AFCA

Luuk who’s talking

Sorry voor mijn late reactie maar na gisteren heerlijk te hebben gesnoven terwijl het gewone volk aan het werk was , heb ik ’s avonds bij thuiskomst mijn vrouw eerst eventjes gruwelijk te grazen genomen. Ze wou wel niet, maar daar heb ik gewoon schijt aan. Helaas, m’n kleine kinderen werden er wel wakker van en kwamen huilend hun bed uit. Die heb ik gelijk vloekend en tierend terug hun nest in geschopt. Na dit alles was mijn honger naar verwoesting en destructie echter nog steeds niet gestild en heb ik buiten nog wat buitenspiegels van auto’s afgetrapt en diverse bushaltes compleet gesloopt. Dus vandaar m’n detentie tot vanochtend vroeg. Je begrijpt: er was voor mij geen eerdere mogelijkheid op je schrijfseltje te kunnen reageren.

Uiteraard is niets van bovenstaande waar, maar voldoet het wél ongeveer aan het beeld dat jij van ons, Ajax-supporters, hebt. Hoe anders is de waarheid. Zoals de waarheid wel vaker anders is dan in jouw gedachtenkronkels, en je daaruit voortvloeiende columpjes. Toch Luukie?!

Jouw columnpjes dus, en dan vooral je laatste: Man, man ik heb zoveel onzin en onwaarheden niet meer gelezen sinds het fictieverhaal: “rotterdam hooligan”. Toegegeven, dat was een heel boek vol lariekoek, maar wat jij in een column van slechts 410 woorden hebt weten te proppen, liegt er ook niet om. Of juist wel, in letterlijk zin. Hoe dan ook, de bullshit die uit jouw kroontjespen is komen stromen, is van een onvervalst yoeri kievits-niveau.

Zo zouden er volgens jou 95 doorgesnoven raddraaiers zonder kaartje zijn aangehouden. Zoals eerder gezegd: de waarheid was anders. Velen hadden weldegelijk een kaartje en nog veel relevanter: er was helemaal niets aan de hand in de betreffende kroeg.

Wat deden zij daar dan zonder kaartje, je hoort het jezelf opnieuw vragen, toch Luuk? Ik leg het je nogmaals uit: Elke supporter die wel eens z’n club nareist, weet dat hij snel moet zijn met reizen boeken nadat de loting heeft plaatsgevonden. Reisorganisaties hebben namelijk de neiging om na de loting de prijzen voor de betreffende bestemmingen te verdrievoudigen. Beetje maffia praktijken dus, maar wel de realiteit. Als dan later blijkt dat in Parijs niet de gebruikelijke 2.500 maar slechts 850 Ajax supporters worden toelaten, besluiten veel supporters, nog zonder kaart, dan maar op de bonnefooi naar Parijs af te reizen, om daar in het zwarte circuit wellicht alsnog wat kaarten te kunnen regelen. Ook als dat moet tegen woekerprijzen, het maakt de echte clubfans geen ene reet uit. Ze houden namelijk van hun club, veel meer dan de club van hen houdt, zoals jij volkomen ongegrond beweert. Je zou het misschien een verslaving kunnen noemen. Wellicht dat die term jou wat meer aanspreekt, Luuk. Of is de herinnering aan de redenen voor je gedwongen vertrek bij Geenstijl.nl te pijnlijk?

Maar goed, wij snappen jou wel hoor, Luuk. Je plannetje om lekker makkelijk scoren over de ruggen van de toch al slecht aangeschreven Ajax supporters. Tijdens het schrijven zat je jezelf ongetwijfeld al te verlekkeren aan de te verwachten reacties van die ‘Neanderthalers’. Het meest hoopte je natuurlijk op doodsdreigingen en dergelijke, zodat je met je belerende vingertje zou kunnen wijzen. “Ziet u mensen, dat is nou hun niveau”. Maar het verliep net wat anders. Je werd namelijk met feiten om je oren geslagen. Nota bene door –het zou toch niet mogelijk mogen zijn- welbespraakte ‘hooligans, die van jouw verhaal geen spaan heel hielden. Onder aanvoering van onze held Roy Bouten, die je met zijn tekst afstrafte op een wijze zoals Ajax op voetbalgebied vaak met z’n aartsvijand doet in de kuip. “Flawless!!”

Het was jarenlang doodstil rondom jouw figuurtje, Luuk. Dat beviel ons wel. Vanwege je laatste opgemerkte uiting in 2012 kreeg je zo ’n beetje heel Nederland over je heen. Je vond dat gek, want een columnist mocht volgens jou best de diep tragische zelfmoord van een jongen en het intense verdriet van diens nabestaanden gebruiken voor een of ander lullig maatschappelijk statement. Alles ter meerdere eer en schrijversglorie van Luuk Koelman, meester-columnist. De waarheid is alweer anders. Als je in staat bent zo’n column te schrijven, heb je een verdorven geest, en ben je vele malen kwaadaardiger dan de gemiddelde voetbalsupporter.

Je bent de ruud heus onder de columnisten, Luuk. Ik zal je helpen wat daar onder te verstaan, voetbalnitwitje dat je er bent. Ruud heus is synoniem voor een heel eng mannetje. Met een veel te grote bek in verhouding tot zijn talenten, onwetend bovendien, smakeloos én aalglad. Eufemistisch uitgedrukt: een niet heel vrolijk-stemmend type. Hier moet ik nog wel even een kanttekening bij plaatsen. Hoeveel wij ook in spreekwoordelijke zin spugen op de ruud heusjes in deze wereld, zij hebben nooit zelfmoordgevallen gebruikt voor eigen artistieke uitingen. Zij niet. Jij wel. Dat dat even duidelijk is.

Laatste vraag mijnerzijds: je geeft cursussen “columns schrijven” à 67 € per uur excl. btw via Skype. Zou ik misschien zo’n cursus kunnen volgen? Een half uur gratis zonder verplichtingen? Ik wil graag beter leren schrijven, maar de vraag is of jij dat mij wel kan leren, gezien je eigen wartaal en kwaadaardig gezwets. Vandaar de gevraagde coulance. Fair deal, lijkt mij. En o ja, liever niet via Skype, dat is zo onpersoonlijk. Gewoon bij jouw thuis, de absint staat vast al koud. Hoor van je!

Mazzel

De FILOSJOOFFEUR || AFCA || WZAWZDB

AFCA CBS

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *