AFCA

SNOTTERDAM

Even dachten we dat we een rustige zomer tegemoet zouden gaan. Vakantie geboekt, festivalletje hier, bbq-tje daar en met het WK voetbal in het vooruitzicht. Wellicht dat één van onze Ajax-helden daar hoge ogen zou kunnen gooien. Het zou leuk zijn.

Maar zoals zo vaak, duurde het maar even met de rust in voetbalsupporterland. Allereerst bleek dat Van Gaal met een stuk of 5 stuntelende kakkerlakken in het elftal wil gaan spelen, om maar te zwijgen van de bruine arm die steeds maar weer haalt bij kakkerlak van persie. De grootste ergernis werd echter veroorzaakt door een jankfilmpje uit 010. Met in de hoofdrol clasie en de onvermijdelijke pot accuzuur, van hanegem. Binnen een minuut moest een teiltje worden aangerukt, zo zum kotzen was wat wij te zien kregen.

Schaamteloos biggelden de traantjes over de wangetjes bij beide heren. Het had vermoedelijk te maken met dat het zo mooi is om je WK-deelname met je eigen zoontje te kunnen delen. Of zoiets. Aldus willem, de eerlijke volksjongen, die zelf overigens nooit met zijn zoon ook maar iets heeft na kunnen praten, omdat papa willem de boel in de steek liet voor een of ander schijtwijf. Maar dat boeit niet, in 010, als je er later maar zogenaamd oprecht om gaat zitten janken. Ook als de kuip plat dreigt te gaan, lee towers aambeien blijkt te hebben, ze terugdenken aan de oude successen 150 jaar terug of als ze met succes een tosti hebben gebakken: direct verschijnen de waterlanders. Zelfmedelijden en 010, het is een gouden combinatie.

Dit sentimentele gedoe wordt nog eens versterkt doordat het  door velen in het land buitengewoon serieus genomen wordt. De kakkerlakkentraantjes worden, zonder ironie, betiteld als echte, pure emotie, typerend voor zogenaamd oprechte volksjongens als van hanegem en zijn vele retejongetjes.

Het is echter allemaal nep, pathetisch toneelspel en vals sentiment, zoals weer eens bleek toen Joël Veltman na een paar topwedstrijden werd geselecteerd voor Oranje. Van verontwaardiging kwamen de huilebalken uit 010 nauwelijks meer uit hun woorden. Maar na de selectie van ene kongolo werd geen woord vernomen uit de rijnmondjes; ze waren waarschijnlijk tot tranen toe geroerd door deze prachtkans voor hun lievelingsspeler. Hij zal het wel moeilijk hebben gehad in zijn jeugd, of zoiets.

Helaas zijn er ook in Amsterdam en omstreken figuren die zich door het amateurtoneel  uit 010 in de maling laten nemen, die vol respect over 010 kunnen spreken. Bloedfanatieke Ajax-supporters,  naar eigen zeggen, die echter wél volledig uit hun dak gaan als een kakkerlak voor Oranje scoort. Een Ajax-diehard zal dat nooit kunnen, onmogelijk. De  echte Ajax-fans zijn namelijk wel oprecht, in hun liefde voor én kritiek op hun eigen club, stad en gappies, en zeker ook in hun minachting voor aanstellers uit 010.

Oranje gaat op het WK spelen met veel kakkerlakken in het team. Uiteraard is dat uit sportief oogpunt zeer onverstandig, maar dat zal ons verder een zorg zijn. Een veel groter gevaar dreigt echter als Nederland weer tweede wordt. De kans daarop is weliswaar niet heel groot, maar feit is wél dat kakkerlakken ruime ervaring hebben in nét naast de prijzen grijpen. Als ze dat deze zomer weer flikken, dreigt een waar rampscenario, namelijk een tenenkrommende huldiging in onze stad. Een onverteerbare gedachte: in Amsterdam een stelletje jankende kakkerlakken gaan toejuichen omdat ze tweede zijn geworden. Alleen al bij de gedachte breekt het zweet ons uit.

Mocht dit doemscenario werkelijkheid worden,dan is er maar één oplossing mogelijk: verplaats de hele  wanvertoning naar 010. Daar hebben ze geen enkel bezwaar tegen een feest der verliezers. Daar zullen ze de pathetische traantjes ongegeneerd laten vloeien, zonder dat wij het hoeven aan te gluren. Tranen om hun moeilijke jeugd, om het verlies van hun geliefde cavia of om een verrukkelijk stukje uierboord, het kan ons geen mallemoer verrotten. Als ze maar niet vergeten keihard te gaan huilen van blijdschap om die fantastische tweede plek. Het getraumatiseerde joch clasie kan er dan nog jarenlang met zijn eigen zoontje over napraten. In schijnheilig Snotterdam.

snotterdam_afca-ajax-amsterdam

RECTOR STAM || AFCA || CANT BE STOPPED

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *