AFCA

PANNENKOEK DE MOS

Als het niet goed gaat met Marco van Basten, gaat het niet goed met mij. Het doet me oprecht pijn te vernemen over de gezondheidsklachten van de man die beschouwd moet worden als de grootste Ajax-held allertijden, na Cruijff dan. Oneindig is de lijst van momenten waardoor San Marco die status heeft opgebouwd. Zijn debuut, zijn rol in de ultieme voetbalporno tegen 010 (8-2, 8-2, 8-2!) en zijn vele weergaloze doelpunten daarna. Ook toen begon ons medeleven met al zijn blessures, de woede toen hij huilend van de pijn, voor het eerst geblesseerd uitviel tegen Atlético Mineiro. ‘Kom niet aan mijn moeder of aan Marco’, zo luidde toen ongeveer het credo.

In zijn tijd bij AC Milan was die club ongekend populair in Ajax-kringen. Dat kwam vooral door Marco van Basten, en in mindere mate door die andere held: Frankie Rijkaard. Het was het zoveelste bewijs dat Van Basten een heldenstatus had. Waardoor we hem later zijn matige prestaties als trainer moeiteloos hebben vergeven. Zelfs de aankoop van die dikke zweetreet van Heerenveen voor meer dan 16 miljoen, rekenen we hem uiteindelijk niet meer aan. Marco van Basten zal in onze ogen nooit écht een pannenkoek kunnen worden.

Naast zijn magistrale acties en goals heeft Van Basten in 1985 voor nog een pareltje in de voetbalgeschiedenis gezorgd. Hij was de eerste speler die eigenhandig een trainer heeft weggestuurd. Aad de Mos, de Haagse zelfpijper met een hoofd als een bedorven broodje döner, maakte er al een tijd een potje van bij Ajax. Hij zette zelfs Van Basten op de bank, vanwege zogenaamd vormverlies. Het was de spreekwoordelijke druppel; San Marco meldde dat Aad de Mos zelf nog nooit in vorm geweest was en zorgde er meteen voor dat ie zijn biezen kon pakken. Dag Aadje en tot nooit meer ziens!

Deze afgang veroorzaakte een enorme frustratie jegens Ajax bij De Mos. Hij staat daarin niet alleen: Gullit, Van Gelder en nog enkele anderen, allemaal haten ze Ajax zonder dat toe te willen geven. Maar zodra Ajax sportief of qua beleid minder presteert, zijn ze er als de kippen bij om in te hakken op onze club. Dan is Ajax opeens weer arrogant, deugt er niks van, hebben ze het al tijden zien aankomen. Een aantal van deze figuren woont zelf in de regio-Amsterdam of heeft zelf bij Ajax gewerkt. Daarmee zijn ze eigenlijk niet veel beter dan openlijk Ajax-hatende kakkerlakken. Alleen wonen die laatste, uitzonderingen daargelaten, niet in onze regio, maar kwijnen lekker weg in hun eigen rijnmondse poel-van-verderf. Voor ons wel zo overzichtelijk.

Kritiek op Ajax mag best, het is zelfs soms noodzakelijk, zoals met het huidige transferwanbeleid, het piepelen van Ajax door Kenneth de goeij of het dagobertduck-gedrag van Overmars. Het hoort erbij, als de kritiek maar komt vanuit een clubhart of vanuit een objectieve visie en niet van bekrompen figuren die de Ajax-fans nog nooit een dienst hebben bewezen. Marco van Basten heeft dat wél gedaan, meer dan dat zelfs. Van hem is kritiek daarom eenvoudig te accepteren. Sterker nog: naar mensen van zijn kaliber dient geluisterd te worden. Zoals toen hij zeer kritisch was over de revolutie-Cruijff. Misschien had Van Basten destijds wel meer gelijk dan we toen konden vermoeden…

Nu de pleuris binnen Ajax lijkt uit te breken, zien we de laffe aasgieren uit de voetballerij en media meteen tevoorschijn komen, met hun meninkjes en natrapperij. Het is nogal voorspelbaar. We hopen daarom dat pannenkoek de Mos en consorten zullen stikken in hun stiekeme opgekropte Ajax-haat. Zoals we ook hopen dat Marco van Basten weer helemaal hersteld en Ajax nog lang van goedbedoelde kritiek mag voorzien. Beterschap, Marco van Basten, Pride of Mokum!

Rector Stam || AFCA, CANT BE STOPPED
aad-de-mos-afca

3 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *