AFCA

Jeroen moet boete doen

Sommige mensen zijn ten onrechte van mening dat zeiken op Ajax betekent dat er geen sprake kan zijn van echte clubliefde. Niets is minder waar. De echte Ajacied durft juist keihard te zeggen waar het op staat. De kritiek op Ajax mag (en moet) daarbij soms meedogenloos zijn. Want alleen zo komt Ajax sportief én bestuurlijk verder. Aan ja-knikkers en slaafse volgers heeft Ajax helemaal niks.

Een ander veelvoorkomend misverstand onder voetbalfans is dat de ontwikkeling van een jonge ploeg vooral zou blijken uit de topprestaties van het team. Dat is niet juist: een voetbalteam in ontwikkeling toont juist progressie door de ondergrens te verleggen –naar boven uiteraard. Een écht talentvolle groep is, zeker na 4 jaar opbouwen zoals Ajax, in staat de schade beperkt te houden; zulke ploegen verliezen nooit meer met 0-4 in een thuiswedstrijd. Dan wordt het 4-5, of 1-2. En wordt er nog even een misselijk mannetje bij de tegenstander doormidden getrapt. Maar nooit, echt nooit, staat een zichzelf serieus nemend jong team apathisch toe te kijken hoe de ene tegengoal na de andere binnenvliegt, zonder er iets tegen te ondernemen. Wat Ajax gisteren liet zien, tart daarom elke beschrijving. Er was geeneens sprake van een ondergrens, het was een bodemloze put. Voor hetzelfde geld was gebeurd waarvoor we normaal alleen bij uitwedstrijden tegen Real Madrid of Barcelona –en na een vroege rode kaart- moeten vrezen: met 8-0 op de kloten krijgen.

Dat het ‘maar’ een bekerwedstrijd betrof en dat elke jonge ploeg weleens een off-day heeft, doet niet ter zake. Het gaat om de collateral damage: de fans hebben voor lul gezeten, op de tribune of voor de buis. Niet eens zozeer door de vier tegengoals, maar meer nog vanwege die éne schamele doelpoging. In een thuiswedstrijd één keer op goal schieten, tegen een belabberd ploegje als vitas, met die doodenge, zelfbenoemde kakkerlak peter bosz als trainer, dat is onbestaanbaar. Ook Frank de Boer is daar schuldig aan. Want waarom werd er niet door hem keihard ingegrepen? Ook de technische staf zat er bij als een stel autistische zoutzakken.

De afgang moet door Ajax maar worden aangegrepen om een ander (luxe)probleem te verhelpen. De zak met geld waarmee Ajax eigenlijk weinig zinnigs mee doet, kan nu mooi worden gebruikt om richting de fans te laten zien dat Ajax het zelf ook onacceptabel vindt. De spelers, Frank de Boer en Jeroen Slop namens Ajax moeten het boetekleed aantrekken en voor financiële genoegdoening zorgen. Richting de fans of anders door een flink bedrag aan een goed doel over te maken. Uiteraard is een betaling aan AFCA ook prima, wij zullen dan wel zorgen voor een juiste bestemming. De complete revalidatie van Ton Ojers ofzo.

Ajax zelf hanteert al jaren het strenge credo: wie schade veroorzaakt, moet betalen. Al gaat het om een licht verbogen stoeltje of een ingescheurd programmaboekje: Jeroen Slop & co beginnen direct te krijsen. Vaak heel kinderachtig, maar Ajax is er altijd heel consequent in. Het is daarom volstrekt gerechtvaardigd dat wij na de wanvertoning een behoorlijke schadevergoeding van Ajax mogen verwachten. AFCA en de Voedselbank ziet de herstelbetalingen dan ook graag tegemoet:

NL49INGB0004237650 t.n.v. Voedselbank Amsterdam.

En vanaf nu nooit meer zo raar doen, Ajax. Nooit meer!

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

ton_van_ojen

2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *