AFCA

DE ENIGE VERLOSSER

Zo heerlijk elk jaar weer, de seizoensvoorbereiding. Lekker ouderwets met hoge, nieuwe verwachtingen.

In mijn herinnering was ’94 de leukste voorbereiding. Ik was toen 16. Op de camping in Egmond in de telegraaf lezen dat Frankie Rijkaard voor 2 jaar heeft getekend. Da’s lekker lezen hoor. Het gaf gelijk een enorme boost qua vertrouwen in het behalen van de titel dat seizoen.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat enkele dagen daarvoor het lezen in de telegraaf dat Peter Van Vossen had getekend bij onze club, mij op dat moment óók al vertrouwen had gegeven in ’t nieuwe seizoen. Met de wetenschap van nu, kost het moeite dat toe te geven, wetende dat-ie later een onvervalste kakkerlak is geworden. Bah bah.

Terug naar deze zomer. Ik was even een ontbijtje aan’t  halen bij de Mac, om tegelijk lekker ff gratis ongegeneerd de Telegraaf te lezen.

Ik koop ‘m wel eens voor de sport, maar dan koop ik er meestal een Volkskrant bij, of het Parool (als die er al is natuurlijk, als middagkrant zijnde), om er om heen te vouwen uit schaamte voor die nsb-krant van de Basisweg.

Ik kreeg m’n ontbijt , ging zitten en legde de krant voor me. Het was maar goed dat ik nog niet bezig was m’n Egg MacMuffin te verorberen, want ik had me waarschijnlijk verslikt. Want wat stond daar met de welbekende telegraaf- chocoladeletters bij een foto op de voorpagina?

“VERLOSSER ARRIVEERT IN DE KUIP”

Met daar onder een foto van dirk kuyt die uit die lelijke cockroachchopper stapt. ‘WTF?’, was mijn directe reactie. Het is weliswaar een dubieuze krant in het verleden, maar desondanks toch wel een Amsterdamse. Waarom dan deze kop? Ik weet dat het ’s zomers komkommertijd is, maar was een verslag van de braderie in Holysloot niet een belangrijker te verslaan festijn geweest voor de voorpagina? Bovendien stoorde mij het onrechtmatige gebruik van de titel: “VERLOSSER” enorm. Was deze titel niet voorbestemd voor Johan Cruyff, de enige en die deze titel mag gebruiken? Zelfs Jezus Christus zou, mocht ie bestaan, toestemming moeten vragen aan Jopie, voor het gebruik van deze eretitel! Het is dat Cruyff’s huisadvocaat Laporte verleden week nog,  tevergeefs, druk bezig was met binnenhalen van het Barca-presidentschap, maar anders hadden ze de uitnodiging voor ’n bezoekje aan de rechtbank al lang binnen gehad. Dan kan Jaap de Groot wel spreekbuis van Cruyff zijn, dit is letterlijk heiligschennis.

Leukere berichtgeving was er omtrent het vermakelijke “Stickergate” met in een heel klein kabouterhoofdrolletje: willow jordie clasie.

Een foto op de sociale media vertelde mij dat een onverlaat het had gewaagd een Ajax-sticker op z’n “stoere jongensfiets” te plakken. Ik weet niet of dat waar was. Het had ook heel goed kunnen zijn dat z’n zijwieltjes gestolen waren, aangezien het bijschrift vertelde dat oempa loempa clasie op verontwaardigde toon de technische dienst had opgeroepen.

Arme clasie, blijkbaar speelden zijn grote jeugdtrauma’s weer behoorlijk op. Zoals die ene keer dat z’n beste vriendje (willem van hanegemt jr.) op vakantie ging voor vier weken. Mini-clasie mocht toen nog even met de playmobil komen spelen, kort voordat zijn vriendje zou vertrekken. Toen de moeder van zijn vriendje in de haast al de playmobil in de Körver-bak sodemieterde, gooide ze jordi het kakkerlakken-dwergje er zonder nadenken bij. Vier lange weken verbleef clasie tussen zijn even grote playmobil vriendjes in de speelgoedkast. Zonder eten en drinken was het een uiterst traumatische ervaring, die pas eindigde toen willem van hanegem hem aantrof, zittend in Ken’s roze cabrio, met Barbie aan zijn zij. Die bevrijding zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat jordie in huilen uitbarst als willem van hanegem ter sprake komt. Het is zijn held, redder. Je zou bijna kunnen zeggen: zijn Verlosser. Maar ja, die titel is al vergeven, zoals ik eerder heb uitgelegd! Jammer voor willem, jammer voor jordie.

Het is misschien wat makkelijk om grappen over iemands voorkomen te maken.  Veel mensen beschouwen “makkelijk” als iets negatiefs of fouts. Ikzelf niet. Ik vind makkelijk vooral….lekker makkelijk. Ik zou nog wel honderd grappen kunnen maken over clasie’s lengte. Met alle liefde en minachting. Ik beperk mij hier daarom alleen maar vanwege de beschikbare ruimte, het blijft tenslotte een column.

Het vertrek van clasie bij z’n kakkieclub heeft er echter wel voor gezorgd dat zijn club feyenooit groter is geworden dan ooit. Qua gemiddelde lengte dan. In alle andere opzichten blijft Ajax de grootste club van Nederland. En de rest van de wereld. Ajax, je weet wel, de aanstaande kampioen van Nederland. De kakkies zijn, vergeleken bij de Reus Ajax, niets meer dan dwergen. Voor niet veel meer geschikt dan figuranten in madurodam. Waar ze lekker tot sint juttemis kunnen blijven wachten op bevrijding door hun verlosser -herstel: namaakheld- willem van hanegem.

Ajacieden, vanaf deze plaats een fijn seizoen gewenst, te beginnen in Wenen vanavond. En eindigend met de schaal in onze handen!

De FILOSJOOFFEUR
(Ps: Muis , vergeet bbq niet)

Mazzel

AFCA || CBS

Filosjooffeur-AFCA

3 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *