AFCA

Echt waar, ouwe!

Eind jaren ’80 ging ik als jongetje naar een open dag in De Meer. Ik kreeg daar, samen met wat andere snotneuzen, een rondleiding. We bewonderden de prijzenkast, kleedkamers, mochten het veld op en kregen tot slot een toespraakje van een mij onbekend bestuurslid. De beste man draaide een standaardverhaaltje af, tot ie aan het eind daarvan op geheimzinnige toon ons een nieuwtje toevertrouwde: ‘Gisteren heb ik Joop van Basten gesproken, en het is echt waar: Marco van Basten speelt volgend seizoen weer bij Ajax. Hij heeft het totaal niet naar z’n zin in Italië en wil dolgraag terug naar zijn cluppie,  Ajax. Let maar op, over een paar dagen staat het in de krant!’ Dagenlang heb ik me daarna lopen verkneukelen vanwege het topnieuws dat ik al had vernomen maar de rest van de wereld nog niet. Vol spanning zat ik de hele dag te staren naar teletekst, wachtend op het nieuws, dat nooit zou komen. Het verhaal bleek een dooie mus, een broodje aap, slappe lariekoek van een Ajax-bobo: Marco van Basten zou als speler nooit bij Ajax terugkeren. Het was ook eigenlijk een volkomen ongeloofwaardig verhaal. Maar ja, ik geloofde erin. Omdat ik het zo graag wilde.

Vanaf de jaren negentig heb ik datzelfde gevoel van hoop dat iets waar zou zijn, nog vaak gehad. Namelijk als de telefoon weer eens klonk en ik kort en bondig hoorde zeggen: ‘Nu naar de stad komen, er zijn 200 kakkerlakken onderweg! Echt waar, ouwe! Iedereen komt’.  En inderdaad: iedereen was er dan ook. IE-DER-EEN. Maar van de zogenaamd in aantocht zijnde kakkerlakken of boeren was meestal geen spoor te bekennen. Of van de 300 man uit tukkerland, die samen met minstens 250 schalke-turken onderweg  zouden zijn om ons te verrassen. Of haagse hopjes, of groningen, zwolle, of…ga zo maar door. De teleurstelling nemen we echter steeds voor lief. Omdat we zo graag willen dat het waar is.

Soms ís het overigens ook waar. Zo zijn utreg, nec, de lampies en allerlei buitenlandse clubs daadwerkelijk verschenen in onze stad. Niets geeft in dat geval meer vreugde dan ze op te zoeken, te vinden en vervolgens vakkundig de stad uit te stompen. Dát ultieme genoegen hadden we afgelopen zondag weer eens. Ze waren er namelijk echt. Kakkerlakken? utreg? Nee, het was Cambuur, for god’s sake. Die durfden het blijkbaar wél aan om naar Mokum te komen, in tegenstelling tot de praatjesmakers uit 010. En daarvoor verdienen ze alle lof. Helaas gingen wel wat friezen achteraf lopen zeiken, omdat ze zo’n beetje alle tegels rondom de Arena hadden moeten koppen. Tja, wat dachten ze dan? Een bos gladiolen en applaus, op weg naar de finish op de bonkervaart? Op (stoere) actie volgt reactie, zo simpel is het. En alle Cambuur-fans die het in hun broekje deden van angst, hadden lekker thuis moeten blijven. Als een kakkerlak, zeg maar.

Overigens zijn er ook hardnekkige geruchten waarvan wij liever hebben dat ze níet waar zijn. Zoals het gerucht dat Ajax wéér een zogenaamd talent van Barcelona wil overnemen. Wij zeggen: laat maar even, dat huren van die Barca-spelers. Of het bericht dat Frank de Boer zogenaamd naar Barca zou gaan. Dat zien we ook liever (nog) niet gebeuren. Stuur dan maar die domme cavia van een Bojan terug. Gewogen en te licht bevonden, heet dat.

Dit weekend speelt Ajax in Breda, tegen nac. In het verleden meestal een garantie voor 3 punten. En voor een door ons gesloopt stadion en volledig kapotgemaakte omgeving. Een ideaal dagje AFCA on tour dus, nac uit. Moeten we er wel nog even voor zorgen dat het zondag ook zo zal verlopen. Het wordt namelijk tijd voor die huldiging. En hopelijk klinken er dan, om het feest compleet te maken, weer heel wat telefoontjes:

‘Nu naar de stad. Iedereen! Ze komen. Echt waar, ouwe!’

Rector Stam || AFCA || CANT BE STOPPED

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *