AFCA

JOHNNY IS DE WARE HELD

Hoe slecht was het eigenlijk gesteld met de conditie van Johnny Heitinga, dat hij niet de hele wedstrijd mee kon doen tegen het vierde reserveteam van De Graafschap? Of had hij best kunnen spelen tegen dat veredelde amateurteam? Hoe dan ook, Johnny Heitinga hebben we er niet over horen zeiken, want Johnny stelt altijd het belang van Ajax boven dat van hemzelf.

Hoe anders gaat het eraan toe tussen twee van de grootste Ajax-helden allertijden. Marco van Basten gaf deze week een volle stomp recht in het gezicht van Johan Cruijff, de enige Ajacied die nog meer status heeft verworven dan hijzelf. Het simpele feit dat twee iconen –die zelfs jarenlang bondgenoten waren in de voetbalwereld- zo tegenover elkaar zijn komen te staan, is heel erg pijnlijk, voor iedereen die zich verbonden voelt met Ajax. Zo gaan echte Ajacieden niet met elkaar om. Dergelijke onderlinge shit is kut en is schadelijk voor Ajax. Bovendien, om onze agressie en ergernis af te reageren is toch ooit 010 bedacht? Dus waarom zo in eigen nest pissen als je ook op dat kakkerlakken-zooitje kan schijten?

De column van Van Basten staat bol van de rancune. Ergens in het verleden is er blijkbaar iets geknapt bij San Marco. Cruijff -zijn voorbeeld en protegé- kan geen goed meer bij hem doen. Sommige punten van kritiek snijden nog best hout, en Cruijff is inderdaad niet altijd even chic met anderen omgegaan, maar Van Basten’s tirade is wel erg onredelijk van aard. Dat is erg spijtig, want Van Basten was –en is eigenlijk nog steeds- het jeugdidool van mijn generatie; weinig voetballers hebben ons zoveel voetbalgenot gebracht.

Van Basten stelt onder andere dat er tot op heden nog maar nauwelijks talent doorgekomen is en dat daarmee de aangegeven termijn daarvoor (vijf jaar) niet gehaald is. Dat klopt niet, er zijn weldegelijk al veel talenten doorgebroken, of staan op het punt dat te doen. In dat opzicht ligt de revolutie dus keurig op schema. Helaas geldt dat niet voor het niveau van het eerste team, maar daarover rept Van Basten dan weer met geen woord in zijn column. Hij keurt slechts af dat jeugdige talenten worden aangetrokken, in plaats van opgeleid. Maar wat maakt het uit, als Ajax er maar beter van wordt? Daar gaat het ons om. Maar Van Basten blijkbaar niet.

Van Basten laakt ook de rol van zogenaamde volgelingen van de ‘machtswellusteling’ Cruijff, alsmede de onervarenheid van Edwin van der Sar als directeur. Ongeacht of hij gelijk heeft, Van Basten heeft in ieder geval op deze punten een hele boterberg op zijn hoofd. Hij was het namelijk zelf die in 2011 bijna technisch directeur werd, zonder enige ervaring. Waarbij, om dat gebrek te compenseren, ook één van zijn eigen vertrouwelingen, Dennis Heijn, in dienst zou moeten treden.

Een echte Ajax-held word je door te presteren, door onze club aan successen te helpen en de fans te vermaken. Cruijff en Van Basten hebben dat in hun tijd in overvloed gedaan. Maar een echte Ajax-held kan je ook worden door je Ajax-hart te laten spreken, door continue het belang van de club voorop te stellen. Johnny Heitinga is zo’n held. Natuurlijk, ook hij heeft goed gepresteerd en voor successen gezorgd. Maar bovenal heeft hij zich een echte Ajacied getoond. Nooit heeft hij zich onnodig kritisch of rancuneus over ons cluppie of andere Ajacieden uitgelaten. Dat maakt Johnny tot net zo’n grote clubheld als al die rancuneuze, zeikende supervoetballers. En misschien zelfs wel tot een grotere.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

cruyff-van-basten-AFCA

 

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *