AFCA

Jordi…..

Ik zou ook wel eens wat positiefs willen schrijven, over het wel en wee van ‘s werelds mooiste club. De club waar ik zo van hou en jullie die dit lezen ook, met uitzondering van die enkele zielige kakkerlak die meer bezig is met ons dan met zijn eigen kut-club.

Ajax, onze club, onze onvoorwaardelijke liefde, eeuwigdurend, unieke liefde , uniek maar tegelijkertijd gedeeld door duizenden. En deze grote liefde geven we veel…. liefde. Juist. En vaak meer dan velen van jullie aan jullie meissies geven…

Van zulke echte club)liefde word je vaak zo emotioneel als de neten, wat soms goed is, maar even vaak vreselijk frustrerend is. M’n psycholoog raadt me om die reden ook steeds vaker af om een stukje te schrijven over de leiding van onze mooie club. Dat windt me teveel op, zegt hij. Het klopt ook wel: steeds word ik tot razernij gedreven door hun voortdurende idiote bestuurlijke beslissingen. Vooropgesteld: een goed bestuur heeft eigenlijk nooit bestaan bij Ajax; niets was of is goed genoeg voor onze liefde, maar godverdomme: dit beleid slaat toch wel alles…

Voor liefhebbers van positieve stukjes over de club raad ik Ajax’ officiële website aan. Die Noord-Koreaans aandoende pagina is –uiteraard- kritiekloos en doet alsof alles super gaat met de club. Deze selectie is goed genoeg, we hebben alleen af en toe wat pech. Dat is zo’n beetje het beeld wat ze schetsen.

Nee, hier, in deze column vinden de lezers slechts de rauwe eerlijkheid over onze club. En dus richt ik me op Flappie. Van der Sar had gewoon na zijn carrière een rustig leventje kunnen leiden met het volle respect en bewondering voor zijn prestaties als speler. Maar nee, gedreven door enorme zelfoverschatting en arrogantie en zonder enig idee hoe ie een club moet runnen, stapelt Flappie de ene achterlijke beslissing op de ander. Welgeteld één goede beslissing heeft hij genomen: Het aanstellen van Peter Bosz. In eerste instantie een verrassende keuze, want waarom koos Edwin de Judas voor een typische Cruijff-trainer, terwijl hij zelf had meegeholpen Cruijff zelf uit de club te werken? Cruijff die nota bene Van der Sar aan zijn nieuwe carrière hielp, maar uiteindelijk met een dolk in z’n rug de club verliet –gevolgd door zijn volgelingen Jonk , Roy en vele anderen. En wie bleven zitten? Juist: Judas-met-de-flaporen en het clubje nitwits om hem heen: Henrichs, Spijkerman en Bergkamp.

Bergkamp dus. Hoe is het mogelijk dat uitgerekend deze voormalige super-Ajacied opeens de lakens lijkt uit te delen bij Ajax? Tot voor kort leek hij zo iemand die ‘s avonds thuis z’n vinger op moet steken om te vragen aan z’n vrouw of ie heel misschien ook even mag zappen. Een grootse voetbal, maar schuchter, beschaafd en bescheiden. Zo dacht ik over hem. Hoe mis had ik het. Bergkamp is er met Van der Sar grotendeels voor verantwoordelijk dat we niet nu aardig op weg zijn naar de Europese top, maar dat we in plaats daarvan zijn verworden tot een club die gewoon thuis verliest van Vitesse. Het is belachelijk!
(Zoals het afscheid van Thulani Serero bij diezelfde wedstrijd ook belachelijk was. De positieve, nooit zeurende Serero werd afgescheept met beeldje in catacombe, overhandigd door engnek nummer 3: Hennie Spijkerman)

De grote verlosser is dood, en dus zou gedacht kunnen worden dat er geen redder meer beschikbaar is. Maar die is er weldegelijk.
Zijn naam? JC. Die andere.

Ik heb –hoewel atheïst tot op het bot- voor zekerheid toch de afgelopen twee jaar de paasdagen afgewacht -hopend op n herrijzenis van JC. Uiteraard niet de JC uit dat oude stoffige heilige boek. Op die JC wacht enkel “Gristen-kakkie” yoeri kievits. Niet onlogisch, want er zijn overeenkomsten: ook yoeri heeft ruime ervaring met het schrijven van sprookjesboeken. En mocht de bijbelse JC toch bestaan, dan was die goddelijke zoon alsnog niet mijn vriend -want vrienden van kievits zijn per definitie de mijne niet.

Nee, de tweede JC die onze club kan redden bestaat zeker, en zijn komst is sterk gewenst.
JORDI CRUIJFF is zijn naam en hij is genetisch bevoorrecht.

De directie en het Technisch Hart blijven gewoon zitten, ook al stapelen ze fout op fout. Vroeger had tering uitgebroken en was de bestuurskamer allang betreden door woedende fans. Nu lijken we apathisch toe te kijken, zonder echt te beseffen dat onze club naar de kloten dreigt te gaan. Waar ligt onze grens? Wanneer is het ook voor de makke massa genoeg? De Ajax-leiding lijkt die grens af te tasten – hoe ver kunnen ze gaan….

Over Van der Sar gaat een mop rond. Hij gaat als volgt: Toen Van der Sar een auto mocht uitkiezen bij de dealer na het tekenen z’n eerste contract, hebben ze het stuur in t midden laten plaatsen. De reden:
Dan konden Flappies oren niet tussen de deuren vast komen te zitten…..

Een flauw grapje, maar wel veelzeggend: als er over een directeur zo’n flauwe mop verteld wordt, weet je genoeg: deze man mist de uitstraling en het charisma voor een directiefunctie. Dat gaat onvermijdelijk mis, zoals de afgelopen maanden blijkt. Van der Sar en Bergkamp zijn een ramp voor de club. Ze moeten uit hun lijden worden verlost.

Jordi, we smeken je, red je vaders trots, onze club, je vaders club, jouw club.

Je bent welkom, meer dan wie dan ook!

JC CBS

DE FILOSJOOFFEUR

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *