AFCA

Groundhog Ajax

Ruim 7 jaar geleden kreeg een zielig clubje uit 010 met 10-0 op de kloten bij psv. Wat hebben we toen om die beschamende vertoning gelachen -niet wetende dat Ajax afgelopen zondag een goede poging zou doen om die afgang te overtreffen. Het scheelde niks…

Wat er dit seizoen allemaal binnen Ajax gebeurt, is nauwelijks met een pen te beschrijven. Werkelijk iedereen binnen de club lijkt ernaar te streven de echte Ajax-fans tot het uiterste te tergen en de club zoveel mogelijk voor lul te zetten. Edwin van der Sar maakt het daarbij het aller-bontst. Zijn gestuntel wordt inmiddels zelfs fysiek ondraaglijk. Op elke kritische opmerking over het beleid binnen Ajax reageert hij als een net gestarte Praxis-stagiair die gevraagd wordt waar het tuingereedschap te vinden is. “Eeeh…rare vraag, dat zal ik even voor u aan een collega moeten vragen”. De leiding van de mooiste club van het land is in handen van een stuntelaar die fout op fout stapelt, de supporters minacht en alles blijft goedpraten op een onuitstaanbaar arrogant toontje. “Deze selectie is goed genoeg…”

De afgelopen dagen buitelden allerlei media en stromingen binnen de Ajax-aanhang over elkaar heen om hun verontwaardiging te uiten over het gedrag van fanatieke fans na de flutvertoning van afgelopen zondag. Deze morele huichelaars vergeten daarbij echter dat het de Ajax-leiding én de falende spelers zijn geweest die de omstandigheden gecreëerd hebben waarin deze echte Ajax-fans zo extreem gefrustreerd konden raken. Sommige acties waren misschien niet verstandig, maar als het over onacceptabel gedrag gaat, zouden alle moraalridders in de media en op de (ere)tribune net zo’n verontwaardigde toon moeten aanslaan over het verraderlijke gedrag van Henrichs en Schoenaker, het wanbeleid van Van der Sar en Overmars en over de domme en schaamteloze uitspraken van floptrainer Ten Hag en zijne koninklijke hoogheid Ziyech. De laatste is een geweldige voetballer -dat ziet zelfs een blinde- maar is tegelijkertijd ook een voetballer die eigenhandig nog geen enkele prijs of cruciale overwinning heeft binnengesleept voor Ajax, zoals het een echte vedette betaamt. Maar zelf vindt hij dat ie is uitgeleerd bij Ajax. Het tekent de desinteresse en het gebrek aan inzet bij te veel Ajax-spelers. Sodemieter dan maar lekker op.

Er zijn grenzen aan het tot waanzin drijven van echte Ajax-fans. En die grenzen zijn de afgelopen week ver overschreden. Het is daarom bespottelijk om te beweren dat geschoffeerde supporters -dat zijn we namelijk- niet het recht zouden hebben spelers uit te fluiten die ons en onze club te schande maken. De spelers en clubleiding zijn er voor ons, en niet andersom!
Wij hebben niet alleen het recht fluitconcerten te starten als wij dat menen te moeten doen, maar ook hebben wij alle recht spelers en bestuurders uit te kafferen, ter verantwoording te roepen of op andere wijze duidelijk te maken dat we kotsmisselijk worden van hun wanprestaties en wanbeleid.

Als de huidige gang van zaken een incident zou zijn, zouden we er prima mee kunnen leven. Dan hadden de meesten van ons even lopen zeiken, om daarna snel met hernieuwd enthousiasme uit te kijken naar volgend seizoen. Zo gaat dat nou eenmaal in de sport.
Alleen is er bij Ajax geen sprake van een incident, maar van een zichzelf jaarlijks herhalend scenario. Het ontbreken van lerend vermogen en van enige vorm van progressie is een veel groter probleem dan de chaos van één incidenteel rampseizoen.

Iedere debiel kan voorspellen wat er binnen Ajax zal gebeuren: te veel spelers zullen deze zomer vertrekken en goede vervanging zal uitblijven. Daarnaast zullen er geen -of in ieder geval te weinig- beleidsbepalers conclusies verbinden aan hun eigen falen. Gevolg van dit alles: we zullen ons wéér niet kwalificeren voor Europees voetbal en eind augustus volgen een paar veel te late paniekaankopen. In oktober zal Ten Hag worden ontslagen nadat die het seizoen 2018/2019 voortijdig heeft verneukt, en een nieuwe trainer mag vervolgens de hopeloze achterstand goed proberen te maken. Maar niet zonder de toezegging van de directie dat hij daarvoor alle tijd mag nemen. Want Ajax richt zich vooral op de lange termijn, beginnend met de intentie zo lang mogelijk mee te gaan doen om de titel in seizoen 2019/2020, of desnoods het seizoen daarop. En zo zijn we weer een jaar verder. Zonder progressie. Zonder prijs.

Edwin van der Sar is hoofdverantwoordelijk voor dit kansloze beleid. Zolang hij macht heeft binnen Ajax, zal er niets in positieve zin veranderen. Elk jaar opnieuw zal de gifbeker gevuld worden, die de echte Ajax-fans vervolgens leeg moeten drinken. We zijn er nu al kotsmisselijk van.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *