AFCA

VAK 410, Fuck Gudelj

We zijn weer begonnen. Lekker, want hoe sneller we kampioen zijn, hoe sneller de schande van vorig jaar is weggepoetst. Onder veel Ajacieden was merkbaar dat er sterker wordt uitgekeken naar het einde van de winterstop. De reden daarvoor is niet alleen de hunkering naar prijzen, maar ook de oprechte nieuwsgierigheid naar spectaculaire wedstrijden. Dát was de vorige seizoenen vergeefse moeite: resultaat konden we –soms- krijgen, spektakel vrijwel nooit.

Die laatste constatering blijft voor echte Ajax-fans toch wat lastig. Frank de Boer was en is een echte Ajacied – en dat blijft ie. Peter Bosz daarentegen is een onvervalste kakkerlak – en dat blijft hij op zijn beurt ook. Maar feit is wel dat we door deze kakkerlak in het afgelopen halve seizoen meer aantrekkelijk voetbal te zien hebben gekregen dan gedurende de 4 jaar daarvoor, onder leiding van clubheld De Boer. Dat voelt gek, het wringt, maar het is de realiteit.

Hoe aantrekkelijk het spel ook is dit seizoen, bij het gevoerde transferbeleid –ook door Bosz, ja- kunnen heel wat vraagtekens geplaatst worden. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Bazoer, toch hét talent van twee jaar terug, zo achteloos wordt verkocht? En dreigt hetzelfde niet te gebeuren met Tete en Riedewald. We houden ons hart vast, want het is een volkomen debiele gedachte dat de volgende stappen voorwaarts gemaakt kunnen worden met types als Veltman en Viergever –hoe goed de inzet van de laatste ook mag zijn, trouwens.

De grootste verbijstering op transfergebied werd natuurlijk veroorzaakt door het vertrek van Nemanja (of zoiets) Gudelj. Deze oplichter weigerde eerst zijn dik betaalde werk uit te voeren en kreeg daarvoor vervolgens een extra beloning: mevrouwtje kan de komende jaren de zakken van zijn barokke kamerjasje afvullen met bakken Chinees geld. Gelukkig zit Gudelj binnenkort ook bij Tianjin Teda de bank warm te houden. Het zal hem ongetwijfeld makkelijk afgaan, gezien de 5 miljoen netto per jaar die hij daarvoor opstrijkt. Dat motiveert wel.

De romantiek van clubliefde is natuurlijk allang voorbij, daar moeten we maar aan wennen. Maar wat de smeerlap Gudelj heeft gedaan, schiet door naar de andere kant. Hij heeft schaamteloos laten blijken schijt te hebben aan Ajax, aan ons. Dat is op zichzelf al erg genoeg, maar het wordt nog eens verergerd door het onbegrijpelijke verschil tussen de laffe houding van Ajax tegenover Gudelj, en de onderdrukkende, agressieve manier waarop Ajax de eigen fans behandeld.

Ajax heeft de laatste tijd werkelijk alle moeite ondernomen om onschuldige oud seizoenkaarthouders van Vak 410 op te speuren en te straffen voor het bekende Vermeer-incident. Alsof het voortbestaan van ons allemaal ervan af hangt: deze trouwe fans moeten hoe-dan-ook worden aangepakt. Aldus Ajax. Dat mag zelfs bakken met geld kosten. Maar vergelijkbare, keiharde, principiële maatregelen tegen het onderkruipsel Gudelj bleven uit. Dat is niet uit te leggen. Gudelj had tot in lengte van dagen alle plees in de Arena moeten schoonmaken, in een van zijn eigen operettekostuums. En de eigen trouwe achterban moet gewoon naar de afstraffing van dat zielige 010 kunnen kijken, het liefst met Gudelj in hetzelfde vak. Want met elkaar ‘in gesprek’ gaan is bij onvrede vaak het beste.

Dat Gudelj zijn carrière heeft verprutst en waarschijnlijk wegkwijnt op een chinees bijveld -hopelijk in een van de smog vergeven industriegebied- is maar een kleine genoegdoening. De walging over het verschil in houding van Ajax in beide gevallen blijft even groot. Verwende wijven als Gudelj krijgen blijkbaar hun zin en trouwe Ajax-fans kunnen de tyfus krijgen.

We zijn weer begonnen. Welkom terug in de omgekeerde wereld van Edwin van der Sar.

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *