Bied spelers contractuele en uitgebalanceerde carrièreplanning vanuit de club zelf. Stel structureel beleid op waar iedere jeugdspeler die bij Ajax komt voetballen zich moeiteloos aan kan conformeren. Beleid dat ze het warme gevoel en zakelijke zekerheid geeft waarmee een verblijf tot aan het onvermijdelijke vertrek werkt als een beschermend en naar volwassenheid leidend thuis. Accepteer de natuurlijke cyclus van uitvliegende vogels. Leer ze te eten, zich te gedragen en te vliegen, en laat ze gaan. Dat kan op voor de club en speler uiterst bevredigende en voor beiden uiterst lucratieve wijze. Van de fee’s voor Raiola installeer je een heel team van carrier begeleiders die het opvoedings- en uitvliegbeleid strak langs clubbeleid èn met oog op spelersperspectief begeleiden naar het onvermijdelijke punt van afscheid. En van wat er over blijft van de vele miljoenen die je bespaart op makelaarscourtage kun je zelfs nog de selectie adequaat aanvullen. Wees eindelijk weer eens een vernieuwend spraakmakend en voorbeeldig Ajax

En nee, daar heb je boekhouder Slop niet voor nodig. Dat even terzijde doch niet onvernoemd.

Even kijken…wie was het ook alweer die ooit pleitte voor een gebiedsverbod voor spelersmakelaars…

aka Jimmy Hill

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *