AFCA

Ode aan de heer Ton Harmsen

Voorzitter van Ajax tussen 1978 en 1989. Geliefd en gehaat, maar een voorzitter waar vooral Ajax als club een grote fout mee heeft gemaakt. Op 6 september 1998 overleden, en dus 15 jaar geleden. Is het misschien tijd om als supporters bijvoorbeeld van het sfeerteam bij de eerst volgende thuiswedstrijd een statement te maken dat we de doden horen te eren en te respecteren. Iets wat sommige leden van het oude bestuur duidelijk niet hebben gedaan. Dit neem ik vooral de moraalridder Michael van Praag kwalijk, de man die zijn neus in het achterwerk van Michel Platini douwt, u weet wel de voorzitter van de UEFA. Ooit een zeer begenadigt voetballer, maar die al zijn krediet verloor door in de Heyzel finale van 1985, waar 39 doden vielen, naar een gescoorde strafschop als een achterlijke ging juichen. Waar genegenheid en schaamte meer op zijn plaats waren. Hierdoor is deze misschien wel beste voetballer die Frankrijk ooit heeft gehad toch wel besmet, En dat hij beweerde dat hij niks van de doden wist zegt wel genoeg. Tenslotte de catacomben leken in het Heysel wel een mortuarium. En dezelfde Michael van Praag die een van de grootste boeven van het voetbal ook tot zijn vrienden rekent, namelijk Sepp Blatter, de rat van de FIFA. Deze baantjes zieke ex-voorzitter van Ajax die een bloeiperiode mee maakten bij Ajax vond het namelijk niet nodig toen meneer Harmsen in 1998 overleed, bij de eerst volgende wedstrijd een minuut stilte in acht te nemen. SCHANDALIG

Meneer Harmsen volgde in 1978 meneer Jaap van Praag op. De voorzitter die ervoor had gezorgd dat Ajax zijn grootse bloeiperiode uit de geschiedenis zou meemaken. Meneer Harmsen was een norse man die er niet voor schroomde zijn mening te geven. Hoewel hij hiermee vaak mensen tegen hun borst stoten. Een voorzitter van de oude stempel, namelijk een die zei wat hij vond.

In zijn eerste jaar botste hij al met de supporters, omdat hij clubtopscorer Ray Clarke eigenlijk maar niks vond. Dit was de eerste in een lange rij conflicten. Meneer Harmsen kwam als voorzitter als eerste in aanraking met hooligans die een steeds groter probleem werden in het voetbal, met als hoogte of zoals je er zelf instond in die tijd, dieptepunt van de woelige jaren tachtig. Het was Harmsen die als voorzitter oog had voor jonge talentvolle trainers. Leo Beenhakker, Aad de Mos, Johan Cruijff en Louis van Gaal maakten hun debuut onder Harmsen als voorzitter. Het was Cruijff die een haat liefde verhouding had met deze voorzitter, en hem in 1981 terughaalde om hem in 1983 te laten vertrekken naar de grootste rivaal. Het was onder Harmsen dat Ajax misschien wel onder de mooiste shirts uit de geschiedenis speelde. Dus hij had verstand van de mode. De Le Coq Sportief outfits waren schitterend om nog maar te zwijgen over het Kappa outfit. Het was deze voorzitter die als een van de eerste de soms vervloekte SKY boxen in de de meer introduceerde. Onder Ton Harmsen speelde Ajax voor het eerst met shirt reclame. Het vermaarde TDK was een begrip. Mede door Ajax.

En er werden onder zijn bewind als voorzitter 5 landstitels waarvan twee keer de dubbel binnen gehaald 4 KNVB bekers, en de Europa Cup voor beker winnaars en een verloren Europa Cup finale in 1988 tegen Aad seropositief, met een keeper die nu nog steeds niet weet hoe hij sommigen ballen uit zijn goal ritselde. Om maar niet te spreken hoe de jeugdopleiding floreerde onder Harmsen, want Van Basten Bosman Rijkaard Winter Bergkamp en nog velen andere debuteerde onder zijn bewind. Dus zijn voetbalvisie zat wel snor. Op enkele foutjes na, bijvoorbeeld Kurt Linder trainer maken, wat indirect ook zijn ondergang in leidde in september 1988 en het laten oplopen van het conflict met Cruijff. Eerst als speler, later als trainer. Hierna kwam de zwart geld affaire aan het licht. Natuurlijk verdiende dit niet de schoonheidsprijs. Maar Ton Harmsen verrijkte niet zichzelf met deze louche transacties maar deed dit in het belang van Ajax. En het was in de jaren tachtig gemeengoed, om met zwart geld te werken in de voetballerij. Nogmaals de bullebak was echt niet een heilige. Maar een voorzitter die Ajax in een lastige tijd heeft geleid verdient op zijn minst een minuut stilte uit respect. En desnoods nu 15 jaar later dan maar. Laten we zeggen beter laat dan nooit. En omdat mijn eerste Ajax het Ajax was waar Harmsen de voorzitter van was. Mijn wens is in ieder geval een minuut stilte en een mooi spandoek van het sfeer team. Dat mijn wens in vervulling mag gaan.

Gegroet Tintin

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *