AFCA

ONANA & MAKANACKEY

Ondanks dat het voetbal nog niet altijd het niveau heeft van wat wel eerder een paar keer hebben gezien dit seizoen, blijf ik vertrouwen hebben in de titel. En ik heb nog steeds vertrouwen in Bosz, onze eigen stuitend eigenwijze en arrogante Petertje Bosz. Waarom? Omdat we bij vlagen het spel hebben zien spelen waar we  naar toe willen en al jaren naar snakten. En de hoofdreden: Cruijff’s zegen over Bosz als trainer. Waar alle andere dingen in mijn leven verklaard moeten worden om me er in te kunnen gaan geloven, is Cruijff’s woord de unieke uitzondering op dat alles. Als Cruijff een religie was, had ik orthodox Cruijffiaan geweest.

Het is jammer dat Dollie even minder speelt momenteel, en dat Ziyech ook minder scherp oogt dan voorheen. Maar die gaan snel weer goed spelen, als ’n dolle, malle!!

Ik wil even toe naar onze ware puntenpakker. De man die ervoor zorgt dat we ook in deze mindere fase nog alles winnen.

Wie dat is? OOOOONNNNAAAAANNAAAAAAAA!

Andre Onana. Toen ik voor het een klein bericht las in de zomer van 2015 dat Ajax een keeper van Barcelona B had overgenomen, was ik direct enthousiast. Ik wist niets van zijn keeperskwaliteiten, maar met zo ’n naam wordt-ie sowieso toegezongen door de zangers van zuid, is ie bij voorbaat al ’n cultheld, ook al blijft-ie tien jaar op de bank.

Toen Cillissen begin dit seizoen de bank verkoos in Catalonië boven in de basis staan bij ’s werelds grootste club: AFC Ajax vond ik ’t aanvankelijk kut. Maar al snel vond ik het zelfs een kutstreek van ‘m. Ik bedoel: Van de basis bij ons , naar de bank daar…..Barcelona, feitelijk is ’t niets meer dan ’n kopie van Ajax. Zonder Ajax, geen Barcelona zoals we dat nu kennen, of moet ik zeggen, tot hoe we dat voor verleden week kenden, voor de oorwassing door de Parijse hoerenzonen.

Dus als Cillissen liever daar speelt, tieft-ie maar lekker op. Misschien is dit niet de plek om me negatief over te laten over (ex-) Ajacieden, maar ik ben nooit te beroerd om af en toe een uitzondering te maken. Vraag dat maar aan Kenneth..

Achteraf gezien is het dus een zegen geweest: het leidde ertoe dat Onana in de basis kwam. En hij was gewoon beter, bleek al snel. ONANA heeft misschien in de afgelopen drie wedstrijden al meer punten gepakt dan Cillissen in drie jaar!!

Nog een frappant verschil: begin tegen Cillissen over Tim Krul en hij begint meteen te janken (wk 2014).Maar begin je tegen ONANA over Tim Krul en hij begint keihard te lachen. Krul, dat is toch die bolle Hagenees, die me tot voor de winterstop moest inschieten tijdens warming up?

ONANA is een koning. Uit Kameroen. Ouderen denken dan meteen aan het WK van 1990 in Italië.  Aan Roger Milla, die ouwe spits van tegen de 50 in de spits bijvoorbeeld. Ikzelf denk dan altijd aan de middenvelder van Kameroen, met die rastakrullen: Cyrille Thomas Makanacky. Wat ’n prachtige naam: Makanacky, als je ’t snel zegt, klinkt t als n Nederlandse zin, nadere uitleg volgt later…

Dat de naam Makanacky nog steeds wordt uitgesproken vandaag de dag in ons stadion vind ik wel ’n mooi eerbetoon, ook al is dat niet altijd zo bedoeld.

Niet zelden namelijk hoor ik rondom op het vak “Makanacky?”. Meestal bij 12.30 uur wedstrijden, en dan meestal door mensen die de nacht daarvoor een feessie gehad hebben en hun bed nog niet hebben gezien. Of door mensen die het spel van Ajax te slaapverwekkend vinden en waarvoor een sterke espresso niet volstaat.

“Makanackey?”, meestal gevolgd door het standaard antwoord: Sodemieter op, ouwe! Je hebt me al helemaal leeg gesnatst, haal zelf eens wat”, of iets in die richting.

DAt alles ter ere van mijn nieuwe Kameroense held: ONANA!!!!!!!

Mijn vertrouwen in ’n goed einde van t seizoen blijft onverminderd groot. Het blijft natuurlijk een rare ervaring om de kakkerlakken bovenaan zien staan op de ranglijst, een hele generatie heeft dat zelfs nog in hun hele leven nog nooit gezien. Maar wees gerust, het komt natuurlijk nog goed. Wij worden kampioen. Gaarne doet pisvee eens een keer iets goeds dit seizoen en winnen de lampenkappen van die kakkerlakken (of spelen lekker bloedeloos gelijk),waarna wij het zelf wel afmaken op 2 April!!

Fucking Kakkerlakken, hunting season is open!!

Καλώς ήρθατε και πάλι φαλακρός

MAZZEL

DE FILOSJOOFFEUR

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *