Met de invoering van de voetbalwet hebben Politie en Justitie meer bevoegdheden gekregen om voetbalsupporters te vervolgen. Dat de handhaving van deze regels niet altijd op de juiste manier verloopt, is reeds gebleken. Daarnaast weten supporters vaak niet wat hun rechten zijn bij een arrestatie, boete of een stadionverbod.

Hieronder proberen wij zo veel mogelijk informatie over deze onderwerpen te verschaffen. Echter, gelet op het feit dat wij een supporterswebsite zijn en geen advocatenkantoor adviseren wij bij arrestatie, boete of stadionverbod altijd een advocaat in te schakelen.

  1. S.S.L. Haimé en mr. C. de Vries zijn gespecialiseerd in de Voetbalwet, en kunnen je zowel adviseren als bijstaan. Voor advies en/of bijstand kan je contact met hen opnemen op het nummer:

(020) – 820 222 2, of via de mail: [email protected].

Je bent opgepakt bij een voetbalwedstrijd. Wat nu?

Als je door de politie wordt aangehouden dan bestaat de mogelijkheid dat je in een cel op een politiebureau moet verblijven. Je wordt opgehouden voor onderzoek (dit duurt maximaal zes uren), daaropvolgend kun je in verzekering worden gesteld (dit duurt maximaal drie dagen, met een mogelijke verlenging van drie dagen). Na maximaal drie dagen en vijftien uren moet je voor de Rechter-Commissaris verschijnen. De R-C bepaalt of je langer moet blijven. Afhankelijk van het delict kun je na een bepaalde tijd worden vrijgelaten. Je kunt een dagvaarding van de politie of een transactieaanbod krijgen.

Transactieaanbod

Een transactieaanbod betekent dat je een boete moet betalen. Betaal je de boete dan erken je indirect dat je het strafbare feit waarvan je wordt verdacht,  hebt begaan. Betaal je de boete niet dan word je gedagvaard. Je dient dan op enig moment voor de politierechter te verschijnen. De politierechter beoordeelt of je al dan niet wordt gestraft.

Indien je van mening bent dat jouw arrestatie onterecht is, wacht dan in ieder geval met het betalen van een boete of een transactieaanbod. Neem eerst contact op met een van de eerder genoemde advocaten.

Dagvaarding

Als je na jouw arrestatie wordt vrijgelaten dan kun je een dagvaarding meekrijgen. Dit houdt in dat het Openbaar Ministerie (OM) jou gaat vervolgen en de rechter jou naar aanleiding hiervan een straf kan opleggen. Ook als je een transactieaanbod niet betaalt, kan het zijn dat je een dagvaarding krijgt zodat je alsnog voor de rechter moet verschijnen.

Advocaat

We adviseren bij arrestatie, boete of stadionverbod altijd een advocaat in te schakelen. Word je gearresteerd geef je dan bij jouw arrestatie aan, dat je een van de eerder genoemde advocaten wenst te spreken, de zogeheten voorkeursadvocaat. De politie moet jou in de gelegenheid stellen eerst jou advocaat te spreken, voor het eerste politieverhoor. Indien je dat wenst, is jouw advocaat aanwezig bij dit eerste en tevens belangrijkste verhoor. Het advies is daarom nooit een verklaring af te leggen zonder jouw advocaat. Deze bijstand door de advocaat, wordt volledig vergoed door de Overheid.