AFCA

KATAKLOP KATAKLOP KATAKLOP

Een uitstekend opleider sprak tijdens de start van de later compleet mislukte trainersloopbaan van Marco van Basten ooit de legendarische woorden : Een goed paard is nog geen goed ruiter.

Co Adriaanse was eind jaren ’80 van de vorige eeuw een zeer succesvol hoofd opleidingen bij Ajax. Op Voorland kneedde Co een lichting van Cruijff tot de uitstekende voetballers aan wie Louis van Gaal zijn ooit grootse reputatie mede te danken had.

Zelf was Co geen toptrainer voor een topclub. Maar kon als coach met talent wel hele mooie dingen neerzetten. Dat bewees ie vooral bij kleine clubs als Willem II en AZ. Co was ook goed in het gebruik van metaforen, om voor het veelal onnozele voetbalpubliek zaken wat meer zichtbaar en begrijpelijk te maken. Co drukte voetballand daarmee nogal eens met de ultrakorte neus op eeuwige feiten. De Eihovense carnavalsclub Phillips Spot Vereniging bijvoorbeeld, was en is niet en nooit serieus te nemen en Co legde dat uit door hun voorzitter Harrie van Raaij te duiden als wat ie was : een sprekende lampenkap.

Dat Co het vooral kwa ruiter en paard goed zag gaan we hier zelf even duiden. Ik geef u ;

Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Frank de Boer, Winston Bogarde, Ronald de Boer, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Nordin Wooter, Marc Overmars…Een schitterende lichting voetballers met de allergrootste prijzen op hun naam. Co kent ze door en door. Stuk voor stuk zijn ze na hun raspaard-carrière diverse ruiter avonturen aangegaan. Waarmee ze stuk voor stuk van het paard lazerden. Hooguit is de sympathieke Reiziger daar nog niet op te betrappen geweest. De rest heeft, niet gehinderd door enige zelfkennis, schuddebuikende strapatsen uitgehaald

Op zich geeft dat niet. Van fouten kun je leren. Het is echter niet te hopen dat dat hele zooitje nog eens met zijn allen tegelijk op de personeelslijst van Ajax komt te staan. Met Flappie Bogey Minimars en Fighting Nordin hebben we reeds genoeg gevallen ruiters. Ik zie het rampscenario echter al voor me ; Edwin en Marc eeuwig verankerd in een zichzelf als een perpetuum mobile schoonwassende directie. Michael en Winston voor niemand buigend bij het tweede. Clarence en Frank met een gedeeld trainers cv waar de hele wereld om lacht bij het eerste. Nordin directeur Ajax boksopleidingen. Ronald beursanalist. Patrick en Edje Zimbabwaanse geschiedenis docenten in het schoolgebouw op de Toekomst… Het enige wat dan nog ontbreekt is Louis als voorzitter van de grootaandeelhouder de Bestuursraad.

HELP !

Co Adriaanse daarentegen, mag zo de Toekomst bestijgen. Al was het alleen maar om wat metaforen te bedenken waarmee ie de knoeiers die daar van Henrichs de opleidingsmacht hebben gekregen een realitycheck te bezorgen. Wellicht schudt dat compleet ingedut Ajax wakker.

aka Jimmy Hill

PS: Vanaf deze plek heel veel sterkte bij het herstel voor Frenkie de Jong. Het worden nog zwaardere maanden zonder jouw briljante brille. Neem de tijd Frenkie, en kom nog sterker terug.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *