AFCA

Fijn seizoen gasten!

Voor mij als kleine jongen was Peter Bosz de verpersoonlijking van de ultieme kakkerlak. Hij én John De Wolf en Ruud Heus. Wat had ik ’n hekel aan deze talentloze schoffelaars….

Het kan verkeren…
Toen ik hoorde dat Ajax interesse had in de trainer Peter Bosz was ik blij verrast en verbaasd. Verbaasd omdat ik wel verwacht had dat vd Sar en Overmars van Gaal zouden nemen. Dat had echt de ultieme mes in de rug geweest van de al overleden Johan Cruyff.

Had namelijk niet versteld gestaan als ze gewoon van Gaal hadden gehaald nadat ze de verlosser al ’n paar keer hadden laten vallen…
Dankzij hem zitten ze daar op ’t pluche, weliswaar waren zij niet zijn eerste keus…maar toch…
Als Ajacied schaam ik me kapot hoe ze Cruyff hebben laten vallen.
Maar later wel krokodillentranen janken nadat ie was heengegaan.

Ons toentertijd nog voorgehouden , dat ondanks dat ze Cruijffs hulp niet meer nodig hadden, ze toch verder gingen met ’t plan Cruijff…
Ze denken echt dat we achterlijk waren zeker?

Maar goed, we hebben nu een kakkie als trainer en vreemd genoeg zie ik ’t wel zitten weer, de toekomst van ons aller Ajax….

Had ik ’t zelfde gevoel gehad als John De Wolf trainer had geworden?
NEE!!!! Dan had ik m’n seizoenkaart door de midden geknipt en terug gestuurd naar de Arena boulevard.

Waarom ik ’t wel zie zitten in Bosz?
Nou, omdat-ie bij Heracles en Vitesse me heeft verrast met buitengewoon mooi aanvallend voetbal, Ajax voetbal.
Jordi, ongetwijfeld mede ingefluisterd door z’n vader, haalde ‘m niet voor niets naar Tel Aviv.
Op ’t bekende filmpje waarop wij als het grote publiek de laatste keer een Levende Johan Cruyff zagen zittend op ’n bankje pratend met Jordi en Bosz over ’t spelletje. Enkel in dat filmpje van ’n paar tellen weet ik zeker dat Bosz meer over voetbal met Johan heeft gepraat dan Sar en Overmars tezamen in al die tijd dat ze bij Ajax in ’t bestuur zitten…

Bovendien hoe je ’t ook wendt of keert:
Trainers en spelers zijn en blijven passanten, meestal blijven ze niet langer dan 3,4 jaar. Vaker nog korter zelfs.
Of ’t nou ’n oud speler vd club is of een trainer van buiten.
Clubliefde is ze onbekend. Enkel wij kennen dat, wij de supporters. We zijn er mee geboren en gaan er mee dood.
In de historie van ’t voetbal is er maar ooit een speler geweest die clubliefde op ’n zelfde niveau ervoer zoals de meeste van ons dat zo fanatiek bezitten. Misschien zelfs nog wel ff fanatieker dan de fanatiekste van ons.
Toevalligerwijs was die speler een Ajacied….een Ajacied die maar voor een club diende tijdens zijn gehele loopbaan, DE CLUB,ONZE CLUB: AJAX.
Zijn naam: Sjakie “Paco” Swart.
Naar verluidt heeft-ie zelfs staan dansen op tafel toen-ie hoorde dat Twente toch in de eredivisie mocht blijven en die luizenploeg de Graafschap, die ’t gewaagd had teveel inzet te tonen tegen zijn en onze club , in de wedstrijd die voordat-ie gespeeld werd “kampioenswedstrijd” heette en daarna “het schaamteloze drama” alwaar elf gasten in een shirtje dat ze niet verdienden te dragen onze naam te grabbel gooiden.

Peter Bosz nu trainer dus…had slechte voorbereiding….maar ik heb er vertrouwen in. Dat ’t Ajax voetbal terugkomt… Een trainer die liever 5-4 wint , dan 1-0.
Da’s tenminste een Cruijffiaanse opvatting over ’t spel. De Boer heeft genoeg (nationaal) succes gehaald met onze club, maar buiten de eerste
2 seizoenen werd t voetbal steeds slechter en saaier, dodelijk saai traag naar elkaar heen-en weer getik..
En niet naar voren, maar op z’n “Jantje Peters” zoals de oudere voetballiefhebbers wel zullen herkennen… Balletje breed, balletje breed, balletje terug…. Hemeltergend langzaam voetbal…
Pfffff niet om aan te gluren…

Stiekem hoop ik dat Johan’s wens over de invulling en de toekomst van Ajax alsnog wordt ver volbracht, ook al is ’t met de nodige vertraging.

Ondanks z’n bijtekenen hoop ik dat Overmars bij ’n andere club de Dagobert Duck gaat uithangen en dat Sar beseft dat-ie niet in de wieg is gelegd voor ’n functie in de directie…
Ik hoop/droom/fantaseer over Jordi en Tscheu als hun vervangers…
De eervolle terugkomst van Jonk en de andere vertrokken jeugdtrainers die wel Cruijffs plan wouden volgen en niet werden dwars geboomd door ’t technisch hart en de directie..

Zou mooi zijn, dromen mag…

Tegen Paok waren al glimpen te zien van attractiever voetbal…
Ik gun deze kakkerlak de tijd en ruimte er iets moois van te maken…
Lukt ’t hem, dan is ’t mooi, lukt ’t hem niet, dan kan-ie gewoon weer voor mij in ’t rijtje met de wolf en Ruud heus…
”t rijtje der kutkakkerlakken…

Fijn seizoen gasten!

MAZZEL

AFCA || CBS

DE FILOSJOOFFEUR

Filosjooffeur-AFCA

5 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *