AFCA

Utrecht faalt op alle fronten!

Het had zo een mooie dag moeten worden: 13 december 2015. Aangezien we al jaren niet meer naar uitwedstrijden in Zuid-Holland mogen, is “Utrecht-uit” de wedstrijd waar Ajax-supporters de laatste seizoenen naar uitkeken. Met 1200 vanuit het uitvak de club steunen. Toch gaat het niet gebeuren. Waarom?

Na de uitwedstrijd in de Domstad vorig seizoen, besluit de KNVB om FC Utrecht een straf op te leggen omdat supporters op de Bunnikside anti-semitische liederen gezongen zouden hebben. De Bunnikside moet bij de eerstvolgende Utrecht-Ajax leeg blijven. Dat deze straf een wassen neus is, blijkt al snel. De leiding van FC Utrecht verspreidt de Bunniksiders namelijk over de rest van het stadion. De burgemeester van de gemeente Utrecht besluit vervolgens dat het vak voor uitsupporters leeg moet blijven, omdat de Bunniksiders nu te dicht bij het uitvak zouden zitten. Even voor de duidelijkheid, het uitvak is een compleet afgesloten gedeelte van de rest van het stadion. Op de plek waar het aansluit op de overige tribunedelen, zijn twee hoge wanden geplaatst waar aan beide zijdes stewards staan (zie foto). Daarop stuurt Supportersvereniging Ajax (SVA) een brief naar de KNVB met het verzoek om de straf tegen FC Utrecht te handhaven en geen Bunniksiders toe te laten. De KNVB laat het afweten.

AFCA Supportersclub kondigt vervolgens aan te gaan demonstreren tegen het besluit van de burgemeester. Deze demonstratie wordt door diezelfde burgemeester verboden. De veiligheid zou in het geding zijn. Daar werd vorige maand blijkbaar anders over gedacht toen voor de tweede keer een demonstratie van extreem-rechts werd toegestaan in Utrecht. Dit nadat de eerste al onrustig was verlopen.

In een laatste poging om Ajaxsupporters bij de wedstrijd te hebben, spant de SVA een kort geding aan tegen de gemeente Utrecht. De Utrechtse rechter staat aan de kant van de burgemeester en oordeelt dat het uitvak leeg blijft.

De wereld op z’n kop. Ajaxsupporters zijn keihard de dupe van het Utrechtse angstbeleid. Gestraft worden voor iets dat je niet veroorzaakt hebt en dan ook nog eens het recht van demonstratie ontnomen worden. Het kan allemaal in deze rechtsstaat.

Conclusie: niet alleen de directie van FC Utrecht en de KNVB falen, maar ook de Utrechtse burgemeester en zelfs de rechtsprekende macht in Utrecht falen keihard.

We moeten de wedstrijd morgen dus op tv kijken. Hier een paar suggesties waar dat kan:

Fijne wedstrijd.

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *