AFCA

Staantribunes – stand van zaken

Direct na het laatste fluitsignaal in Doetinchem was het duidelijk dat velen bij Ajax wel wat ZEN-weekjes konden gebruiken. Maar waar het in die wereld even op nul stond brak er achter de schermen in supportersland een zeer drukke periode aan. Bekend was al dat VAK410 naar Zuid1 verplaatst werd om eindelijk één groot sfeervak te realiseren. Zo’n verplaatsing zorgt altijd voor de nodige vragen en brengt tegenslagen met zich mee die overwonnen moeten worden. Tegenslagen van simpele miscommunicatie tot aan het terecht komen in een web van het door ons oh zo geliefde bureaucratische systeem van ambtenaren en stropdaspersoneel. Daarbij kwam ook nog eens het ‘probleem’ kijken dat niet iedereen tegelijk van VAK410 naar Zuid1/de F-Side verplaatst kon worden vanwege het simpele feit dat er op dat moment niet genoeg plaatsen waren. Dat was eigenlijk in onze ogen de grootste zorg, want hoe gaan we dat oplossen? Wij begrijpen maar al te goed dat een groep mensen zich daarbij tekort gedaan voelen, wat (begrijpelijk) resulteerde in de nodige vragen en commentaren. Daarom volgt hier een uitleg over hetgene wat tot op heden bekend is / gedaan is en wat men als Ajax zijnde in de prille toekomst zal bewerkstelligen Wij hopen dat het begrip daar zal zijn en dat iedereen een goede indruk krijgt over hoe Zuid1 eruit zal komen te zien. Op deze manier willen we een hoop onduidelijkheid wegnemen. Ook zal er in de toekomst transparanter richting de achterban worden gecommuniceerd om zo een duidelijk beeld te scheppen van wat er allemaal achter de schermen plaatsvindt. Want daar schoten ook wijzelf soms tekort in.

Al geruime tijd zijn wij in gesprek met Ajax en de Arena om de introductie van staantribunes te bewerkstelligen. Aangezien Ajax geen meerderheidsbelang heeft in de Arena is het vaak zeer lastig om iets voor elkaar te krijgen in het stadion. Daarom is het misschien handig als de club het meerderheidsbelang dat de gemeente heeft (51%) in de Arena koopt, zodat dit soort toestanden in de toekomst vermeden worden. Afijn, drie à vier maanden geleden werd het plan ‘safe-standing’ op de F-Side goedgekeurd en uiteraard met open armen ontvangen. Wat dus ook gelijk betekende dat er groen licht gegeven kon worden voor de definitieve verhuizing van VAK410 naar de F-Side. Inmiddels zijn er diverse vergaderingen geweest over de invulling van dit plan waarbij we middels deze update de stand van zaken door willen geven.

Ten eerste kwam de vraag naar voren hoe we iedereen een plek konden geven met deze nieuwe opzet. Om die reden is er door Ajax goed gekeken naar de mogelijkheden om extra plaatsen te creëren in de bestaande samenstelling van Zuid1. Het totale bezettingsprobleem is nog niet opgelost, maar daar komen we zo op terug. Het resulteerde in 97 extra plekken aan de bovenkant van het vak die in augustus klaar moeten zijn. De nieuwe RODE stoelen die de Arena op het oog had voor het GEHELE stadion bleken niet te voldoen aan de eisen dus worden de nieuwe stoelen in augustus op onze eigen F-Side manier getest. Ook werd al gauw duidelijk dat de indeling qua vakken anders moest om een optimale sfeer te vormen. Zoals op de onderstaande foto te zien is, zal het trappengedeelte veranderen in een soort van stemvork. Vanuit vak 127 zal men straks niet meer rechtdoor naar beneden kunnen lopen. Onderaan dit vak (midden achter het doel dus) zal het plateau komen te staan waarop de capo’s er weer alles aan zullen doen om de sfeer als vanouds te maken. Het nieuwe plateau zal echter nog op zich laten wachten vanwege het feit dat de Arena net klaar is met hun andere activiteiten (kontje kussen van Beyonce bijvoorbeeld). Waardoor er nu geen tijd is om op korte termijn dat nieuwe podium te realiseren. Dus we moeten het nog even een paar weken doen met het oude ‘systeem’. tribuneDe geluidsinstallatie zal ook weer aanwezig zijn maar in welke vorm ligt dus aan het feit hoe het uitpakt met de nieuwe safe – standing tribune. Het geluid zal ook in de gracht worden versterkt door boxen te plaatsen. Dit alles zal plaats vinden in september waarbij dus rondom het plateau de eerste 2 à 300 staanplaatsen zullen worden geplaatst. In oktober/november zal de rest van de stoelen arriveren uit China waarna een bedrijf in Nederland de beugels weer op maat kan maken om het safe-standing plan te doen afronden . In december zal het plan [ nieuwe rode stoelen met de beugels ] afgerond moeten zijn voor de gehele F-Side. Gaan we terug naar vraag 1: Wat te doen met de 410-jongens die nog niet op Zuid1 kunnen plaats nemen wat dus wel de deal was. Ook daar zijn inmiddels gesprekken over geweest en ook op dat gebied kunnen we melden dat Ajax zich sterk heeft ingezet om dit op te lossen . De gracht zal voor een gedeelte verdwijnen waardoor er ruimte ontstaat om 4 rijen extra bij te bouwen over de gehele grachtlinie. Wat resulteert in 402 extra plekken en daarmee is dus het probleem van het tekort in zijn totaliteit opgelost. Desondanks kunnen we niet geheel met zekerheid melden wanneer dat klaar zal zijn aangezien Ajax en andere partijen weer afhankelijk zijn van leveranciers en de hedendaagse bureaucratie (papierwerk , veiligheid etc.). Dus met andere woorden we vragen aan die jongens om even geduld te hebben maar jullie komen allemaal op Zuid te staan.

Al wat ons rest is iedereen een top seizoen toe te wensen met een ongekende top sfeer op de tribunes en daarbuiten. PAOK is de eerste echte test voor Ajax en ons supporters, dus is het aan ons om die moussaka-kauwers de mond te snoeren. De F-Side met al zijn vrijwilligers zijn er weer klaar voor. AJAX RULES!

3 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *