AFCA

De nooïzer, voor een zwakzinnig voetbalsfeertje

Frank de Boer maakt heel soms een foutje. Zoals vorig seizoen bij de halve finale bekerwedstrijd tegen az. Hij stelde toch een half b-team op, ongetwijfeld met het idee dat we zo ook wel van az konden winnen. Eerlijk is eerlijk: Ajax speelde niet eens zo slecht, maar verloor wél. En daardoor liepen wij een bekertitel en een gezellig dagje zuipen en slopen in 010 mis. Dit zeldzame foutje heeft Ajax vorig jaar al enigszins goed gemaakt met de titel. Maar de echte revanche moet donderdag plaatsvinden, als Ajax weer in de halve finale tegen az speelt. We zijn erg toe aan een dagje in 010, dus winst is noodzakelijk!

Behalve deze sportieve wraak is er nog een reden om van az te móeten winnen. En dat heeft te maken met het publiek van az. Fans van die club gaan vaak prat op hun zogenaamde noordhollandse nuchterheid, hun westfriese no-nonsense, dat ze altijd zo lekker met beide beentjes op de grond blijven staan. Maar is dat wel zo?

Enige jaren terug liepen duizenden van deze zogenaamde nuchtere hollanders als een soort bezetenen  achter hun goeroe dirk scheringa aan. Kwijlend en adorerend,  met een dsb-tamboerijn in de hand. Want ja, ‘scheringa had zoveel betekend voor hun cluppie…’.   Waarbij even werd vergeten dat dirkie redelijk succesvol heeft geprobeerd ongeveer half Nederland op te lichten. Het genante gedrag van az-supporters is met het optiefen van scheringa helaas niet verdwenen. Hun geestelijke beperking komt bij elke wedstrijd nog steeds tot uiting. Vol overgave zitten de kaaskoppen dan te klapperen. Met hun klapper. Of nooïzer , want het wordt nog gesponsord ook, tegenwoordig. Het doet pijn aan de ogen: een stadion vol zwakzinnigen, overtuigd van hun eigen normale gedrag. Down-to-earth wordt in een heel ander perspectief geplaatst. Dat iemand het syndroom heeft is geen bezwaar, maar het massaal op nichterige wijze gaan lopen nadoen, is diep treurig. Niet alleen zetten ze zichzelf zo voor lul (wat prima is), maar ze maken ook het imago van de voetbalsupporters in het algemeen belachelijk. Mij is al eens gevraagd of we bij Ajax ook klappers hebben. Het is meteen het einde van het gesprek. Sodemieter op…

Wij nemen het leven als voetbalsupporter heel serieus. Dit uit zich in meeleven met ons cluppie, kritisch zijn over het spel, maar ook in de randzaken. Stijl en uitstraling van de fans, imago van de club, het verdient allemaal onze aandacht. Dat andere clubs Ajax daarin niet kunnen volgen, is logisch. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je je zo debiel moet gaan gedragen als die kaaskoppen. Het doet de vraag rijzen hoe zoiets dan gaat. Zouden er verzamelbeurzen voor klappers zijn, een zwarte markt, nooïzer-dealers? Heeft de gemiddelde az-supporter een favoriete nooïzer? Gaat ie terug naar huis als ie m vergeten is?
“He, gappie, wat ga je doen, gaat je wijf bevallen?”.
“Nee, mijn klapper vergeten, man.
En zonder voel ik me zo kwetsbaar, zo naakt…”.

Ook gaan er weleens az-supporters vooruit, met combi of eigen vervoer. Dan nemen ze ongetwijfeld bier mee, spandoekje, wat poedertjes. En ook een klapper, met  stalen punten?  Of verzwaren ze hun nooïzer  vooraf met lood, om de tegenstander flink op z’n muil te klapperen? We kunnen alleen maar gissen. Maar snappen zullen wij het nooit. Morons…

Te vrezen valt dat zelfs een flinke afstraffing door Ajax het zwakzinnige az-publiek niet tot inkeer zal laten komen. Maar dan nog moet Ajax de wedstrijd winnen, verliezen van een club met zulke fans is simpelweg geen optie. Nu niet, nooit niet. Want kaaskoppen hebben klappers! KHK!

de-nooizer-afca

Rector Stam || AFCA || CBS

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *