AFCA

HOE VIND AJAX ZELF DAT HET GAAT?

De raaskallende trainer ten Hag en een zichzelf belachelijk makend elftal vol verzakende spelers hebben de ultieme vernedering zoals verwacht niet af kunnen wenden. Ajax was figurant bij het titelfeest in eihoven. Er is slechts één manier om dit in rampzaligheid te overtreffen en die gaan we hier niet noemen omdat een beetje Ajacied wel begrijpt wat dat zou kunnen zijn. De roep om koppen die moeten rollen zal niet vaak zo luid geweest zijn als de herrie die de komende weken zal aanzwellen tot veertienhonderd decibel. Onvermijdelijk zullen er poppetjes sneuvelen en de positie van Edwin van der Sar lijkt het meest onhoudbaar.

Dat heeft Flappiedrol geheel aan zichzelf te wijten. De algemeen directeur is op geen enkel sportief succesje te betrappen geweest en gaf bij de kolderieke trainerswissel voor de winterstop al aan zijn lot aan het welslagen of falen van de Haaksbergse Hakkelaar te verbinden. Tot ziens Edwin, neem dat paasei mee en laat de deur achter je maar wijd open staan want er moet nog een heel leger doorheen.

Marc Overmars treft voor wat betreft de sportieve beleidsellende van dit en voorgaande seizoenen namelijk net zoveel blaam. Zijn pakweg 60 miskopen in 6 jaar, het wegjagen van Jonk, het afscheid van de visie Cruijff, het non activeren van Bergkamp, de aanstelling en het ontslag van nono Keizer en de installatie van ten Hag zijn allemaal ook en vooral zijn verantwoording. Dag Marc, ook jij hoeft de deur niet dicht te doen.

Want, beste mensen, de RvC is niet van plan Overmars te ontslaan. Men is in dat verschrikkelijke orgaan uiterst te spreken over de uitpuilende bankrekening, welke de commissarissen grotendeels op conto van Eppo uit Epe schrijven. Vrijwel alles en iedereen bij Ajax is sportief slachtoffer van die kapitalen waar inmiddels onkruid op groeit, maar de RvC is niet van zins de voetbaldirecteur af te rekenen op afgrijselijk voetbalfalen. Vlieg er maar uit van Wijk cs, en ja, open laten die deur.

Hennie Henrichs en zijn bestuursraad zijn namelijk de door de AFC Ajax ledenraad gekozen baas van de RvC en directie van Ajax nv. En laat die hele bende nou hoofdverantwoordelijk zijn voor het volstrekt incapabele sportieve beleid van de afgelopen jaren. Dat faalbeleid werd na jaren van ondermijning en uiteindelijk vermoorden van de in december 2011 omarmde Cruijff visie, vol ingezet op 17 december 2015.

Die moord op de Cruijff visie die net op punt stond vruchten af te gaan werpen, en de opvolgende beleidsomslag heeft dramatisch uitgepakt, met de zware vernedering gisteren in eihoven als voorlopig diepste dieptepunt. Nu alleen nog even de tweede plek verkloten plus de beste spelers die deze zomer het hazenpad kiezen en het feest is werkelijk compleet.

Alle bovengenoemden zijn collectief verantwoordelijk. Eenieder die vrolijk denkt te kunnen blijven zitten op zijn voorkeurspositie moet zich nog maar even bedenken waar ie stond tijdens hetgeen zich afspeelde als waar het op bijgaand plaatje over ging.

De mazzel allen, de laatste mag de deur dicht doen.

aka Jimmy Hill

3 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *