AFCA

Ober, hij daaro betaalt!

Jeroen Slop

Een aantal jaren geleden is bij de fluwelen revolutie van Cruijff een nieuw beleid uitgestippeld: naast een andere manier van spelen, is de belangrijkste wijziging geweest dat Ajax geen grote bedragen meer wenst te betalen voor nutteloze voetballers. Zeker als die ook nog eens de eigen talenten in de weg zitten. Geen hoge transfersommen en salarissen dus meer voor klaplopers, Raiola-rotzooi en de vadsige Sulejmani’s van deze wereld. En terecht: ook met een bescheiden beloning pak je als Ajax-speler nog net zoveel per jaar als de gemiddelde supporter in een jaar of 40. En met een beetje talent en een paar jaar je uiterste best doen voor ons Ajax, kan het echte zakkenvullen in het buitenland alsnog beginnen. Toch, Vurnon?

Maar blijkbaar gold deze nieuwe beleidswijziging niet voor de bestuurders van Ajax. Niet dat we meteen communistisch zijn geworden en van alle spelers en bestuurders verwachten dat ze evenveel verdienen als het gemiddelde fan, maar uit de jaarcijfers van Ajax over het seizoen 2012-2013 komt toch wel een zeer vreemd beeld naar voren. Om te beginnen: Jeroen Slop heeft bijna 10% loonsverhoging gekregen. Hoeveel seizoenskaarthouders kunnen hetzelfde melden? Ook een bonus van een slordige 250.000 euro is aan Jeroen Slop toegekend. Voor het behalen van lange termijn doelstellingen. Toegegeven, op basis van oude afspraken, maar toch…Wat deze lange termijn doelstellingen overigens inhouden, is niet precies duidelijk. Eén van deze doelstelling is in ieder geval het halen van operationele winst geweest. Maar is dit niet simpelweg wat je van een financieel directeur mag verwachten? Zeker als je bedenkt dat hij er al 15 jaar zit.

Maar dat is nog niet alles. Jeroen Slop heeft naast de lange termijn bonus nog een jaarbonus van 58.000 euro mogen ontvangen. Deze bonus is hem toegekend voor het oplossen van openstaande problemen in de financiële organisatie. Nogmaals: het oplossen van openstaande problemen in de financiële organisatie. Die ongetwijfeld zijn ontstaan in de afgelopen 15 jaar. In de organisatie die al die tijd onder leiding stond van…jawel, Jeroen Slop! Stel je eens voor: een automonteur smeert 15 jaar lang zijn werkplaats onder met motorolie en zijn baas zegt hem vervolgens een bonus van drie maandsalarissen toe als ie de smeerboel een keertje opruimt. Rrraarrr, met zesmaal letter R.

En daar komt nog eens bij: Jeroen Slop en zijn medebestuurders werken niet bij zomaar een bedrijf. Nee, zij werken bij de mooiste organisatie van Nederland! En moeten zich dus  realiseren dat er velen voor een veel kleinere vergoeding bereid zijn deze functies te bekleden.  Bescheidenheid siert de mens. En zeker Jeroen Slop, die nou niet bepaald heeft uitgeblonken in het onvoorwaardelijk ondersteunen van de revolutie-Cruijff.

Het is te vroeg om ook inhoudelijke kritiek op Van de Sar, Overmars en Kinsbergen te kunnen geven, maar ook de beloningen voor hun bescheiden inzet gedurende het vorige seizoen liegen er niet om. Genoeg reden dus om ook van hen een flink aantal rondjes voor de supporters te verlangen, als symbolische goedmaker. Maar de eerste rondjes zijn voor Jeroen Slop.

‘Ober, hij daaro betaalt!’

jeroen-slop-afca

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *