AFCA

Simon Tahamata: Klein van stuk maar groots in daden!

Dit weekend is Simon Tahamata 25 jaar lid van AJAX. Een mooie gelegenheid om even stil te staan bij deze held die letterlijk en figuurlijk een ambassadeur van AJAX is. Simon is op dit moment techniektrainer bij de jeugd op De Toekomst maar heeft ook een verleden als speler. De ouderen onder ons krijgen ongetwijfeld weer flashbacks naar de dribbels van deze kleine en razendsnelle linksbuiten maar voor de jongste generatie even een korte introductie:

Simon, Simon!
Simon Tahamata wordt op 26 mei 1956 in Vught geboren en is van Molukse afkomst. Hij speelt 109 wedstrijden voor AJAX en scoort daarin 14 maal. Daarnaast komt hij 22 keer uit voor het Nederlands elftal, waarvoor hij twee doelpunten maakt. De kleine Tahamata is mateloos populair bij het AJAX publiek dat veelvuldig “Simon, Simon!” scandeert als hij het weer op zijn heupen krijgt en tegenstanders vertwijfeld achter zich laat.

Simon-Tahamata-canvas-serie-toen-voetbal-nog-voetbal-was-500x500

Klein van stuk maar groots in daden
Als jeugdspeler voetbalt Tahamata bij Theole uit Tiel en in de AJAX jeugd. Hij debuteert in de eredivisie op 24 oktober 1976 (Ajax-FC Utrecht 7-0) en wordt met de Amsterdammers 3 keer kampioen. Medio 1980 vertrekt Simon plotseling naar Standard Luik. Na zijn actieve loopbaan als profvoetballer gaat Tahamata aan de slag als jeugdtrainer bij Standard Luik, Germinal Beerschot, AJAX, het Arabische Al-Ahli en sinds een jaar dus weer op De Toekomst. Daarnaast speelt Simon ook in Lucky AJAX.
Simon Tahamata voetbalt in die tijd als een échte Ajacied. Met lef, stijlvol, avontuurlijk, vol bravoure, grillig, elegant en impulsief. Hij is klein van stuk maar groots in daden en voor de duvel niet bang. In De Meer staat het publiek regelmatig op de banken voor Simon en menig rechtsback krijgt nog nachtmerries van hem.

De Molukse zaak
In 1977 vindt er een gijzeling door Zuid-Molukse jongeren plaats van een lagere school tegelijkertijd met een treinkaping. Na bijna 19 dagen wordt de kaping middels militair ingrijpen beëindigd. Deze actie kost twee gegijzelden en zes kapers het leven. De kapers in de school geven zich over.
De Zuid-Molukkers komen in 1951 voor een tijdelijk verblijf, vaak in kampen, naar Nederland, met de belofte van de Nederlandse regering dat zij op de Molukken hun eigen staat kunnen stichten. Nadat zij ruim 25 jaar hebben gewacht op de inlossing van de beloften van de Nederlandse regering, willen enkelen van de jongere generatie hun situatie niet meer accepteren en gaan over tot radicale acties.
Simon groeit uit tot boegbeeld van de Molukkers. Hij heeft zich altijd hard gemaakt voor de Molukse zaak. Over de kapers zegt hij: “Zij hebben hun leven en toekomst gegeven voor ons.” Tahamata laat zich niet intimideren door laatdunkende opmerkingen over zijn afkomst waar hij nog steeds trots op is. Over zijn Molukse roots is ook een boek verschenen: Simon Tahamata en de andere Molukse voetbalhelden in dienst van Oranje.

Weergaloos
Eén van zijn allerbeste wedstrijden speelt Simon op zondag 11 november 1979 tegen psv. Onder aanvoering van een weergaloze Tahamata vernedert AJAX de Eindhovenaren met 4-1. Hij scoort 2 keer en geeft 1 assist. In de Voetbal International krijgt Simon als beoordeling, bij hoge uitzondering, een 10. Zijn laatste fabelachtige goal zie je in de onderstaande video.

Ambassadeur
Simon Tahamata is al zo’n 44 jaar een ambassadeur van AJAX. Hij heeft flair, passie, werkt hard, is vriendelijk en beleefd en zet zich in om anderen te helpen. Dit uit zich zowel binnen als buiten de lijnen en ook voor supporters maakt Simon altijd even tijd vrij. Al met al een voorbeeld voor de huidige generatie spelers.
Wij feliciteren Simon met zijn 25-jarige jubileum en hopen hem nog vaak bij Ons Aller AJAX te mogen zien!

(BRON : AFCA supportersclub)

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *