AFCA

Anwar. Molenaar!

Mede namens Rob Been jr. en Mark Geestman uitte Keje Molenaar deze week flinke kritiek over de huidige situatie binnen Ajax. Opvallend, aangezien Molenaar zelf nauw betrokken was bij de ontketening van de Revolutie-Cruijff. Blijkbaar is er zoveel mis binnen de Ajax-organisatie dat zelfs een Cruijffiaan als Molenaar zijn zorgen uit over de Ajax-leiding.

De drie genoemde heren stelden, onderbouwd met zinnige argumenten, dat de revolutie dreigt te stranden, gedeeltelijk door de beperkte aanwezigheid en daadkracht van Johan Cruijff. In plaats van zélf door te pakken, heeft Cruijff de laatste tijd eigenlijk niet veel meer gedaan dan zijn eerste luitenant Ling vooruit te sturen. Dat Cruijff niet zelf ingrijpt, blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat het Oude Logo nog steeds niet in ere is hersteld. Met zijn invloed had Cruijff dat, mits werkelijk betrokken bij de Ajax-fans, natuurlijk met één vingerknip kunnen regelen.

De revolutie van Johan Cruijff verdient natuurlijk nog steeds alle steun. Goed onderbouwde kritiek op de revolutie en de genomen besluiten moeten alleen niet langer worden geschuwd, ook als die kritiek gericht is op Cruijff zelf. Die nuance lijkt voor velen onmogelijk, met twee kampen tot gevolg: De Cruijff-aanbidders versus de Cruijff-haters. De Telegraaf is al heel lang de vertegenwoordiger van de eerste groep. Álles wat Cruijff zegt, is volgens hen juist. De tweede groep is nog veel erger. Verblind door een diepgewortelde Cruijff-haat worden al zijn uitspraken en meningen afgebrand, zonder inhoudelijk naar zijn vaak overtuigende argumenten te luisteren. De Volkskrant heeft binnen deze stroming het voortouw genomen, daarmee terugkerend naar de tijd van de azijn-pissende journalist Ben de Graaf die, met zijn hoofd als van een opgegraven mummie, begin jaren ‘70 stug bleef beweren dat het toenmalige Ajax er eigenlijk geen reet van kon.

Ondanks dat het optreden van Cruijff binnen Ajax kritiek verdient, mogen wij de handjes dichtknijpen dat híj ons club-icoon is en niet een wilsonbekwame randdebiel als willem van hanegem. Die liep ook afgelopen week weer over van gefrustreerd kakkerlak-gemekker, dit keer over het selectiebeleid van bondscoach Danny Blind. Hopelijk wordt van hanegem op een dag door 010 gevraagd om daar ook een revolutie te ontketenen. Het zou binnen no-time de definitieve ondergang van die kutclub betekenen.

In afwachting van de komende ontwikkelingen op bestuurlijk gebied, hebben we even de tijd om met tevredenheid naar de stand in de competitie kijken. Het vertoonde spel is nog niet vrolijk stemmend, maar de ontwikkeling van een aantal spelers is dat daarentegen wel. Eén speler lijkt zich zelfs te ontwikkelen tot een spectaculaire topvoetballer. Anwar El Ghazi. Wat voorbarig misschien, want hij zal dit seizoen ongetwijfeld bij tijd en wijle vreselijk slecht spelen en zal, gezien zijn karakter, vast nog een keer rood krijgen –hopelijk omdat ie die lelijke reiger lex immers in zijn vlasmatje rochelt. Maar we kunnen ook spektakel van hem verwachten, vol bluf en inzet en met schijt aan elke linksback. Bovendien bezit El Ghazi een prettige eigenschap die nog maar zelden wordt waargenomen in de voetballerij: oprechte zelfkritiek. El Ghazi kan authentiek out gaan van zijn eigen prestaties, kan zich diep schamen voor zijn vertoonde spel, gefocust op het verbeteren van zijn prestaties. Ajax-supporters houden wel van zo’n instelling. Een instelling die sommigen binnen de Ajax-leiding overigens lijken te missen.

El-Ghazi-Alba-AFCA-CBS

Met Anwar El Ghazi heeft Ajax dit seizoen eindelijk weer een echte killer in het team. Nu nog een killer die in gaat grijpen binnen de clubleiding. Niemand anders dan Johan Cruijff zelf kan die rol vervullen. Hij moet nu ingrijpen, voordat het te laat is.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

voetbalshirt-AFCA-oudlogo-ajax-front-180x180

NIEUW IN DE AFCASHOP

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *