AFCA

WAAROM, FRANK. WAAROM?

Op deze plek ging het gedurende het afgelopen jaar vaak om twee thema’s: de lachwekkendheid van het doen en laten van die kutclub uit 010 en hun nog zieligere supporters, en de hemeltergend slappe instelling die bij ons eigen cluppie veel te vaak wordt vertoond. Laatstgenoemd onderwerp bereikte afgelopen zondag, in de wedstrijd tegen de half-kakkies uit hopjesstad, weer een historisch dieptepunt. Het was wederom een aaneenschakeling van rare beslissingen, onbegrijpelijke wissels en een onbegrijpelijk slappe instelling. Met als gevolg dat wij elkaar op de tribune voortdurend vragend aankeken, of elkaar app-ten tijdens het kijken naar de wedstrijd thuis of in de kroeg: Waar slaat dit op. Wat is hier de verklaring voor? Dit spel, deze opstelling, waarom?

Want waarom werd er door De Boer niet voortgeborduurd op de redelijke wedstrijd tegen Hoerenveen en stonden Bazoer en El Ghazi niet gewoon in de basis?

Waarom werd er in aanloop naar de wedstrijd tegen dat groengele kutclubje gesteld dat Ajax zich volledig zal gaan richten op volgend seizoen, om vervolgens doodleuk te beginnen met de ‘oudjes-zonder-toekomst’ Moisander, Schöne en Sigthorssón?

Waarom stelde De Boer niet een keer talenten als Tete en Riedewald op, in plaats van wéér te starten met bewezen pudding-voetballers als Van Rhijn en Filemon Andersen?

En waarom werd door Ajax niet alles, maar dan ook werkelijk álles uit de kast gehaald om het piepkleine kansje op de titel nog wat te vergroten? Natuurlijk, er werd toevallig gewonnen, maar bijna alle spelers liepen er bij alsof het ze geen reet kon schelen. 1-0, 2-3, 3-9. Wat maakt het uit, als je Hanni Hanna-haar maar goed zit, zo’n uitstraling dus…

Het dieptepunt was wel het opstellen van trekschuit Sigthorssón. Toen iemand mij op zijn basisplaats attendeerde, dacht ik eerst nog aan een hele flauwe grap. Het was echter gewoon waar. Sigthorssón staat symbool voor alles wat er mis is met het Ajax-spel: log, traag, en zonder enige verbetering gedurende de afgelopen drie jaar; ver onder de Ajax-maat dus. De reden om hem dan toch weer op te stellen, terwijl een talent als Zivkovic staat te trappelen om het wél te laten zien, blijft voor de meesten van ons een compleet raadsel. De Boer heeft meerdere malen gezegd dat Zivkovic aan het typische Ajax-spel moet wennen. Dat lijkt een logische verklaring, maar slaat feitelijk nergens op. Want als wij, gepokt-en-gemazelde Ajacieden, al jaren maar niet aan het Ajax-spel hebben kunnen wennen, waarom een jong talent als Zivkovic dan wel?

In het bovenstaande is maar een heel klein deel weergegeven van de prangende vragen die de Ajax-supporters bezighouden. Wij zijn heus realistisch genoeg om te beseffen dat ze niet allemaal beantwoord kunnen worden, maar wat nadere uitleg door de hoofdverantwoordelijke lijkt ons niet teveel gevraagd. Te beginnen met het beantwoorden van de volgende, op onze lippen brandende vraag:

Waarom speelt Ajax al zó lang zo ongelooflijk inspiratieloos, slap en hemeltergend saai?

Waarom, Frank. Waarom?

RECTOR STAM || AFCA CBS || WZAWZDB

f.de-boer-AFCA-rector-stam

2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *