AFCA

GA DAN MAAR WEG

Zelf is Wim Kieft in het verleden Ajax niet bepaald trouw gebleven. Maar zijn latere, verraderlijke keuze voor pisvee kwam wél op een moment dat hij al een en ander had gepresteerd. Iets dat Ricardo Kishna hem niet na kan zeggen. Hij werd dan ook door Kieft in zijn column keihard bekritiseerd. En wat heeft Kieft gelijk.

Er is eerder al veel over het vertrek van Kishna gezegd. De meningen over zijn besluit zijn sterk verdeeld, zelfs na het misselijkmakende straatjeschoonveeg-interview van Kishna vorige week. Zelden was een charmeoffensief zo schaamteloos, zo doorzichtig. De geijkte verhaaltjes over een gebrek aan waardering, de beperkte vrijheid in het veld voor een creatieveling als Kishna, het gebrek aan respect, ze werden weer allemaal zonder gene afgedraaid. De hele wereld was weer eens gek. Behalve Kishna zelf.

Dat veel mensen het jankverhaal van Kishna voor zoete koek nemen, komt wellicht voort uit goedgelovigheid of uit pure teleurstelling dat zo’n groot voetbaltalent weggaat bij ons cluppie. Tel daarbij op de terechte onvrede over de belabberde prestaties van Frank de Boer als trainer en de conclusie was al (te) snel getrokken: Kishna heeft nooit een echte kans gehad van De Boer. Niets is echter minder waar, de statistieken liegen niet: Kishna heeft wel degelijk vele kansen gekregen. Hij heeft ze alleen niet gepakt. Blijkbaar ging zijn energie meer op aan het afdwingen van een vertrek bij Ajax. Wat hem, met hulp van raiola, uiteindelijk is gelukt. Een uitgekookt plan, afgesloten met het geven van een laffe schop na aan De Boer en Ajax. Ricardo Kishna verdient nu een paar ton meer per jaar dan bij Ajax. Dat hij die extra rotcenten binnen harkt bij een club waarvan de supporters spelers met een donkere huidskleur absoluut niet waarderen, maakt Ricardo blijkbaar geen ene reet uit. Bij lazio communiceren ze namelijk wél met hem, in tegenstelling tot Frank de Boer. Hoe opportunistisch wilt u het hebben…

Helaas staat het geval Kishna niet op zichzelf. Al eerder gingen diverse spelers hem voor. Ouasim Bouy, Mink Peeters, Timothy Fosu-Mensah, Javairo Dilrosun en anderen flikten Ajax al eerder hetzelfde geintje. Met Donyell Malen, geïndoctrineerd door raiola, als laatste schrijnende geval. Elke keer voltrok zich daarbij hetzelfde scenario: de onderhandelingen worden getraineerd en na het afgedwongen vertrek volgt een georkestreerd interview waarin Ajax in een kwaad daglicht wordt gesteld en de eigen hebberigheid wordt gladgepraat. ‘Ajax gaf Mink niet de juiste positie in het veld (aldus vader Peeters), ‘Ajax had geen plannen met me’ (Dilrosun), of lariekoek van gelijke strekking. Behalve gelogen vooral ook ultradom, want juist bij Ajax is de kans op financiële onafhankelijkheid in combinatie met een topcarrière het grootst.

Hoewel er nog veel te weinig van terecht gekomen is, is Ajax hard bezig met een plan. De club wil vooruit. Essentieel voor het slagen van dat plan, is dat alle betrokkenen zich er volledig voor inzetten en daarbij vooral denken in het belang van de club. Alleen zo komen de club en daarmee de spelers en trainers verder, sportief en financieel. Talenten, hoe groot ze ook mogen zijn, die daarin niet mee willen gaan, vertragen de boel alleen maar. Ze denken slechts aan de korte termijn, aan het instant incasseren van tekengelden. Ze laten daarmee zien gewoon schijt te hebben aan Ajax en dus aan ons. Dat mag, maar het betekent automatisch dat wij ook schijt hebben aan hen.

Degenen die moeite blijven houden met het vertrek van talenten en vinden dat Ajax daar ook grote schuld in heeft, moeten gaan inzien dat de waarheid heel anders ligt. Ajax heeft te maken met rotte appelen die, hoe vaak ze de bal ook kunnen hooghouden, alleen maar ballast zijn op de weg naar nieuwe successen. Spelers die zich onbegrepen voelen, de nummer 10 in een vrije rol willen uithangen en op hun 16e al een miljoenencontract eisen gaan Ajax echt niet aan de grote prijzen helpen. De kans daarop is groter met spelers met een écht Ajax-hart, ook als ze beduidend minder talent hebben als al die niet presterende opportunisten zonder enig Ajax-gevoel in hun kloten. Zodra die de oortjes laten hangen naar corrupte zaakwaarnemers en hebberige ouders, kan Ajax ze missen als kiespijn. Beter gaan ze dan maar weg. Heel ver weg.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

GA-DAN-MAAR-WEG-AFCA

6 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *