AFCA

KROMMESPRAAK

Ons bereikte deze week het heuglijke nieuws dat Willem van Hanegem is genezen van prostaatkanker. Hopelijk wordt de Kromme gewoon honderd. Lak of niet, hij was een fantastische voetballer en is nog altijd een innemend mens. Om hem en zijn karakter te duiden hoeven we alleen maar te herinneren aan zijn openbare reactie op het overlijden van onze eigen Cruijff. Willem kon van puur verdriet geen woord uitbrengen en daar was helemaal niets aan gespeeld. Gefeliciteerd met je genezing Kromme, en nog vele jaren in goede gezondheid!

Een overwinning ook voor de medische wetenschap. Helaas lukt het die maar niet om de schadelijke invloed van Rotterdoms maaswater in te dammen. Ook bij Willem heeft dat goedje onherstelbaar sloopwerk verricht, en kennelijk hebben de verder heilzame kuren alle nog aanwezige remmingen verbrand. De Kromme liet vlak na zijn genezing namelijk weten dat de legendarische uitspraak ‘ieder nadeel heb z’n voordeel’ niet van Cruijff, maar van Willem was. (zie hier filmpje!). En dat lijkt slechts een begin.

Dat is lekker dan. Waar heel Amsterdam op een epische voetbal historie denkt te kunnen bogen, daar onthult de Kromme de harde realiteit. Naar verluidt volgen nog vele ontboezemingen. Hou je vast Ajacieden:

Die drie grote oren cups op rij beginjaren zeventig? Niets met Cruijff te maken. Dat was Willem met nr. 14. Weet u nog, die weergaloze boogbal over Ton Thie heen in Haags Hopjesland? Juist, Willem. U dacht dat Jopie uit Betondorp Barca naar de wereldtop stuwde? Lullig, maar dat was toch echt Willem uit Zeeland (geen relatie met ons eigen Scholletje)

Verdediging van geitenkaas? Yep, Willem. Grootste naamsbekendheid ter wereld op de paus en Jezus Christus na? Inderdaad, niet Cruijff maar de Kromme. Fluwelen Revolutie? Kinderachtig om te zeggen, maar zo noemde Willem zijn afgezakte kousen toen ie daar bij Velox al mee speelde. Technisch Hart? Ja hoor, dat klopt voluit in Willem’s borstkas. En geloof het of niet, maar Willem zag meerdere zakken met geld doelpunten maken.

Wie had ooit kunnen vermoeden dat het niet Cruijff maar de Kromme was die Nederland op de wereldvoetbalkaart heeft gezet.

Je bent een prachtkerel Willem. Serieus. Alle goeds, en nog vele hele mooie jaren in huize Avondrood.

hahaha

aka Jimmy Hill

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *