AFCA

PETER BOSZ

Het onwaarschijnlijke lijkt deze week toch te gaan gebeuren: Peter Bosz gaat Ajax alweer verlaten.

Medio 2016 ontstond een enorme discussie onder Ajax-fans over de vraag of een zelfverklaard kakkerlak als Peter Bosz aangesteld zou mogen worden als Ajax-trainer. Want ondanks zijn overduidelijke verleden in 010, was hij wel bij uitstek de trainer die zijn teams volgens de filosofie van Johan Cruijff liet voetballen. En daar was na jaren van oersaai betonvoetbal onder Ajax-held Frank de Boer enorme behoefte aan. Maar toch, een kakkerlak… dat gaat in tegen vele, zo niet alle principes.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik, tot heel kort geleden, ook behoorde tot de voorstanders van Bosz. Het voetbal onder zijn leiding was een verademing ten opzichte van voorgaande jaren. Dat enthousiasme is echter inmiddels totaal besmeurd met de goorste smaak denkbaar – de smaak van verraad en kakkerlakkerij, door Bosz en misschien anderen.

Ajax heeft vorig jaar een enorm risico genomen met het aanstellen van Bosz. Dat onze club zo z’n nek heeft uitgestoken, schiep direct verplichtingen voor Bosz zelf. Maar nu lijken beiden zich niet aan dat wederzijdse commitment te willen houden, met alle sportieve gevolgen van dien. En dat is ronduit schandalig.

Her en der wordt gesteld dat een aanbod van een club als Dortmund niet geweigerd kan worden, noch door Ajax, noch door Bosz zelf-alsof het een ‘buitenkans’ zou zijn. Een totaal bespottelijke redenatie als men zich realiseert welke afspraken er vorig jaar gemaakt zijn tussen Ajax en Bosz: een samenwerking voor de lange termijn, een gezamenlijk project. Dat mocht zelfs enige tijd kosten, als het maar uiteindelijk zou resulteren in zowel aantrekkelijker voetbal als in prijzen. Het is daarom volstrekt onbegrijpelijk als één van de partijen plotseling halverwege zo’n project stopt, op een moment dat slechts de eerstgenoemde doelstelling –aantrekkelijk voetbal- is gehaald.

En dan nog, er zijn misschien een paar clubs waarvoor nog enig begrip kan worden opgebracht als ze zich hadden gemeld voor Bosz. Maar met alle respect, Dortmund hoort daar niet bij. Die club is per definitie kansloos voor de Duitse titel en voor de Champions League winst, en mist daarnaast ook nog eens de traditionele uitstraling van bijvoorbeeld Barcelona of Real Madrid. Kortom, deze verraderlijke keus valt niet goed te praten, en is zeer schadelijk voor de opgaande lijn waar Ajax op leek te zitten. Nu zal de club wéér op zoek moeten een nieuwe trainer. Die op zijn beurt de tijd gegund moet krijgen om het team naar zijn hand te zetten. Die tijd is er alleen niet -na drie jaar zonder beker of titel móet Ajax weer prijzen gaan winnen. We zijn tenslotte fc kakkerlak niet…

Het is erg opvallend dat Ajax zich zo gemakkelijk neer lijkt te leggen bij deze overgang. Mogelijk ligt de schuld ook niet alleen bij Bosz. Geluiden dat andere prominenten -Spijkerman, Bergkamp- zich moeilijk konden schikken in een rol naast of onder Bosz, klinken steeds duidelijker. Het zou hen net zo schuldig maken aan de nu optredende schade voor Ajax. Wat de redenen voor deze schertsvertoning ook zijn geweest, ze hadden al veel eerder en duidelijker gecommuniceerd moeten worden door Ajax óf Bosz. De Ajax fans worden al een heel jaar lekker gemaakt met zogenaamd tot in detail uitgestippelde toekomstplannen. Dan hebben wij ook recht op informatie over deze bizarre waarheid.

Ongeacht wat we nog naar buiten komt, kan wel geconcludeerd worden dat de keuze voor Bosz alsnog volkomen fout is gebleken, ondanks het aantrekkelijke voetbal van dit seizoen. Als je onze club, ondanks interne tegenstribbelingen, zo laat zitten, is er maar 1 conclusie mogelijk:

Peter Bosz blijkt uiteindelijk toch niets anders te zijn dan wat een deel van de Ajax-achterban hem altijd is blijven vinden: Een  KAKKERLAK.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

 

5 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *