AFCA

Nervous breakdown in 010!

Wij zijn Ajax, wat kom je hier doen? Was getekend, Justin Kluivert, schijthebbende linksbuiten, vleesgeworden kruising tussen Jesper Olsen en Simon Tahamata (voor nadere informatie over deze twee legendarische linksbuitens worden de jongere fans verwezen naar het internet).

Wij zijn Ajax, wat kom je hier doen?, het is een godswonder dat niet één van de vele assertieve praatjesmakers onder de Ajax-fans deze zin niet al jaren geleden heeft verzonnen. Niet alleen de wedstrijd tegen de kakkerlakken werd door bijgoochem Kluivert keurig samengevat met deze acht woorden, het zinnetje geeft daarnaast exact de verhoudingen in voetballend Nederland weer. Wij zijn Ajax. En jullie niet. Wij zijn de beste. En jullie zeker niet.

De wedstrijd tegen 010 lijkt een onafwendbaar proces in gang te hebben gezet: Ajax zit in een flow- zelfs trapezeartiest Traoré gaat kansen benutten- en fc kakkerlak ziet opeens een nachtmerrie bewaarheid worden: ze gaan het namelijk misschien niet redden. Ze gaan het vergooien. Ach, wat een genot te bedenken hoeveel zweetdruppels er al door de rijnmondse naadjes zijn gelopen.

Al jaren is het gebruikelijk onder fans van vele kutclupjes in Nederland om meer met ons (Ajax) bezig te zijn dan met zichzelf. Verblind door jaloezie kan het ze niets schelen wat het eigen team presteert, zolang Ajax maar geen kampioen wordt. De allergrootste zielenpoten, die in utreg, degraderen nog liever zelf dan dat het Ajax wordt. Dat soort calimero-gedrag is ons vreemd, wij kijken allereerst naar onszelf. Het zal ons een rotzorg zijn wat andere teams doen, zolang wij maar eindigen waar we thuishoren: bovenaan. Maar als het eigen presteren gepaard kan gaan met de grootst mogelijke voetbaldeceptie voor 010, dan is dat natuurlijk meer dan mooi meegenomen. Het is het ultieme scenario.

Uiteraard moeten we niet te vroeg juichen, maar het feit dat ze daar in die stinkhaven bloed- en bloednerveus worden, is al een genot op zichzelf. Met de dag worden de gefrustreerde tekstjes zieliger en alle minderwaardigheidscomplexjes komen weer volledig tot bloei. Zo was een speler van Pec Zwolle (een van 010 gehuurde minkukel) zo begaan met zijn favoriete club, dat ie geeneens kon juichen toen zijn eigen team scoorde. Ook de onvermijdelijke willem van hanegem kan zijn angst voor wat komen gaat, niet meer de baas. Op ouderwetse wijze is de schele nar weer aan het azijnpissen over allerlei zogenaamde ‘Ajax’ zenders. En dan hebben we het nog geeneens over de oververhitte teksten op sociale media. Een garantie voor urenlang leesplezier.

Helaas is niet alles dolle pret de laatste weken. Zo was het pijnlijk te moeten constateren dat een jaar na Jopie’s overlijden, de Arena nog steeds geen Johan Cruijff-stadion heet. Daarvoor bestaat  (godverdomme!) geen enkel excuus!

Ajax speelt –na drie jaar van narcolepsie-voetbal onder Frank de Boer- eindelijk weer in de geest van de man waar we bijna alles aan te danken hebben. Het lijkt dan toch niet teveel gevraagd om deze voetbalheilige eindelijk eens het eerbetoon te geven dat hij verdient? Schijnbaar wel dus. Daar bovenop komt nog eens de gelatenheid waarmee de media en betrokkenen rondom Ajax hierop reageren. Erg opmerkelijk.

Maar vast en zeker zullen ooit kritische geesten de waarheid over dit pijnlijke issue boven water halen. Voor deze genante gang van zaken moet toch iemand verantwoordelijk gesteld kunnen worden. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.

Het bovenstaande weerhoudt ons er niet van de komende weken te genieten van onze club, Ajax. Het spel is zoals we het willen, de resultaten zijn inmiddels ook weer op orde. Dat vormt voor ons de taart. De slagroom voor op die taart wordt gevormd door de totaal overspannen toestand in 010 en ranzige omstreken. Want daar weten ze dondersgoed wat wij ook weten: Als Ajax dit jaar kampioen wordt, wordt 010 het nooit meer. Echt helemaal never nooit meer. Wat een heerlijke gedachte!

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

5 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *