AFCA

WELKOM IN HET JOHAN CRUIJFF STADION

Vandaag is het precies een jaar geleden dat we het nieuws kregen: de grootste voetballer ooit had zijn oneerlijke strijd tegen die vreselijke ziekte verloren. Het was nieuws waarvan iedereen altijd zal weten waar-ie was op dat moment dat ie het hoorde.

Ikzelf reed net weg uit de straat van ’n welbekend Zaandams tuinkruidenetablissement. M’n telefoon ging over, het was m’n gappie Ros. Ik nam op en hoorde hem zeggen: “Cruijff is niet meer, maat. Gecondoleerd”.

Ik kreeg geen woorden weer uit m’n waffel en verbrak de verbinding, hopende dat dit niet echt gebeurde, dat ik het niet goed gehoord had. Ik stopte m’n auto midden op straat en staarde minutenlang wezenloos voor me uit.

Opeens merkte ik een politieauto achter me op en zag de juut uit z’n auto stappen en richting mijn auto lopen. Toen-ie op m’n ramen tikte en ik die naar beneden draaide, imiteerde ik al met ’n irritant stemmetje in m’n hoofd de ongetwijfeld te volgen woorden: “Zo meneer , wat zijn we aan ’t doen hier?”,

Waarna de beambte zei: “Zo meneer, wat zijn we aan’t doen hier?”. Ik zei, sorry hoor, heb hier even geen zin in, ik hoor net dat Cruijff is overleden”.

In plaats van een reprimande hoorde ik vervolgens ook tijdje niks meer en toen ik de juut aankeek, zag ik ‘m ook wezenloos voor zich uit staren.

“Godverdomme”, zei ie, “het ging zo goed met hem, had ik gehoord”.

Verbaasd over de smeris met gevoel waarmee ik vandoen had, zei ik: “Tja, dat had ik ook gehoord”. Voor het eerst in m’n leven dacht ik, om het cryptisch te omschrijven: “1312 min 1”, oftewel: er is toch nog één goede smeris.

Niet lang na Cruijff’s overlijden, gingen er stemmen op om van de Arena het Johan Cruijff-stadion te maken. Zelfs het Ajax-bestuur leek het wel een goed idee. Dit maakte mij niet minder sceptisch, aangezien zij diegenen waren die, nadat ze door Cruijff aan een plekkie op het Ajax-pluche waren geholpen, hem vervolgens hadden laten vallen als een baksteen.

Maar het prachtige afscheid van Cruijff en later het aanstellen van “Cruyffiaan” Bosz als trainer, deden me toch overtuigen van hun goede bedoelingen…

Maar helaas, er is nu, alweer een jaar verder, nog niks veranderd. Jordi Cruijff deed er recent ook z’n beklag over in de NRC. Hij lijkt het getreuzel van het Ajax-bestuur ook zat. Ajax heeft daarna laten weten dat de bal bij de familie Cruijff ligt, en zo lijkt het zwartepieten begonnen.

Hier past natuurlijk maar één oproep, door velen gedeeld:

Ajax moet stoppen met het te grabbel gooien van de naam Cruijff en direct tekst en uitleg geven waarom de Arena nog geen JOHAN CRUIJFF-STADION heet.

Zou het die enge man, en erkend Cruijff-hater Hennie Henrichs zijn? Wat wil die dan, het Hennie Henrichs-stadion? wij zijn deze walgelijke bobo helemaal zat. De zelfingenomen ijdeltuit.

Ik weet het goedgemaakt: ik fiets wel even naar Eberhard van der Laan en laat die op zijn ziektebed nog wel even ergens een doodlopende steeg in de stad naar Hennie Henrichs vernoemen. De Hennie Henrichs-steeg, een ranzig hoekje slechts geschikt om lekker te wildplassen. Maken we ook nog een mooie muurschildering van Hennie om tegenaan te zeiken. Ik sluit niet uit dat er zat supporters vanuit de hele stad op het fietsie of de tram springen, met een wc-rol onder de arm, om in de Hennie Henrichs-steeg even lekker tegen de muurschildering van Hennie tegenaan te diarreren. Je hebt toch overal schijt aan, Hennie?

Of is er een andere reden dat zo’n logisch eerbetoon niet is gerealiseerd? Bijvoorbeeld die van “poen, poen, en nog meer poen”? Wil Ajax liever een sponsornaam op het stadion, in plaats van het te vernoemen naar de grootste Ajacied aller tijden? De Ikea-Arena, of het Zanussi-stadion. Echt, fuck that!

Bovendien, totaal niet nodig, want waarom heeft Ajax anders zoveel op de bank staan. Daar hoeft toch niets meer bij?

Als de naam Johan Cruijff al niet meer belangrijk genoeg voor de clubleiding is, is de naam “Ajax” dat dan nog wel?

Als puur het geld het uitgangspunt is, dan kan Philips met genoeg geld over de brug komen, en gaan we gewoon verder door het leven als: “psv Amsterdam”. Niks lijkt te gek, alles heeft zijn prijs.

Maar wij pikken dit niet. Het bestuur en directie moeten nooit vergeten dat wij het ware Ajax zijn, en zij slechts passanten. Ik roep daarom iedereen op de Arena vanaf nu gewoon het Johan Cruijff-stadion te noemen, zoals één van zijn discipelen, bella Johnny van ’t Schip, kortgeleden al opperde. Desnoods klimmen we zelf wel even op het stadion om met paar spuitbussen Montana een dikke piece te sprayen op de voorkant van ’t stadion: “JOHAN CRUIJFF-STADION”. Dan is het maar duidelijk voor iedereen wie de baas is.

WIJ ZIJN AJAX EN NIEMAND ANDERS || R.I.P. JC

Mazzel  

De FILOSJOOFFEUR

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *