AFCA

SVEN KING HIGH

Precies 5 jaar geleden overleed een Amsterdams icoon, Sven HIGH. Behalve de leegte die de laffe moord heeft veroorzaakt bij zijn naasten, is de heersende chaos in Ajax-supportersland een extra bevestiging dat hij nog steeds ongelooflijk erg gemist wordt.

Dat Sven HIGH een icoon was, bleek al op jonge leeftijd. Hij groeide op in het harde, rauwe Amsterdam van de jaren ‘80 en raakte gefascineerd door de graffiti-scene die vanuit de States was komen overwaaien. Snel klom hij op in de Amsterdamse graffiti-scene en richtte rond 1983, met DAZE, schoolvriend op het Van der Waals Lyceum, een eigen crew op. De naam daarvan moest die van een groot Amerikaans network worden. ABC en NBC werden even overwogen, maar het werd uiteindelijk CBS, the Criminal Bombing Squad. De CBS profileerde zich meteen en al snel sloten vele roemruchte jongens zich aan: CULA, ZWAG, KAZ, ASTRO en SNAKE, niet veel later gevolgd door PENGO, SHEA, BANANA, ZAR, PAR, BAR, RAS-D, RHYME SOUN, ZAGY-D en DIZ. De CBS werd daarmee nog gevreesder dan het al was en stond toen eigenlijk al voor de naam die Sven KING HIGH er later aan zou geven: Can’t Be Stopped. Door niemand niet. De CBS was de baas, de CBS had schijt aan alles en iedereen. De invloed op de straatcultuur van Sven HIGH en zijn gappies werd groter en groter, wat blijkt uit het vele werk van de CBS, dat nog lang zichtbaar is gebleven op vele plaatsen in Amsterdam: Waterlooplein, Spaklerweg, Muiderpoort, Weteringcircuit, Bijlmerbajes en natuurlijk op tientallen trams en metro’s. Er was letterlijk niet tegenaan te schrobben. Overal was de CBS en dus Sven HIGH aanwezig. De stad was een icoon rijker. Hij heerste.

Voor Sven HIGH was de hectische graffiti-scene echter nog niet genoeg – hij raakte steeds meer betrokken bij zijn andere passie: Ajax. Die combinatie ging Sven HIGH gemakkelijk af. Sterker nog, zijn handigheid en leiderskwaliteiten kwamen in de supporterswereld volledig tot uiting. Hij werd opnieuw een begrip, voor de tweede keer een icoon. Met Amsterdamse branie en een totaal gebrek aan ontzag voor wat of wie dan ook. Hij was bang voor niemand, helemaal niemand. Zijn zakelijk inzicht en skills in organiseren gebruikte hij daarnaast ook voor het opzetten van meerdere bedrijven, o.a. Ticket Unlimited en AFCA.

Vaak wordt Sven HIGH omschreven als een handige regelaar en snelle zakenman. Dat klopt helemaal, maar hij was nog veel meer. Hij kwam op voor zijn gappies, medesupporters en collega’s als die een probleem hadden. Dan werd bijvoorbeeld een oplichter -twee meter lang- klakkeloos aan zijn oren door de halve binnenstad gesleurd richting een pinautomaat, zodat hij snel (‘héééél snel, gap’) alle gedupeerden kon terugbetalen. Simpel zat.

De huidige onrust binnen en rondom Ajax lijkt maar niet op te houden. Zonder anderen tekort te doen zou Sven HIGH zonder enige twijfel daar wat aan gedaan hebben. Het gesol met supportersbelangen zou hem woedend hebben gemaakt. Helaas is Sven KING HIGH niet meer beschikbaar om in te grijpen.

Sven KING HIGH was een icoon, en één van de weinige figuren die het voor elkaar hebben gekregen dat te worden in twee verschillende scenes: de graffiti-scene en binnen de harde kern van Ajax. De ideeën van dergelijke iconen leven vaak vanzelf voort, ook als ze er zelf niet meer zijn. Dat geldt dus ook voor Sven HIGH. Iedereen die hem een warm hart toedraagt, houdt zijn legacy levend, door zijn ideeën te blijven toepassen en door de vaak legendarische verhalen over hem te blijven vertellen.

De laffe moord van 5 jaar geleden heeft aan het leven van Sven een einde gemaakt. Maar de herinneringen aan hem en aan zijn wijze lessen leven voort en zullen nooit verloren gaan. Daar zorgen wij wel voor.

sven-high-cbs-001

T-SHIRT || REMEMBER HIGH CBS

4 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *