AFCA

Dappere Bobo 2

Dit weekend staat Edwin van der Sar in de goal bij zijn oude amateurcluppie Noordwijk. De vaste keeper is geblesseerd en Van der Sar is zo sympathiek geweest om eenmalig zijn helpende hand uit te steken. Maar dat doet hij vast niet alleen. Waarschijnlijk zal Piet Schrijvers of Sjaak Storm naast het doel staan om Van der Sar te helpen door het geven van aanmoedigingen, wijze raad en door direct te kunnen invallen als het Van der Sar allemaal teveel wordt. Edwin van der Sar zelf vindt dit alleen maar prettig. Want sinds 2012 doet hij niks meer alleen en wenst bij al zijn activiteiten begeleid te worden. Want aan zelfstandig functioneren is Edwin van der Sar nog lang niet toe. Hij is nog niet uitgeleerd.

Edwin van der Sar is op gelijke wijze aan zijn luizenbaantje binnen Ajax gekomen als Overmars: dankzij de goedbedoelde, maar wat naïeve gedachte van Johan Cruijff dat alle functies binnen Ajax door oud-voetballers moeten worden bekleed. Waar Overmars dacht dat zelf wel even te kunnen doen (niet dus), schoot Van der Sar door naar de andere kant: als een flutacteur met faalangst laat hij zich vanaf zijn indiensttreding vier jaar geleden continue souffleren door allerlei helpers en begeleiders: Van Wijk, Kinsbergen en nu weer Collee. Het mag overigens niet baten: van der Sar heeft tot nu toe op geen enkele wijze laten zien iets bijgeleerd te hebben, er is nog geen zinnig bestuursbesluit door hem geïnitieerd. En als Van der Sar Ajax in het openbaar moet vertegenwoordigen komt ie niet verder dan wat onzinnig gestamel. Het is haast niet voor te stellen dat deze hakkelende slungel ooit zo’n goede keeper is geweest.

Wat Van der Sar wél geheel zelfstandig kan, is op slinkse wijze zijn eigen positie beschermen- net als zijn mede directeurtje Overmars. Op schaamteloze wijze heeft Van der Sar zijn beschermheren Cruijff en Kinsbergen laten vallen toen die bij Ajax de deur uit werden gewerkt. Nog pijnlijker daarbij is dat Van der Sar –volkomen ten onrechte- de veren in zijn eigen reet heeft laten steken voor de afgesloten gunstige sponsordeal met Ziggo. Iedereen weet dat die deal volledig te danken is geweest aan Kinsbergen en dat de bijdrage van Edwin van der Sar volledig verwaarloosbaar is geweest. Zijn functioneren binnen Ajax was en is niets meer dan een veredelde meeloopstage.

In een eerdere column is uiteengezet waarom Marc Overmars een slecht bestuurder is. Helaas is het functioneren van Edwin van de Sar zo mogelijk nog schadelijker. Want hij –zelfverklaard Ajacied-weigert al jaren om de beslissingen te nemen waar de echte Ajax-fans naar smachten: bijvoorbeeld het herinvoeren van het Klassieke Logo, het verwijderen van die lelijke Adidas-strepen en het meewerken aan een nieuw honk. Erger nog, het enige genomen besluit dat Van der Sar wél met volle inzet heeft verdedigd, was het verhogen van een aantal seizoenkaarten. Volkomen gestoord en voor velen het overtuigende bewijs dat Van der Sar er nog minder van begrijpt dan Overmars. En die snapt er he-le-maal niks van.

Edwin van de Sar was in 2011 de oudste speler ooit in de Champions League-finale. Inmiddels heeft hij nog een record in handen: dat van de langstdurende stage zonder iets te hebben geleerd. Het valt daarom te hopen dat een van zijn vele stagebegeleider snel een einde maakt aan deze belachelijke vertoning.

 

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

van-der-sar-AFCA

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *