AFCA

Bodycams

Je kunt het in Zwolle hebben meegekregen, of je zag het voorbij komen in ons fotoverslag van PEC-uit: diverse stewards die de Ajaxsupporters begeleidden, waren uitgerust met bodycams. Ajax test deze camera’s om een dadergerichte aanpak te verbeteren.

Je kunt als supporter denken: ik heb niks te verbergen, dus die camera’s op stewards doen mij niks. En het kan zelfs bijdragen aan een dadergerichte aanpak, waar de Supportersvereniging Ajax zich al langere tijd hard voor maakt.

Aan de andere kant: stewards zijn een eerste aanspreekpunt en ook een soort gastheer. Bij uit- én bij thuiswedstrijden. Wat doet zo’n bodycam voor de relatie tussen vaste supporters en vaste stewards? Niet veel goeds, verwachten wij. En uitsupporters worden al aan alle kanten gecontroleerd en gefilmd voordat ze een uitvak betreden.

Daar komt nu dus een bodycam bij. Althans, er is gestart met een proef. Het is ons bekend dat FC Utrecht al langere tijd bodycams inzet om beelden van zijn eigen fans te maken.

“Met betrekking tot veiligheidsmaatregelen en dadergerichte aanpak denken wij dat de inzet van bodycams een nuttige bijdrage kan leveren,” reageert een woordvoerder van Ajax op vragen van Ajax Life.

“Het gaat in deze pilot om een aantal uitwedstrijden en daarna wordt bekeken of het ook bij bepaalde thuiswedstrijden zinvol is om ze te gebruiken. Er is bewust gekozen om te starten bij een wedstrijd waar doorgaans geen hoog risico aan is verbonden.”

Ajax hoopt dat bodycams kunnen leiden tot het achterhalen van (meer) daders dan nu het geval is geweest. Denk hierbij aan incidenten zoals die zich voordeden rondom het uitduel met Standard Luik, toen er vanuit het bezoekersvak vuurwerk op het veld werd gegooid.

“Wellicht hadden sommige incidenten zelfs voorkomen kunnen worden dankzij de aanwezigheid van bodycams,” vervolgt de woordvoerder. “Waar het ons om gaat, is dat de inzet van zulke camera’s een doel moet dienen. Er zijn voorbeelden van uitwedstrijden waar iets gebeurde en wij nadien geen beelden kregen, er helemaal geen beelden waren of ze grotendeels onbruikbaar bleken.”

Diverse supporters vroegen zich af of het gebruik van bodycams door stewards is toegestaan. Wat Ajax betreft valt de inzet hiervan onder cameratoezicht en is het onderdeel van de KNVB-standaardvoorwaarden en huisregels van stadions.

Of een camera aan een paal, plafond of ergens anders hangt, maakt Ajax dan niet uit. Wij denken dat het inzetten van vaste stewards met camera’s juist kan zorgen voor een verstoorde verhouding in de groep Ajacieden die vast meereist naar uitduels.

BRON: ajaxlife.nl

3 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *