AFCA

LEKKER TELLEN, NIET BETALEN

Net als afgelopen jaren, heeft Ajax ook dit jaar enorme pech gehad met de loting voor de Champions League. Sportieve pech dan, want met z’n allen on tour naar Parijs, dat belooft erg gezellig te worden. We zullen daarom alle begrip kunnen opbrengen als het Ajax weer niet lukt om eerste of tweede te worden in deze poule. Minder begrip is er daarentegen voor een paar beslissingen die zijn genomen in de afgelopen week.

Het begon afgelopen zondag tegen pisvee, met een hele rare wissel van Frank de Boer. Zodra Lucas Andersen ging warmlopen werden er al heel wat wenkbrauwen gefronst: waarom nou die maillot-drager inbrengen? Nog verbaasder waren we toen bleek dat het Deense knaapje erin kwam voor El Ghazi, die toch de hele wedstrijd uitstraalde compleet schijt te hebben aan pisvee. Het betekende ook meteen dat Sigthórsson, met de acceleratie en uitstraling van een dood hobbelpaard, mocht blijven staan. Gevolg: Ajax stond een half uur later met lege handen (ook vanwege een paar defensieve flaters) en de afscheidsceremonie van Siem de Jong was compleet verneukt.

Een paar dagen later volgde de volgende rare beslissing. Ajax meldde doodgemoedelijk dat het contract met Kollbein Sigthórsson was verlengd. Omdat hij precies de spits zou zijn die Ajax nodig heeft. Het stond er echt. Hoe het kan dat Ajax binnen een week de eisen voor de spitspositie heeft verlaagd van het niveau Eto’o naar dat van Sigthórsson, is voor ons allen een vraag. Blijkbaar is de Ajax-leiding elke dag zo druk bezig met het tellen van het geld in kas, dat het doen van goede investeringen er bij in schiet.

Het jarenlang aangevoerde argument van Ajax dat er een zeer talentvolle lichting aan zit te komen, accepteren wij met alle liefde. Zeker nu er voetballers door lijken te breken met branie en een gezonde dosis Mokumse arrogantie. De ingezette revolutie is goed, een financiële reserve opbouwen niet meer dan verstandig; niet de gehele 100 miljoen moet zomaar worden uitgegeven. Maar elk jaar één verloren godenzoon terughalen moet toch mogelijk zijn. Er lopen genoeg echte Ajax-iconen rond in Europa. Sommigen wachten zelfs al 40 jaar op het moment dat ze teruggevraagd worden (‘Don’t call us, Sjaak, we’ll call you’). Ook zal geen talent slechter worden als er spelers worden aangetrokken die het elftal direct sterker maken. We weten heus wel dat de echte superspelers niet gehaald kunnen worden. Voor hun is de Nederlands competitie minder interessant dan die in de grote landen en het weer in Zuid-Europa veel aantrekkelijker, ook als je ze miljoenen biedt. Maar er bestaat daaronder een grote categorie van goede, haalbare spelers. Helaas ziet Ajax het ietwat anders. Heette vorig jaar de topaankoop Duarte, dit jaar moeten er schijnbaar duizenden shirtjes verkocht gaan worden van Nick Viergever. Tja.

Nationaal hoeft Ajax zich nog geen zorgen te maken. De lampies lijken goed bezig, maar dat lijken ze elk seizoen, en uiteindelijke falen die provinciale losers toch wel weer. De kakkerlakken zorgen er zelfs voor dat we ons, ondanks het gedoe rond Ajax, elke week weer de pestpleuris kunnen lachen. Om het wanbeleid in 010 en hun droevige prestaties. Wat een kutclub is het toch.

Ajax gaat de komende maanden in Europa proberen Barcelona en PSG te verslaan. Met Sigthórsson en wellicht Chihuahua Andersen in de basis en met 100 miljoen op de bank. Dát had natuurlijk precies andersom moeten zijn: het kapitaal op het veld en derderangs spelers op de bank, die van henzelf thuis welteverstaan. Het is een enorme gemiste kans, met misschien wel grotere gevolgen dan de gemiste kansen tegen pisvee.

De Ajax-leiding moet als de sodemieter stoppen met het oppotten van geld. Er moet, met gezond verstand, geïnvesteerd gaan worden in aansprekende spelers, het liefst in ambitieuze Ajax-helden. Of anders eens een keer alle stoeltjes in Ajax-kleuren laten schilderen, of die kutgracht in de Arena eens een keer helemaal dichtgooien. En mocht Ajax het blijven vertikken om geld te laten rollen, dan geven ze het maar lekker aan ons. Dat is dan 2.000 euro, per kaarthouder. Ik herhaal: 2.000 Euro. Wij zouden er wel raad mee weten. Wij wel.

Rector Stam || AFCA || CANT BE STOPPED

afca-hehehhehe

7 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *