AFCA

Stadsdeel Zuid Oost draait Ajax fanzine De Meersche Helden de nek om- Koop de Meersche Helden!

Een paar overijverige ambtenaren van stadsdeel Zuid Oost proberen al geruime tijd Ajax fanzine de Meersche Helden de nek om te draaien. Door beperkingen in verkoopgebied op te leggen aan de verkopers van De Meerse Helden, zijn zij mede verantwoordelijk voor steeds verder dalende verkoop van losse nummers. De Meersche Helden verschijnt maximaal 6 keer per jaar en kost 2,50 per los nummer. De Meersche Helden is het enige overgebleven onafhankelijke fanzine, na het verdwijnen van De Schijnbeweging, De Ajax Ster en Dapp’re Strijders.

Wat is er aan de hand? Tijdens de verkoop van de laatste uitgave van seizoen 2011-2012 kwam de milieupolitie op bezoek. Plotseling werd om een vergunning gevraagd, terwijl pas zo’n veertien jaar fanzines worden verkocht bij de Arena. Eerst De Ajax Ster, daarna Dappere Strijders en nu dus De Meersche Helden.

De milieupolitie beval de verkopers van De Meersche Helden per direct de verkoop te stoppen, iets wat de echte politie maar vreemd vond omdat het verkopen al die jaren werd gedoogd. Na overleg mocht de laatste uitgave alsnog worden verkocht, zolang daarna maar een vergunning zou worden aangevraagd. Nog steeds niets aan de hand, ware het niet dat stadsdeel Zuidoost een officiële waarschuwing gaf. Als De Meersche Helden doorgaat met verkopen, volgt een boete. Een vergunning voor het verkopen van het fanzine wordt maar niet afgegeven. Omdat de zogenaamde commerciële verkoop niet eerlijk is zonder vergunning ten opzichte van de stands rondom de Arena. Je reinste bureaucratie en ambtenarij wat ons betreft.

Ondanks de medewerking van Ajax om het fanzine in de Arena te verkopen, ondanks de massale steunbetuigingen in het stadion, ondanks de publiciteit op AT5 en RTVNH, ondanks de sympathie vanuit de gemeente Amsterdam en de politie, mag de Meersche Helden nog steeds niet verkopen op die plekken waar normaal veel fanzines worden verkocht met als gevolg dalende verkoopcijfers.

We rekenen ook op steun vanuit de politiek in Zuid Oost. Het lijkt ons dat er gescoord kan worden met dit onderwerp nu de gemeente- en deelraadsverkiezingen er aan staan te komen. Het druk zetten door schriftelijke vragen te stellen en steun te betuigen lijkt ons een logische stap. Politici associëren zich graag met de successen van een voetbalclub. Laten ze zich dan ook dit onderwerp horen!

Ajax hoort een onafhankelijk fanzine te hebben. Alle grote Europese clubs van naam hebben één of meerdere fanzines, dus dan moet Ajax er minimaal ook één hebben. Dat moest een blad worden voor supporters: alles over Ajax, zowel positief als kritisch, maar wel met één rode draad: Ajax is ONZE club. Een spreekbuis voor meerdere supportersgroeperingen: iedereen moet zijn mening, doelstellingen en denkwijze met betrekking tot Ajax kunnen ventileren. Om de verkoop te stimuleren wordt momenteel ook gekeken om het fanzine voor de verschillende doelgroepen aantrekkelijker te maken. Op dit moment worden mensen gezocht die interessante verhalen weten te schrijven over vroeger & nu die interessant zijn voor alle Ajax supporters, jong & ouder.

De Meersche helden is een stichting door en voor supporters van Ajax. De beperkte winst die overbleef ging altijd naar supportersgerelateerde doelen. De Meersche Helden hielp mee met het standbeeld voor Bob Haarms, is nooit te beroerd een voetbaltoernooi te sponsoren en betaalde mee aan de doeken in het stadion. Tegenwoordig moet er geld bij worden gelegd. Als Ajax supporters pikken wij dit toch niet? We laten het ons toch niet gebeuren dat een prachtig full color fanizne verdwijnt? Steun daarom de Meersche Helden en koop massaal de eerstvolgende nummers te beginnen op 2 november voor Ajax-Vitesse. We zouden het bijna een morele verplichting kunnen noemen. Ook Ajax gezinde ondernemers kunnen hun steun betuigen door te adverteren. Ga daarvoor naar de website van de Meersche Helden.

Wij pikken dit niet als Ajax Supporters!

(bron : AFCA supportersclub)

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *