AFCA

FANATIEKE SUPPORTERS

Ajax heeft al enige tijd een beloftevol stel spelers in de selectie en op de Toekomst rondlopen. Waar na Frank de Boer Peter Bosz en Marcel Keizer, nu Erik ten Hag moet proberen er een steeds beter presterend eerste elftal van te maken. Het gaat al net zo lang met horten en stoten. Koning Frank wiegde zonder met zijn ogen te knipperen en met lak aan de toen nog door een deel van Ajax nagestreefde Cruijff filosofie hele stadions in slaap. Peter Bosz deed diezelfde stadions zover opveren dat dat de incapabele directie kennelijk iets teveel van het goede was, en moest dus opzouten. Marcel Keizer werd binnen een half jaar het slachtoffer van diezelfde directie, die na het aan de hand van Keizer in no time mislopen van de Champions League en Europa League, een onnodig opgelopen grote achterstand in de titelstrijd èn uitschakeling in het knvb beker toernooi, elkaars rug met bijlen begon te bewerken : dikke doei Keizer en diens goeroe onze Haarlemmer remolie. De afzonderlijke hap-snap-visies van Sar Brugfunctionaris en Laaf zorgden na het vermoorden van de Cruijff visie achtereenvolgens voor de Sar- Bergkamp- en nu de Overmars visie. Onder toeziend oog van Bestuursraad voorzitter en grootaandeelhouder Henrichs, is er van gestructureerd voetbalbeleid langs verankerde voetbalvisie geen enkele sprake. Het is koop maar raak (Overmars haalde inmiddels minimaal 65 spelers naar de ‘opleidingsclub Ajax’…Vijfenzestig…laat dat even inzinken) lul maar raak (Sar spreekt voortdurend vanuit een zwevend waterig wolkje schapenpis) en verstop je maar raak (Bergkamp voerde geen reet uit) wat de klok slaat. Ten Hag is net als zijn voorgangers op zichzelf en de overvolle bankrekening aangewezen. Ondersteunend korte èn lange termijnbeleid via directie en bestuur kan ie echt op zijn buik schrijven.

Wie al veel langer niet meer op verstandig en sportief beleid hoeven te rekenen zijn supporters. En dan met name de fanatieke supporters die zich geen vooraf bedachte geregisseerde en gecontroleerde support aan laten praten, of dat tenminste niet zouden horen te doen. Meer en meer wordt de controleriem aangehaald, van vrijheid is geen enkele sprake meer. Alles wordt gestuurd gereguleerd en gesmoord.

Waar het hierbij compleet aan ontbreekt is georganiseerd fanatiek verzet. De bestaande supportersclubs mogen zich dat aantrekken. De Supporters Vereniging Ajax, heden Ajax Life, was van begin af aan natuurlijk al een lachertje. Opgericht door Judas van Praag, met door Ajax betaald personeel en dus openlijk een verlengstuk van het Ajax bestuur, dat die club oprichtte puur om controle te krijgen en behouden.

Als tegenhanger werd ooit de Onafhankelijke Fanclub Ajax opgericht. Een supportersclub expliciet voor de fanatieke aanhang. Thans genaamd afca supportersclub. De goede bedoelingen zijn er altijd geweest. En er zijn ook zeker mooie zaken tot stand gekomen. Het standbeeld voor Bobby Haarms en een supporters positie (hoe lang nog?) in de Bestuursraad zijn daar voorbeelden van. Maar waar het gaat over Ajax supportersbeleid in en om het stadion, heeft ook deze afca sc. zich door de jaren heen steeds meer laten inpalmen door bestuurders en directieleden. Heden wordt ook die supportersclub onder meer beheerd en gerund door Ajax personeel en door Henrichs slim tot Ajax lid gebombardeerde mensen. Ook daar is de controle door Ajax dus groot, veel te groot. Van onafhankelijkheid is geen sprake, en daarmee is de georganiseerde fanatieke aanhang in feite monddood.

Dat is een kwalijke zaak. Supporters moeten zich bewust zijn van hun aparte status. Supporters zijn het Ajax hart. Dat is een positie die verplichting schept : de nood om Ajax bestuurders directie spelers trainers en personeel naar een vlijmscherpe status te pompen en te houden. Dat gaat niet als belangen door elkaar lopen en afhankelijkheid van elkaar gewoonte wordt. Supporters zijn niet afhankelijk van Ajax. Supporters ZIJN Ajax en Ajax is volledig afhankelijk van onafhankelijke supporters.

Met hulp van supporters heeft Cruijff zijn fluwelen revolutie opgestart. Zonder die steun was Johan sowieso meteen al kansloos geweest. Met dezelfde steun ontstond een veelbelovende fundering voor nieuwe glorie, waar heel Ajax naar snakte en nog steeds snakt. Want supporters hebben de boel ook weer laten vallen. Toen Cruijff&co de steun van 50.000 het hardst nodig hadden kregen niet zij maar Henrichs en zijn paladijnen de vrije hand. Met alle gevolgen vandien. Ajax loopt beleidsmatig inmiddels op een houten been en achteruit. Mede omdat massale fanatieke support uitbleef toen het er op aan kwam. De beloftevolle selectie van heden lijkt mooi. Zodra de bankrekening nog vetter gespekt kan worden zal men dat van bestuurswege echter meteen voorrang geven en zal de kwaliteit van de selectie en dus het Ajax voetbal belang daar ondergeschikt aan zijn. Met een nog groter risico op mislopen van Europees voetbal. Wanneer Ajax komende zomer onverhoopt wederom ontbreekt bij lotingen voor poulefases begint het verdampen van de miljoenen op de bank en kan het razendsnel gaan. Het ravijn in wel te verstaan. Spelers als Ziyech de Ligt Onana Neres vd Beek zullen niet twijfelen bij de keus tussen weer een jaar met slechts pec nac en fukking ado, of een droomaanbieding uit Premier League of Serie A. Daarnaast is terugvallen op de eigen jeugdopleiding al de das omgedaan met ontslag van Jonk&co plus met hele elftallen gekochte jeugdspelers door Overmars.

Het is daarom dat georganiseerd fanatieke support nieuw leven moet worden ingeblazen. In gesprek blijven met en mogen aanschuiven bij bestuurders en directies die datgene verkwanselen wat toch echt onze hoofdzaak is : Ajax voetbal, heeft geen enkele zin. Zulk bestuur hoort het vuur na aan de schenen gelegd of gewoon weggebonjourd te worden. Dat geeft meteen het enig goede signaal aan nieuwe bestuurders ; zonder ons fanatieke supporters ben je niks. Iedere nieuwe bestuurder zal zich veel meer dan de rommel die nu in Henrichs achterzak krioelt, bewust zijn van de supporter als enige echte levensader, zodra die van nu eindelijk eens ongezouten op hun echte verantwoordelijkheden gewezen worden. Allereerst hoort Ajax top georganiseerd te zijn en top te presteren, en daar hoort verder alles ondergeschikt aan te zijn. De rest wordt pas van belang als dat ene hoogste en alle Ajacieden aangaande sportieve belang succesvol behartigd wordt En alleen echt onafhankelijke fanatieke Ajax supporters zullen daar voor willen staan en strijden.

Bestuurders hebben een hekel aan onafhankelijke supporters. Het is de hoogste tijd dat zij die eindelijk weer eens tegenover zich zien.

aka Jimmy Hill

2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *