AFCA

De moraal van Mossou

Jarenlang was het dolle pret, uit tegen nac. Bijna net zo leuk als in tukkerland, durf ik te stellen. Iedere keer draaide het in Breda weer uit op een feestje. Makkelijk winnen op het veld, en gaan en staan waar je maar wilde. Er heen met de trein of eigen auto, lekker klooien, het maakte niet uit, gewoon doen waar we op dat moment zin in hadden.

Soms hielden de stoere boys uit Breda zich echter niet aan helemaal aan de spelregels en werden 2 of 3 onschuldige Ajax-supporters door een overmacht te grazen genomen. Dat gedrag leidde er uiteindelijk in de jaren negentig toe dat het nac-stadion door Ajax-supporters werd leeg geslagen. Een volkomen gerechtvaardigde strafexpeditie, na laffe acties van nac-zijde voor en tijdens de wedstrijd. Met een snelle charge werd het halve stadion leeg ontruimd, waarbij her en der wat corrigerende tikken werden uitgedeeld aan nac-ers die bijdehand bleven doen. Een noodzakelijke actie en – toegegeven –heerlijk om te doen. Wat we toen echter niet wisten, was dat ons optreden tot opgekropte frustraties heeft geleid bij hét zogenaamde grootste talent in de sportjournalistiek: Sjoerd Mossou, die toen als nac-sjaaltjesupporter op de tribune zat. Kort geleden bleek hoe diep het al jaren zit bij deze zuurpruim.

Vorige week kreeg Ajax straf opgelegd voor de gebeurtenissen rondom de bekerfinale: geen uitsupporters bij de bekerwedstrijd tegen Urk. De straf was Sjoerd Mossou lang niet hoog genoeg. Sterker nog, in zijn column in het AD legde het moraalriddertje het zo uit:

“Niettemin is de straf natuurlijk een hartelijke felicitatie waard aan de hele Ajax-familie. Chapeau. Goed gedaan. Hulde. De Lobby van het Jaar”..

Het sarcasme en de enorme persoonlijke frustratie dropen er vanaf. Dit werd nog eens bevestigd doordat hij in dezelfde column expliciet stelde niks tegen Ajax te hebben. Dan weet je als lezer eigenlijk wel genoeg: Mossou haat Ajax. Maar toegeven, ho maar. Nogal laf; wij geven toch ook gewoon toe dat we een pesthekel hebben aan kakkerlakken, 040 en laffe journalisten? Sjoerd Mossou neemt met zijn consequent zure gezicht iedereen de maat, zonder goed te luisteren of goed onderzoek te verrichten. Hij roept vervolgens maar wat, op het hysterische af, zoals de volgende tekst, uit dezelfde column:

“De kraters brandden in het gras. Kinderen zochten huilend dekking”.

Alleen Mossou heeft blijkbaar huilende kinderen gezien. Waarschijnlijk omdat hij zijn waarneming heeft verward met beelden van zichzelf, toen hij in de jaren negentig huilend dekking zocht bij nac-Ajax.

Bij de afgelopen editie van nac-Ajax werden 3 Ajax-supporters door tientallen nac-ers afgetuigd. Een laffe actie. Opvallend was dat Sjoerd Mossou zweeg als het graf en zijn o-zo- grote geweten niet liet spreken. Terwijl hij wél vindt dat ‘de hele Ajax-familie’ zo’n beetje uit de competitie gehaald worden, is er blijkbaar niks aan de hand als drie onschuldige personen in een stadion worden afgetuigd. Eén Sjoerd, twee maten dus.

Zijn AD-column van vorige week was niet de eerste keer dat Mossou blijk gaf van een nogal vreemde visie op de werkelijkheid. Eerder dit jaar brandde hij in een column Wim Kieft af, vanwege diens witte motor-verleden. In zijn tirade tegen Kieft voerde Mossou zijn eigen oma op, die drank, peuken en drugs verachtte. En hij heeft, vol trots, die jaren 50-mentaliteit dus overgenomen. Vermoedelijk is Mossou ook tegen vloeken, door oranje licht rijden en ongehuwd neuken. Het tekent zijn moraal: eng braaf en zwaar bekrompen.

Sjoerd Mossou is tot op de dag van vandaag nog steeds het kleine jongetje dat huilend dekking zocht tijdens nac-Ajax. Een ijzeren wet is dat Ajax-supporters nooit kinderen slaan. Maar misschien had kleine, huilende sjoerd, tijdens de ontruiming van het nac-stadion, back-in-the-nineties, toch een ouderwetse oorvijg gegeven moeten worden. Niet te hard, en zonder bloed, maar puur corrigerend bedoeld. Het had ons wellicht de jaren daarna vele columns van een gefrustreerde, stiekeme Ajax-hater bespaard.

RECTOR STAM || AFCA || WZAWZDB

TIP: leuke actie korting op de AFCA bodywarmer, lekker voor in de herfst!

Narmossou

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *