AFCA

O JA, HET WORDT NOG MOOIER!

Alsof het weer halverwege de jaren 90 was: met tranen in de ogen naar een scherm kijken. Intens blij door wat daarop te zien was: Ajax, dat een prestatie van wereldformaat levert met Cruijffiaans voetbal en dat daarmee eindelijk weer bij de beste van Europa hoort.

Wat een opluchting, wat een ongelooflijk heerlijk gevoel!

Natuurlijk zijn bij zo’n succes de parasieten en aaseters niet ver te zoeken. Vrijwel onmiddellijk wordt de eer voor de successen opgeëist, zonder gêne doen de voormalige Cruijff-critici zich opeens voor als ware ambassadeurs van zijn voetbalvisie. Na eerst de erfenis van Cruijff te grabbel te hebben gegooid, worden nu de veren in de eigen huichelachtige reet gestoken. In een polonaise van zelfingenomenheid vieren ze de fluwelen revolutie, zonder enig benul van de eigen doorzichtigheid. Alsof wij gek zijn. Hennie Henrichs en zijn metgezellen moeten zich juist nu doodschamen. Ajax heeft namelijk dit seizoen bewezen dat dergelijke successen te danken zijn aan maar één ding: het gedachtegoed van Johan Cruijff. Op de juiste wijze in praktijk gebracht door een kakkerlak. Het is de ironie ten top: Als Ajax-fan blij gemaakt worden door een voormalig houthakker uit 010.

Maar wij willen meer, en daarvoor zullen ook een paar andere kakkerlakken ons blij moeten maken. En dat zal gebeuren als ze in 010 gewoon doen waar ze heel goed in zijn: in keihard falen en bezwijken onder de spanning. Met een beetje geluk leidt de hoog opgelopen spanning tot het blokkeren van de benen. Dan is Ajax kampioen.

De voorpret daarover is fijn, we verkneukelen ons al dagen over de kans op de mooiste ontknoping ooit. Ons seizoen kan al nauwelijks meer stuk, maar dat van 010 nog wel. En niet zo’n beetje ook. Dat kan nog zo erg misgaan dat ze er nooit meer bovenop komen. Wat een heerlijk vooruitzicht: wij aan de top, zij in de goot.

Ongeacht de afloop in de competitie wacht ons op 24 mei een superfinale tegen Manchester United. In principe een mooie club, maar als ze in zee gaan met een malloot als Mourinho is er voor waardering weinig plaats meer. Dan verdient zo’n club niet meer dan totale verachting. Het is alsof ze over je wagyu-steak heen zeiken. Die is dan ook niet meer te pruimen. Daarvan verliezen is dan eigenlijk geen optie. Niet van zo’n gifslang als Mourinho, en ook niet een speler als Fellaini, de vogelverschrikker-met-afro-pruik die nog nooit op een zinnige wedstrijd is betrapt. Ajax moet gewoon genadeloos afrekenen met zulke weggooiers, net zoals het in Amsterdam deed met Kopenhagen, Schalke en Lyon. Gerechtigheid vooraf bestaat helaas niet, want anders hadden we de cup nu al in ontvangst mogen nemen.

Maar first things first, eerst de kampioensschaal meepikken. Het seizoen is al geslaagd, maar een beloning in de vorm van prijzen maakt het écht helemaal af. Te beginnen dus in Tilburg (waar we nog wat tegoed hebben sinds 2007), gevolgd door de Europa League en daarna hopelijk nog vele prijzen in de komende jaren, zodat de postume zegetocht van Johan Cruijff nog lang zal duren. Het zal onze trots om fan te zijn van Ajax, alleen maar groter maken.

Ajax is terug aan de top. Wat een ongelooflijk heerlijk gevoel!


RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *