AFCA

OP DE SPITS DRIJVEN

Een Ajacied in hart en nieren volgt en steunt vertrokken Ajax-helden ook in het vervolg van hun carrière. Behalve als ze voor 010 of de lampenboeren gaan spelen natuurlijk. We hebben het daarbij als Ajax-fans natuurlijk best makkelijk. Overal in Europa lopen onze oude helden van weleer rond. Ibrahimovic, Súarez, Huntelaar, Sneijder, Eriksen of Vertonghen, ze halen vele prijzen binnen, scoren de ene prachtgoal na de andere. Supporters van andere clubs hebben het wat dat betreft veel moeilijker. Beeld je maar eens in: je bent een kakkerlakken-fan (op zich al een horrorgedachte), dan ben je mooi gedoemd dirk kuijt te blijven supporteren in zijn verdere loopbaan. Of nog erger: robin van persie, de grootste engerd op de hedendaagse velden.

De arrogantie waarmee deze verwaande kwast al jaren ploeggenoten te kakken probeert te zetten, is ronduit stuitend. Zijn denigrerende gebaartjes richting Huntelaar en het opzichtig weigeren van diens felicitaties, waren de laatste mes-in-de-rug-acties in een lange reeks. Ook in 2010 (‘je moet Sneijder wisselen’) en in 2012 gedroeg het stuitend arrogante kereltje uit 010 zich alsof ie de messias zelf was. Maar dat is van persie niet, bij lange na niet. Nee, van persie is maar één ding. En dat is een lul, een ongelooflijke arrogante hondenlul. Met zijn rare accent en een lachwekkend kleine erelijst voor een zogenaamde superster. Want cijfers liegen namelijk niet. Hoewel door al zijn kakkerlakken-fans (en zijn woordvoerder Henk Spaan) steevast wordt gewezen op zijn zogenaamde indrukwekkende statistieken, tonen diezelfde cijfertjes gewoon aan dat ie niet thuis geeft op de cruciale momenten. Deze keiharde bewijzen willen er alleen bij bepaalde mensen niet in. Net zoals bij vermeer ook veel mensen blijven verwijzen naar vrijwel nooit geleverde topprestaties.

Door types als van persie zullen de meeste Ajax-fans nooit voluit voor Oranje kunnen juichen. We trekken dat soort engerds gewoon niet. Niet bij Oranje en dus al helemáál niet bij Ajax. Gelukkig heeft Frank de Boer daarover dezelfde ideeën als wij. Zonder schroom werd el hamdoui, niet toevallig een billenmaatje van prinsje van persie, uit Ajax 1 gesodemieterd.

Waar wij als Ajax-adepten wél over van mening verschillen met De Boer, is de spitspositie bij Ajax. De Boer blijft, zonder zinnige argument, stug vasthouden aan Sigthórsson. Deze statische boomstam staat echter al 3 jaar stil. Letterlijk en figuurlijk. Hij is 24, dus veel verbetering zal er niet meer komen. Totaal ontoereikend voor het Ajax-niveau dus. Zover is Ajax na 4 jaar revolutie: spelen met Sigthórsson in de spits. Een treurige constatering, en ook onnodig. Want waarom niet een jonger talent de kans geven? Probeer het eens met Zivkovic, Milik, Menig, Kishna of El Ghazi. Ook daarmee zullen regelmatig punten verloren worden, maar dan dient het tenminste nog een doel: investeren in de toekomst, talenten ervaring laten opdoen. Dat was ooit de kerngedachte van die hele revolutie. Sigthórsson is niet eens de enige speler waar dit alles voor geldt. Ook Serero en Moisander blijven al tijden hangen op hun huidige, matige niveau, maar houden onderhand wel een positie bezet voor talenten die eraan schijnen te komen.

Tegen Barcelona zal Frank de Boer ongetwijfeld weer starten met Sightórsson. We hebben het maar te accepteren. Maar één gedachte relativeert elke keuze van De Boer: hoe belabberd zijn spel ook moge zijn, Sigthórsson is geen speler die zijn medespelers afvalt. Een type Sigthórsson in Ajax-shirt moedigen we daarom nog altijd 1000x liever aan dan walgelijke mannetjes van het type-van persie. Daar word je namelijk misselijk van.

Come on, Sigi, voor Ajax Amsterdam!

RECTOR STAM || AFCA || WZAWZDB

van-persie-huntelaar

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *