AFCA

Geen excuus

Al zit hieronder 1 zin bij die de moeite waard is voor mede Ajacieden. Ik hoop dat iedereen binnen Ajax beseft dat het aankomend seizoen echt moet, en er geen excuus meer kan zijn zoals vorig seizoen.
Beginnende in de voorronde, want weer je selectie niet op pijl is voor mij reden voor direct ontslag na al die jaren. Lamprou of V.Leer op doel als Onana 1 week voor de voorronde weggaat?

Ondanks vele jaren geen prijzen en het structureel missen van CL- waardige spelers in de selectie is er een klein lichtpuntje, een silver lining.
Als je kijkt naar nog geen 10 jaar terug, dan komt Ajax van ver, heel ver. Ook toen jaren geen schaal en CL, maar ook nog eens dik in het rood 20/30 mil. Met rond die tijd spelers die eigenlijk alleen op hun vakantie een Ajax shirtje mochten dragen zoals Wielaert en Delorge.
Toen kwam Milan uit en liet Ajax weer zien waar het voor bestaat, Europa laten zien waar de echte Godenzonen vandaan komen. Of dit nu meteen de eerste en ook beste wedstrijd o.l.v De Boer was, laat ik in het midden… Maar die knal van Toby in het kruis in San Siro was het begin van een mooie tijd.
Als iemand in de oorlog tegen een mof had gezegd: Over 60 jaar staan er een zooitje Joden met 150 duizend man sterk, die de hele stad laten beven omdat ze een nieuwe ster op hun shirt erbij hebben. Dan had die mof je ter plekke afgeknald.
De frustratie van vele jaren geen prijs is heel groot, als je alle uitschakelingen in Europa gaat googelen van de laatste 6 jaar dan schaam je je dood. Bekijk deze hele eeuw en je denkt: Het idee van de Arena was toch nog groter worden na 5 Europese finales binnen 10 jaar.
De finale tegen United was een heel klein lichtpuntje tegenover Dnjepr, Rapid Wien, Molde, Rostov, Nice, Rosenborg.
Ik begon mijn verhaal met jaren geen prijzen en de silver lining. Het is duidelijk dat als je elk jaar CL wil spelen, je niet maar 1 speler in je team kan hebben met jaren ervaring in Europa, misschien als incident met veel geluk. Maar komt de nr. 5 van Engeland United dan haak je al af en krijg je geen 1 100% kans, omdat je geen spelers hebt die van de hoed en de rand weten Europees gezien. Schalke & Lyon met alle respect in die tijd niet eens top 5 in hun land.
Het lichtpuntje is dat als Ajax doorgaat met elke zomer voor 50 mil. te verkopen, Ajax op de lange termijn van +10 jaar een reus moet worden. Eentje die zijn eigen geld verdiende zonder een rijke sjeik of eigenaar. Een club met een fabriek die de beste talenten produceert en de hele Europese top kan voorzien van spelers.
Als Ajax dit beleid vol kan houden, met voor ons uiteraard spelers waarvan we denken: Daarom speel jij bij Ajax 1 en ik niet! Dan kan Ajax op termijn een vermogen hebben van een half miljard of meer, zonder in een grote competitie te spelen zoals NL.
Dit is de enige kans voor Ajax om onafhankelijk te blijven en bijvoorbeeld de hoogste prijs te vragen voor spelers. Zolang je rijk bent hoef je niet te verkopen, en als het wel moet en er veel interesse is kan je bijna vragen wat je wil zoals bij De ligt en De Jong.
Dus de basis is een volle kas. En dat is voor heel Ajax al jaren wennen en bijna niet weten wat ze er mee moeten doen, omdat ze van ver kwamen.
Ik durf te wedden dat Ajax weer groot kan worden, ook in Europa. Want het draait tegenwoordig allemaal om de poen. Cruijff zei vaak dat winnen niet altijd belangrijk is. Voor ons als supporters is dit waanzin omdat je ons niet wijs maakt dat 4 jaar helemaal niks de bedoeling is. Maar elke zomer verkoopt Ajax wel voor tientallen miljoenen.
Ik denk dat Cruijff heel goed wist dat hij Ajax van onder de brug naar het paleis moest brengen Europees gezien. Dat kan alleen met poen, simpel zat.
Dus ondanks dat de revolutie niet alleen goede dingen bracht, met het hele beleid kan Ajax op termijn een self made reus zijn in Europa. Een club die nooit meer in het rood zal staan.
Met een half miljard moet je ook Europees succes krijgen, kan niet anders. En met in het achterhoofd dat er na de zomer 250 in Dagoberts pakhuis zit, zijn we dus op de helft.
Pas dan zullen mensen de visie van Cruijff zien die natuurlijk al zijn vruchten afwerpt met talenten die in de opleiding speelde die hij wilde veranderen. Jongens die jaren bij Ajax spelen met soms geluk zoals De Ligt die de duurste van Ajax ooit kan worden. Of een klein miertje (Kluivert) in de spaarpot die naar 500 mil. moet. Zelfs jongens die nog niks wonnen met Ajax daar vechten ze om en zal voor meer vertrekken dan iemand die jaren in r’dam of e’hvn speelt.
Overmars moet eindelijk laten zien hoe je een selectie samenstelt die CL waardig is, dan maar met tekengeld en bonussen ervaren mensen lokken. Iemand die jaren CL ervaring heeft mag van mij 4 mil. krijgen, mag Donny of wie dan ook niet janken dat hij 4x minder krijgt. Je strepen verdien je tijdens je loopbaan. En zulke gasten maken je elftal, dus zorg dat je in elke linie een ervaren man hebt. Aan Nico zie je al dat als Ajax jaren een rechtsback had die zo solide is, dat al een slok op een borrel scheelde.
Maar nu was de rechtsback je aanvoerder die moest banken toen NL de wedstrijd van het jaar speelde tegen Frankrijk. Mensah van 18 mocht debuteren en Ajax’ aanvoerder met 200 weds. mocht de waterflessen dragen. Neemt iemand je bij Ajax in de kleedkamer dan nog serieus?
Je aanvoerder is de spiegel van je elftal, zelfs IJsselmeer vogels veteranen 4 heeft een aanvoerder die wat speciaal kan of een bikkel achterin is.
Klaassen topgozer, maar had in een top Ajax gewoon op de tribune gezeten i.p.v 10 + aanvoerder te zijn.
Dus hoe zwaar de storm ook is, Ajax groeit ongemerkt uit tot een reus. The Dutch Giants noemen ze Ajax in Engeland. Op de lange termijn zie ik Ajax iets doen dat geen enkele andere club zou kunnen. In een kleine competitie en klein achterland, kunnen concurreren met de Europese top, structureel. En dat is wat Johan wilde. Hij liet ons er aan ruiken in Stockholm. We zij nog lang niet ‘back’, maar de dag dat we terug aan de top zijn, krijgt niemand ons daar meer weg. En dan zeggen ze dat de basis door Johan komt, zowel indirect met zijn filosofie over niet te veel uitgeven ( waar Ajax zich al jaren achter verschuilt m.b.t salarisplafond). Maar ook direct met zijn erfenis in keiharde euro’s. Want ze konden die ouwe misschien soms een slappe noemen in het café of waar dan ook, feit blijft dat hij 4 keer wegging en 4x was Ajax rijk. De laatste keer rijker dan ooit.
Laat Ajax beseffen dat nog zo’n jaar als dit met geen prijs en Europese flaters het geen incident meer genoemd kan worden. Als je na al die jaren nog niet weet hoe je een selectie samenstelt die de schaal kan winnen en de CL in kan, dan zal je het nooit weten. Helemaal niet als de verantwoordelijke nota bene zelf in de Europese top speelde en tal van connecties moeten hebben. Die ons wat mislukte Barca spelers opleverde en die lange van Arsenal SaNo-Goal.
Als je nu niet spelers met CL ervaring haalt dan zal je het nooit snappen. Zuid Amerikanen zonder Europese ervaring zijn een gok. Haal dan iemand van 30+ die transfervrij is en geef hem die 10 mil. i.p.v. een gok zoals die Magellan. Zou ik niet doen als je weet dat je aankomend seizoen absoluut moet en niet mag.
psv haalde jaren terug met Guardado en Moreno zo even 400 Primera wedstrijden. Dus zeg niet dat het niet kan. Een spits hebben die +1000 minuten niet scoorde (luuk), en toch kampioen worden. En wij straks tegen een Oostblok land en als we pech hebben daarna voorronde EL, altijd leuk billenknijpen uit bij Tsjechische middenmoters zoals Jablonec.

Met een Ajax groet
(ingezonden-stuk)

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *