AFCA

CLUBLIEFDE GEEF JE MEE

Hakim Ziyech is het pispaaltje van de eerste weken na de winterstop. Onze begiftigde Mocro flyer heeft het momenteel qua negatieve kritiek zwaar te verduren en daar gaat ie slecht mee om. Dat heeft echter wel twee kanten.

Enerzijds wordt van Hakim terecht veel verwacht, maar wanneer aan die soms ook overdreven verwachtingen niet wordt voldaan barst evenredig overdreven veel kritiek los. Anderzijds eist Ziyech van zichzelf en zijn bovengemiddelde kwaliteiten zoveel dat wanneer het hem niet volledig lukt dat waar te maken, Hakim daar op de eerste plaats zelf gefrustreerd van raakt, wat in zijn houding direct terug is te zien en wat een negatieve wisselwerking met het publiek oplevert. Ziyech en de tribunes botsen op een contra productieve en voor Ajax schadelijke manier. Dat kan en moet beter.

Het aan dadendrang gekoppelde minderwaardigheidscomplex onder de hersenpan bij Ziyech zorgt bij uitblijven van gewenst resultaat te vaak voor een negatieve grondhouding met als gevolg nog minder positief resultaat uit zijn toch geniale voeten. Hakim Ziyech zit op een belangrijk kruispunt in een carrière die nog alle goede kanten op kan gaan. Zijn geweldige fysieke voetbalkwaliteiten moeten dan wel erg snel en bij voorkeur met hulp van een uiterst deskundige persoonlijke mental coach, kunnen gaan leunen op een stabiele zelfverzekerde karaktervolle geest. Die het positieve haalt uit negatieve momenten, en leert dat juist daarin het geheim tot de ontwikkeling van een in alle opzichten groot speler huist. Alle rand en bijzaken zijn normaal gesproken volstrekt onbelangrijk. De onzekere Ziyech vindt het echter veel te belangrijk wat anderen, publiek pers etc. zowel positief of negatief van hem vinden. Dat kan ie ontkennen maar alles in zijn houding en handelen, wijst daar op. Laat gaan Hakim, maak vrij die kop en concentreer je op het perfectioneren van en vooral plezier hebben in wat je in feite al geweldig kunt : VOETBALLEN

Het Ajax publiek heeft zo haar eigen karakter. Een op het cynische af kritische blik hoeft totaal geen probleem te zijn. Sterker, het is een kenmerkende karaktereigenschap op onze tribunes die de boel scherp houdt en als een vorm van kwaliteitscontrole geldt. In tijden van sportieve en/of bestuurlijke rampspoed en ellende zijn ongezouten kritische geluiden van de achterban een noodzaak om de boel enigszins op de gewenste rit te houden. Daarnaast is het niet meer dan logisch dat individuen die het mooiste shirt ter wereld bezoedelen via afzichtelijk hotseknotsbegonia gepruts, doelwit van spot en hoongelach worden (Hoi Victor Sikora hahaha)

Wat echter onbegrijpelijk is, is dat juist de met afstand beste speler die Ajax in jaren heeft gehad, dermate afbrekend kritisch wordt benaderd dat het hem regelrecht de deur uit aan het jagen is. En dat terwijl we er qua bovenuit stekende spelers toch al niet bijzonder verwend zijn de laatste jaren. De sfeer op de tribunes is vaak prima. De support lijkt onvoorwaardelijk. Behalve voor de speler die het boegbeeld van een nieuw flitsend Ajax kan zijn?

Wat willen die tribunes nou eigenlijk? Niets toevoegende en met bloswangetjes lege teksten bezigende Heitingaatjes die volkomen nietszeggend en brekebenend het ene clublogo na het andere kussen? Of briljante Ajax karakters die de drie Ajax sterren doen stralen en tegenstanders ontzag inboezemen? De clubliefde voor Ajax straalt af van met name Zuid in de arena, en van ieder uitvak in gans Europa. Die clubliefde dient doorgegeven te worden, en vooral aan spelers die er zichtbaar behoefte aan hebben. Bij spelers als Matthijs de Ligt & Donny vd Beek kost dat logischerwijs geen enkele moeite. Voor anderen zijn daar extra inzet, empathie en tribunes vol grote harten bij nodig. Hakim Ziyech zou juist nu warm omarmd en vervuld met liefde voor Ajax moeten worden.

Het zou het allerbeste in hem naar boven halen. Wie weet blijft ie dan zelfs nog even om datgene wat er ongetwijfeld nog in zit, er voor ons Ajax nog helemaal uit te gooien.

aka Jimmy Hill

2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *