AFCA

Nou, daarom niet!!

Nou, daarom niet!!

“Het klinkt hard voor de Ajax-fans, maar als er bij Ajax iemand zit die heel goed presteert en je krijgt de kans om een andere club te trainen en iedereen staat erachter, waarom niet?”. Was getekend, Ronald de Boer.

Deze uitspraak van een oude Ajax-held deed weer eens bij velen de wenkbrauwen fronsen (wat bij Ronald zelf overigens niet meer zo makkelijk gaat, maar dit terzijde). Waar komen dit soort teksten nou vandaan, wat is dat toch steeds met spelers en trainers die je eigenlijk alleen maar met Ajax denkt te kunnen associëren? Hebben ze soms een hedendaagse variant van het Stockholm-syndroom, een ongefundeerde sympathie voor de vijand?

Het deed mij weer beseffen hoeveel verschil er zit tussen onze beleving en die van (ex-)spelers en trainers. Waaronder dus grote helden zoals Ronald de Boer. Het is soms rondweg pijnlijk te constateren dat Ajax, de stad, het shirt, de historie, zoveel minder lijken te betekenen voor hun dan voor alle die-hard supporters. Terwijl de fans vaak letterlijk willen vechten voor hun Ajax en oprecht zijn in hun trouw aan de club, veinzen de spelers en trainers nog wel wat loyaliteit richting Ajax, maar als ergens anders de portemonnee wordt getrokken, of een podiumpje wordt geboden, kussen ze zonder problemen een ander logo. Gadverdamme…

Bij ons als supporters zit het er wel diep ingesleten. Als fan overstappen naar een andere club, het is simpelweg onbestaanbaar. De loyaliteit zit diep, is chronisch en komt terug in de gekste details. Zoals ieder ander soms terug zal denken aan dat leuke moppie, lang geleden, zo kan ik ook terugmijmerend naar een lichtblauw shirt van Le Coq Sportif, met voorop het oude logo en TDK (let op: inclusief het diamantenlogo). Dat soort details, die tekenen de passie… Wie kent niet die oude deuntjes, uit de eighties of nineties, die soms plotsklaps door je hoofd zoemen? Het deuntje dat bij mij het vaakst opduikt klinkt als volgt: hoempa, hoempa, hoempapa. In lijn 9 of 24 hossen, het is zoveel leuker dan carnaval…

Dit soort trivia geven aan hoe diep de band met Ajax zit. Met de club in al zijn grootsheid, superspelers en gewonnen finales, maar dus ook in de details. Of is het meer dan dat, meer dan alleen maar die prachtige club? Ik denk eerlijk gezegd van wel. Iedereen die iets van het bovenstaande herkent, weet dat het eigenlijk gaat over saamhorigheid, avontuur, gekkigheid, met je gappies op pad. En misschien is dat wel het element dat spelers en trainers missen. Ze weten eenvoudigweg niet beter. De spelers en trainers hebben nog nooit vol adrenaline op zaterdagavond met hun gappies in een kroeg in een andere stad gezeten. Klaar voor actie. En dat is de oorzaak dat wij als supporters niet tegen bepaalde zaken kunnen. Wij kunnen niet tegen positieve teksten over die kakkerlakken. Wij kunnen niet tegen mensen uit Amsterdam en omstreken, die voor die boeren zijn. Dat vinden wij misselijk volk. Bah. Bah. Bah. Te vrezen valt alleen dat het spelers en trainers niks kan schelen, op een enkele uitzondering na. Het neemt niet weg dat spelers en trainers zich wat meer moeten realiseren welke emoties er spelen bij de mensen waarvoor ze ten strijde trekken op het veld. Al heb je geen aversie tegen boeren of kakkerlakken, hou tenminste je muil erover en ga er nooit voor werken. Er is dan ook maar één antwoord mogelijk op de stelling van Ronald de Boer:

“Nou, daarom niet!! Was getekend, iedere Ajax-supporter.

Tenslotte nog even terug naar de sportieve realiteit. Na een matige periode lijkt Ajax weer aardig op stoom, en dan geldt meteen een oude voetbalwet: mazzel komt met de winnaars. Te beginnen met de meevaller dat Messi zal ontbreken in de Arena. Hét moment dus om keihard te stunten tegen Barca. Moet kunnen. Want Wij Zijn Ajax Wij Zijn De Beste. En alle anderen zijn Fenian Bastards. Allemaal!

Rector Stam  || AFCA CBS

tdk-logo

ajax-102013-02

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *