AFCA

De Hennies

Het voetbalseizoen begint eigenlijk pas het komende weekend, na het sluiten van de transfermarkt. Het voelt echter aan alsof we de midden in de winterstop zitten, zoveel is er al gebeurd en zoveel is er vooral al verkeerd gegaan, rondom Ajax.

In de jaren ’90 pleegde een onnozel echtpaar uit het oosten, de Hennies genaamd, een behoorlijk knullige misdaad, erin geluisd door hun buurvrouw. De Hennies kwamen er met een relatief lage straf vanaf en slijten hun dagen sindsdien in sociale werkplaatsen en begeleid wonen.

Ook binnen Ajax lopen er sinds enkele jaren geleden twee Hennies rond, en ook zij maken er ronduit een potje van. Maar daarmee houdt de vergelijking met die andere Hennies wel op. Want de Hennies van Ajax zijn helaas nog niet onder curatele komen te staan. En hun wangedrag komt niet voort uit naïviteit, maar vloeit voort uit een doortrapte mentaliteit, enkel gebaseerd op eigenbelang.

Hennie Henrichs is de ergste van de twee Ajax-Hennies. Zoals al eerder gemeld, is deze intrigant al jaren bezig om Ajax naar zijn hand te zetten. Zonder schroom gaf hij de al doodzieke Cruijff het laatste zetje gaf richting de uitgang. Om vervolgens in de maanden erna zonder blikken of blozen te stellen dat er nog steeds volgens de ‘Cruijff-revolutie’ wordt gewerkt binnen Ajax. Typerend voor de machtswellusteling Hennie Henrichs.

De tweede Hennie binnen Ajax, Hennie Spijkerman, is van een iets ander slag. Introverter. Hij kijkt meestal alsof zijn hoofd compleet hol is, leeg als een koektrommel na een kinderfeestje. Maar niks is minder waar. Het hoofd van Hennie Spijkerman zit namelijk propvol ideeën. Helaas gaan die allang niet meer over het verbeteren van Ajax 1, maar enkel nog over het in standhouden van zijn eigen positie en die van zijn grootste maatje binnen Ajax: Dennis Bergkamp.

Dennis Bergkamp is een oude Ajax-held, natuurlijk. Als persoon nooit inspirerend, maar what-the-fuck, zolang hij goed voetbalde kon dat niemand binnen of rondom Ajax iets schelen. Stiftballen van Bergkamp inspireerden op zichzelf al meer dan genoeg. Maar sinds Bergkamp geen stiftballen meer aflevert en een onduidelijke beleidsmatige positie binnen Ajax inneemt, is dat allemaal veranderd. Hij doet binnen die invloedrijke functie meer kwaad dan goed voor de club. De lijst van goed functionerende personen die door hem Ajax hebben verlaten, wordt langer en langer.

De grootste flutfiguur binnen de Ajax-leiding slaat echter Edwin van der Sar. Deze geweldige oud-keeper lijkt met elk mediaoptreden arroganter en stunteliger te worden. Hij heeft werkelijk geen enkel inzicht in wat leeft onder de fans. Op grond van uitspraken zoals ‘Deze selectie is goed genoeg’ en ‘In vier wedstrijden is Ajax niet eenmaal weggespeeld’ kan echt aan zijn verstandelijke vermogens getwijfeld worden. Welke norm hanteert de Ajax-leiding eigenlijk? Het seizoen is feitelijk verpest, met die zogenaamd ‘goede’ selectie’. Noodzakelijke vervangers voor Sanchez, Klaassen en Traoré zijn niet, of niet tijdig, aangetrokken. Het zal het management waarschijnlijk een zorg zijn. De fans zijn in de waan gelaten dat het team van vorig seizoen verder versterkt zou worden. De inkomsten uit seizoenkaarten zijn allang geïncasseerd.

Ook Marc Overmars ligt onder vuur. Maar meer en meer lijkt het erop dat hij slechts in beperkte mate schuldig is aan de huidige beleidsmatige puinhoop binnen Ajax. Wat niet wegneemt dat ook hij niet lijkt te beseffen hoe lamlendig de afgelopen transferperiode is gehandeld. Maar hoofdschuldige lijkt hij niet.

De Hennies en hun kompanen moeten zich de ogen uit de kop schamen. Het wanbeleid van deze zomer, vanaf de Europa League finale, is ongeëvenaard. ‘Deze selectie is goed genoeg’ typeert de instelling van de Ajax-leiding. Hadden zij enig zelfinzicht gehad, dan had van der Sar in Noorwegen gezegd: “Deze directie is niet goed genoeg”, om vervolgens mede namens de Hennies en Bergkamp hun vertrek aan te kondigen.

Helaas zullen De Hennies en hun medestanders van der Sar en Bergkamp waarschijnlijk nooit zelf opstappen. Het is dus aan anderen om daar voor zorgen. Want ze moeten weg, in het belang van de club en dat van de fans. Wij hebben dit wanbeleid simpelweg niet verdiend.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *