AFCA

JOHAN CRUIJFF ARENA

Over een maand, op 24 maart , is het alweer twee jaar geleden dat Johan Cruijff overleed.

Wie de stukkies van ondergetekende kent verbaast zich niet meer over het anti Hennie Henrichs gehalte daarin. Mogelijk, en waarschijnlijk, verveelt of irriteert het inmiddels velen. Speciaal voor hen leg ik hier nog maar eens uit waar mijn antipathie wortelt en waarom ik vind dat voorzitter Henrichs een smet op roemrucht Ajax is.

Hennie is nooit een liefhebber geweest van Cruijff. Sterker, Hennie heeft altijd een pesthekel aan Johan gehad. Hennie is generatiegenoot van Cruijff, en Hennie kon niet voetballen. Dus Hennie’s ego kwam nooit aan bod. Wellicht ligt daar een oorzaak voor zijn Cruijff complex. Dat kan en mag. Niemand hoeft gedwongen een ander leuk goed of aardig te vinden. Zodra dat Ajax als club echter negatief beïnvloedt wordt het tijd om iemand die dat soort persoonsgebonden gevoelens in clubbeleid verpakt uit zijn functie te ontheffen. Persoonlijke ervaringen met Hennie, in mijn hoedanigheid als onderdeel van de Ajax Supporters Delegatie (ASD) tijdens het proces van bestuurlijke omvorming rond 2010, waarbij wij nauw betrokken waren, hebben mij volkomen bevestigd in het beeld dat ik al jaren van machtsgeile Hennie had.

Henrichs stelde zich daarnaast bij zijn (discutabele, raadpleeg hiervoor de commissie Geestman van toen) aantreden in 2011 zogenaamd vierkant achter Cruijff. Om vervolgens jarenlang ondermijning van Cruijff’s werk te dulden, of zelfs te stimuleren. De grootaandeelhouder zette niet voor niets sloper Sturkenboom op de burelen van de Toekomst. En liet Jonk niet ontslaan omdat ie het zo goed voor had met Cruijff en zijn gedachtengoed. Hennie Henrichs is een notoire Cruijff hater en was als een kind zo blij toen ie in december 2015 kon melden dat de schijnheilige ledenraad unaniem achter hem stond; exit Cruijff.

Buiten dat, Ajax bestaat inderdaad uit meer dan Cruijff, laat Henrichs zich vooral zien als Ajax voorzitter met nare politieke trekjes. Hij predikte transparantie, maar al zijn bestuursraadsleden hebben geheimhoudingsplicht moeten tekenen. Lidmaatschapsvoordrachten vallen vooral lieden ten deel die door Hennie te kneden zijn, waarmee weerstand van binnenuit steeds onwaarschijnlijker wordt. Zo zitten zogenaamde Cruijffianen Schoenaker en BruinSlot, maar ook hypocriet Oldenhof en zelfs oud F-sider Pieloor in Hennie’s achterzak. Hennie schroomde ook niet om een medewerker met pedofiele neigingen ondanks expliciete verboden op de Toekomst te dulden, en om bijvoorbeeld een faalhaas die 10 miljoen de put in veegde, Henri vd Aat, te willen belonen met een lidmaatschap voor het leven. Puur dankzij weerstand van buitenaf, die destijds nog wel werd opgeroepen door activistische supporters, ging dat godzijdank niet door.

Heden zijn we twee volle jaren aan de gang om de arena de naam van Johan Cruijff te geven. Allerlei zaken blijken daarbij vooralsnog niet te nemen hindernissen. De smoezen zijn talrijk en komen uit diverse vage kokers. Deze afzichtelijke en Ajax onwaardige toestand is in 1 klap voorbij met een voorzitter die in de openbaarheid met zijn vuist op tafel slaat, alle obstakels voor zijn rekening neemt en als eerbetoon aan de grootste Ajacied aller tijden zegt;

“Nu is het uit, ik als voorzitter en dus grootaandeelhouder van Ajax neem alle verantwoording op me en neem alle hindernissen weg, ons stadion heet vanaf nu de Johan Cruijff Arena”

Dat Hennie Henrichs dat na twee jaar nog steeds niet gedaan heeft zegt alles over hem. Dat de 50.000 hem nog altijd accepteren is te gek voor woorden en een schande voor Ajax. Dat supportersverenigingen Henrichs hierover niet telkenmale openbaar aanspreken is eveneens onbestaanbaar. Wellicht is het tijd voor een nieuwe suppclub die, geheel onafhankelijk, wanbestuurders als Henrichs wèl keihard ter verantwoording willen roepen.

aka Jimmy Hill

2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *