AFCA

BOOS!

De hele terugreis vanuit Doetinchem was ik misselijk. Voor het eerst in mijn leven fysiek onwel vanwege zo’n beetje de grootste sportieve afgang ooit van mijn cluppie. Zo de titel weggeven aan die schijtclub is een regelrechte doodzonde. Een schande voor club, stad en alle fans.

Hoe kon het gebeuren? De spelers speelden als een stel apathische mongolen. Opnieuw bleek geen enkele speler in staat zélf de beslissing te nemen om de beuk erin te gooien, of door zelf met een slimme tactische ingeving te komen. Als makke schapen volgden ze lijdzaam de eeuwige opdracht van Frank de Boer: lekker breien, spelen op balbezit, af en toe afgewisseld met een blinde hijs richting…..niemand. Frank de Boer deed daar als eindverantwoordelijke nog een schepje bovenop door Bazoer, de enige echte powervoetballer in de selectie, op de bank te houden en Milik -de enige speler die uit het niets kan scoren- te wisselen. Kortom: het sloeg van begin tot het eind hé-le-maal nergens op wat Ajax liet zien.

Maar volkomen onlogisch was het allemaal natuurlijk niet. Sterker nog, de wedstrijd van afgelopen zondag was eigenlijk een perfect slotstuk van de afgelopen 3 seizoenen. Jaren van hemeltergend saai, slecht voetbal. Héél af en toe was er een opleving, maar nog veel vaker waren er complete wanprestaties. Zoals tegen Red Bull Salzburg, PEC Zwolle. Thuis tegen Vitesse voor de beker, Steaua, Djnepr, Rapid Wien, Molde.

Frank de Boer begon zo goed aan zijn trainerscarrière bij Ajax. Kampioen tegen Twente in 2011, direct gevolgd door twee redelijk overtuigende titels. Maar sinds medio 2013 is het spel van Ajax niet om aan te zien. De titel in 2014 was al nauwelijks meer het vieren waard. En het jaar erop werd het alleen maar erger. En steeds werd de zoveelste wanprestatie of slaapverwekkende zuigwedstrijd vergoelijkt, met zielige tekstjes over balbezit, geparkeerde bussen en niet besproeide velden. Het ene slappe excuus na het ander. Maar nooit hoorden we een oprecht excuus richting de supporters. Alsof wij gekke henkie zijn.

Opvallend -zeg maar gerust onbegrijpelijk- is het feit dat De Boer toch nog veel steun krijgt van een deel van de Ajax-aanhang. Zij zien blijkbaar niet in dat zijn topprestaties als speler en zijn eerste 3 titels als coach, inmiddels ruimschoots teniet zijn gedaan door de vele wanprestaties daarna. Is het een kwestie van alles maar slaafs voor lief nemen? Of is de waarheid (namelijk dat een oude clubheld  al 3 jaar faalt als trainer) simpelweg te pijnlijk?  Alle echte Ajax-fans die wél de werkelijkheid durven te onderkennen, zullen alles aangrijpen om het tij te laten keren. Ook als dat betekent dat er koppen van oude Ajax-helden moeten rollen. En daarmee bedoelen we niet de kop van Cruijff. Zijn kop had nou net níet mogen rollen binnen Ajax. Het is een piepkleine, schrale troost dat de wedstrijd van zondag hem bespaard is gebleven.

Frank de Boer is niet de enige oude topspeler die Ajax beschadigt met zijn wanprestaties. Bergkamp, Overmars en Van der Sar falen –elk op hun eigen terrein- minstens net zo erg. Van winnaars op het veld zijn ze veranderd in incapabele clowns. Zo hield Van der Sar na Ajax-Twente een praatje op het veld. Tenminste, daar moest het voor doorgaan. Maar in plaats van een oppeppende tirade van de voormalige superkeeper, hoorden we slechts wat stuntelig gebrabbel van een slungel met de uitstraling van een rol beschuit. Het was zielig, Ajax-onwaardig.

Het zal nog héél lang duren voordat de schande van afgelopen zondag is rechtgezet. Maar wij Ajacieden zullen dat geduld opbrengen. Uit liefde voor onze club én in de wetenschap dat Ajax uiteindelijk weer zal komen bovendrijven als de enige echte waardige kampioen, in plaats van één of andere zielig calimero-clubje uit de provincie. Ajax is al vaker teruggekomen vanuit diepe dalen en zal dat ook nu weer doen. Maar dan moet er nu wel keihard worden ingegrepen. Meerdere beleidsbepalers moeten er per direct worden uit gesodemieterd. Ga weg, en neem je rotzooi mee! Het is jammer dat het oude Ajax-helden betreft, maar dat moet dan maar. Het gaat om de toekomst van onze club en daar moet alles voor wijken.

De club Ajax is te groot om zich in de maling te laten nemen door een paar incapabele malloten als speler, trainer of bestuurder. En wij als fans verdienen het niet om letterlijk kotsmisselijk te moeten worden van wanprestaties zoals dit weekend. Of in slaap te vallen, zoals zo vaak de afgelopen jaren. Voor dat alles bestaat geen enkel excuus, maar slechts een cynisch dankwoord, recht uit onze te schande gemaakte rood-witte harten.

Bedankt, Frankie. Bedankt he.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

boos-AFCA

 

14 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *