AFCA

Onacceptabel, kut!

Ons aller Ajax is jarig. Gefeliciteerd, ouwe!  Maar dat Ajax jarig is, betekent natuurlijk niet dat we geen kritiek mogen hebben. Integendeel:  wat ons niet aanstaat, laten we graag horen. Ook op de verjaardag van Ajax!

Het punt van kritiek is wel duidelijk: wat was het spel van Ajax tegen nac onvoorstelbaar kut! Slap, inspiratieloos en laks. De wedstrijd tegen cambuur had een wake-up call  moeten zijn. Helaas, want wat Ajax tegen het slechtste nac van de laatste 20 jaar liet zien, was nóg slechter. Het is geen ramp dat er in een uitwedstrijd af en toe punten worden verloren, dat kan gebeuren. Maar schiet dan wel vier keer op de paal, pak terecht of onterecht rood, neem risico’s en werk je de tering. En ga dan met 3-3 van het veld. Maar speel níet gelijk op de manier zoals zondag; een apathisch rondootje van 90 minuten met als resultaat drie kansjes en elf schone shirtjes. En nog erger: zonder dat ook maar één keer een Ajacied een teamgenoot compleet verrot schold. Waar zijn spelers als Lerby, Zlatan en Frank de Boer gebleven?  Het was Ajax onwaardig, en niet voor het eerst dit seizoen. Remember Salzburg…

Het vertoonde spel van Ajax doet de vraag rijzen of de revolutie-Cruijff nou wel op koers ligt. Het antwoord is ja. En nee. Ja, want de jeugdopleiding is organisatorisch sterk verbeterd en op bestuurlijk niveau zijn we ook een stuk verder (alleen nog even het oude logo invoeren). Bovendien staat Ajax er financieel weer heel goed voor. Maar op het veld is nog te weinig zichtbaar van de revolutie, die een paar jaar geleden met zo’n grote bek werd aangekondigd. Een grote bek hoort natuurlijk bij Ajax, bij Amsterdam, bij ons. Maar het uitspreken van zulke ambities (aanvallend Ajax-voetbal, de Europese top bestormen) schept wel verwachtingen. En die worden simpelweg nog niet waargemaakt. Het team is ten opzichte van 2 à 3 jaar terug niet beter geworden. In seizoen 2010/2011 werd het magere seizoen overschaduwd door de superwedstrijd tegen Twente en het eindelijk behalen van de derde ster. De twee seizoenen erna werd het voetbal beter. Dit seizoen is echter van verdere structurele verbetering geen sprake. Veel spelers zijn gewoon niet goed genoeg. Sigthórsson presteert alleen als ie als invaller wordt gebruikt, Van Rhijn en Fischer zijn al maanden hopeloos uit vorm en Sana, van der Hoorn, Vermeer en het konijn Bojan zijn gewoon kut-voetballers (en dan ben ik er vast nog wat vergeten). Ajax had dat zelf eerder kunnen en moeten inzien. Tot op heden zijn de echte, ons beloofde supertalenten nog niet doorgebroken. Waar blijven ze? En nu ze er blijkbaar nog niet zijn, had Ajax toch weloverwogen kunnen investeren in spelers die direct het team verbeteren? Er is geld genoeg!

Veel supporters van Ajax flippen enorm van de wedstrijd tegen nac omdat de manier van spelen totaal onacceptabel was. Zijn wij dan zeikerds? Deels wel, ja, dat is de aard van het beessie. Maar we hebben er alle recht toe, wij staan er namelijk voor onze club, in goede én mindere tijden. En dat we soms erg kritisch zijn, doet geen afbreuk aan het fantastische werk van Frank de Boer en de drie, en waarschijnlijk vier, kampioenschappen op een rij. We gunnen Ajax en dus onszelf alleen meer. Veel meer.

Het is een schrale troost dat het voor de fans van andere Nederlandse clubs super frustrerend moet zijn dat hun kutcluppies nog steeds zoveel slechter zijn dan het Ajax van dit seizoen. Maar dat plezier is voor ons niet genoeg. Ajax moet er nu eens voor zorgen dat de uitgesproken ambities van de revolutie-Cruijff worden waargemaakt. Ons is een paar jaar geleden om geduld gevraagd, en dat brengen we graag op, voor Ajax, Cruijff en Frank de Boer. Maar het geduld begint wel een beetje op te raken, we eisen inmiddels meer dan alleen een titel. Namelijk inzet, aanvallend spektakel en typisch Ajax-voetbal. Het is een kwestie van wakker worden. Tegen Barca heeft de hele wereld gezien wat Ajax in zijn mars heeft. Het kan dus best, alleen nu nog structureel!!

Rector Stam ||AFCA || CANT BE STOPPED

 

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *